Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
33 files van totaal 124 km

Syrische Kapellenaar krijgt 23,5 jaar voor executie en terrorisme

Toegevoegd: 14-11-2023, 12.18 uur
Syrische Kapellenaar krijgt 23,5 jaar voor executie en terrorisme
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

KAPELLE - Een voormalige inwoner van Kapelle, van Syrische komaf, is veroordeeld tot 23,5 jaar gevangenisstraf. De man heeft volgens het gerechtshof in Den Haag tijdens de Syrische burgeroorlog in 2012 een krijsgevangene uit het regeringsleger geëxecuteerd.


De destijds 47-jarige man werd in mei 2019 aangehouden in zijn toenmalige woonplaats Kapelle. Zijn arrestatie vloeide voort uit informatie van de Duitse politie. De man verbleef sinds 2014 met verblijfvergunning in ons land. De executie, die plaatsvond aan de oever van de Eufraat, betreft volgens de Wet internationale misdrijven een oorlogsmisdrijf. "Het hof Den Haag is op grond van deze wet bevoegd in hoger beroep te oordelen over schendingen van het Internationaal Humanitair Recht die tijdens gewapende conflicten plaatsvinden", zo legt een woordvoerder uit.

De man werd eerder ook verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij zou daarvan de leider zijn geweest en een bomaanslag hebben uitgevoerd. De rechtbank sprak hem hier eerder van vrij. Het hof heeft hem hier nu echter wel voor veroordeeld. Daarom valt de straf nu hoger uit dan de 20 jaar die eerder werd opgelegd voor alleen de executie.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ger huibregtse (17-11-2023 om 10:05)
Dit is een normale man met een gezin. Een liefdevolle vader en sociaal lid van de gemeenschap. Was een militair zoals wij die ook hebben. Stel je voor dat ineens de staat, waar je in dienst bent, terroristische daden begaat en je wilt daar niet aan mee doen? Dan deserteer je. Maar dan pakt jouw werkgever je naasten en martelt die? Wat doe jij dan? Je familie laten vermoorden? Beetje meer achtergrond verdieping en inlevingsvermogen mag wel verwacht worden. Deze man is verzetsstrijder en geen terrorist! Ik ben die oppervlakkige en schreeuwende mensen met reacties hieronder zo zat! Dat zijn degene die staan te filmen als mensen mishandelt worden of iets anders gebeurd. En die hebben het zelf allemaal zo slecht??inlevingsvermogen? 0,00 triest
Miranda (15-11-2023 om 06:09)
@inderdaad Ineke precies dat.
Jac (14-11-2023 om 19:04)
Goed dat ie tegen de lamp is gelopen en in de bak moet, maar moet dat dan in de bak hier en op kosten van NL. Beetje wisselend gevoel hierover...
willem (14-11-2023 om 17:14)
dat gaat de staat en in wezen ons 25 miljoen kosten. hij zit warm--wordt goed gevoed--goede voorzieningen -- heeft veel vrijheid en zit beter dan menige nederlander.
Rick Roll (14-11-2023 om 17:00)
Tja, als deze gast bommen had gegooid vanaf een paar kilometer hoogte, dan is het nooit terrorisme. Het is alleen terrorisme als je dit in persoon doet, blijkbaar. Overigens slaat het nergens op; Het is tijdens een BURGEROORLOG gebeurd. En wij zijn TEGEN de Syrische overheid en Assad. Dus het standpunt van de Nederlandse overheid is dat Assad en zijn kabinet de rechtmatige entiteit is in Syrië en iedereen die tegen ze is een terrorist is? Dat maakt de Nederlandse overheid dan ook terroristen, sinds wij 'rebellen' in Syrië steunden. Nederlandse verzetsstrijders tijdens WW2 waren dus ook terroristen, als ik op dezelfde manier doordenk?
Jantje beton (14-11-2023 om 15:52)
En dat is 1 nu nog 20000 te gaan
Cookie-instellingen beheren