Weerbericht:
Perioden met zon en een enkele bui. Morgen meer zon en droog
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 7 km

Brandweer goes oefent met vuur in slooppand

Toegevoegd: 30-10-2008, 23.59 uur
Brandweer goes oefent met vuur in slooppand
Door: Brandweer Goes
GOES - Ieder jaar probeert de afdeling Operationele Voorbereiding van het Brandweerbureau Borsele - Goes een oefenobject te vinden waar een aantal avonden 'realistisch' geoefend kan worden.


Onder realistisch oefenen wordt verstaan dat er daadwerkelijk in een bestaand pand met vuur een brandsituatie wordt nagebootst. Dit jaar werd een vrij complex slooppand gevonden. Daarin werd een brand in scene gezet waarbij een vuurhaard op de begane grond was doorgeslagen naar een ruimte op de eerste verdieping.

Omwonenden hadden kinderen rond het pand gezien dus de kans was groot dat zich mogelijk nog mensen in het pand zouden bevinden. Bij de verkenning van het pand stuitten de deelnemende ploegen inderdaad op een tweetal slachtoffers.

De brandhaard op de begane grond en de uitbreiding op de 1e verdieping werden in scene gezet door middel van twee vuurkorven met stookhout en stroo. Dat was voldoende om het pand vol rook te zetten en om in de ruimtes waar de brand woedde een behoorlijk hoge temperatuur te bereiken.

Uiteraard staat tijdens de oefeningen een 2e tankautospuit met complete ploeg stand-by om de veiligheid te kunnen garanderen. Bij deze oefeningen gaat het er vooral om dat er in realistische omstandigheden geoefend kan worden. De inzettactische component van de oefening is in dit geval van ondergeschikt belang.

Het voordeel van deze realistische oefeningen in een slooppand in de eigen gemeente is dat er niet hoeft afgereisd te worden naar een duur trainingscentrum. Dat neemt niet weg dat sommige andere trainingen (flash-over, backdraft) alleen in dergelijke trainingscentra gehouden kunnen worden.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren