Weerbericht:
Veel bewolking, vooral in de avond en nacht hier en daar regen
Verkeersinformatie:
12 files van totaal 45 km

FamilieDrama: 'Vrouw weigerde hulp'

Toegevoegd: 08-03-2010, 18.53 uur
FamilieDrama: 'Vrouw weigerde hulp'
Door: Roland de Jong
ZIERIKZEE - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nieuwe details naar buiten gebracht over het familiedrama in Zierikzee. Het OM gaat onder meer in op de rol van de burgemeester en andere betrokkenen en instantie.


Uit de nieuwe verklaring blijkt dat de moeder van het gezin meerdere keren heeft geweigerd om naar een ander, veilig adres te verhuizen. De burgemeester van gemeente Schouwen-Duiveland heeft op 8 september de verdachte een tijdelijk huisverbod opgelegd, dat op 18 september werd verlengd. De burgemeester heeft 13 oktober met de echtgenote en dochter gesproken en hen geadviseerd zich te melden voor een “blijf van mijn lijf huis”. De vrouw heeft die actie niet ondernomen.
 
Op 29 oktober heeft de echtgenote telefonisch contact gezocht met de burgemeester. Wederom heeft de burgemeester aangedrongen om naar een “blijf van mijn lijf huis”te gaan. Ook nu bleef het alleen bij woorden. Op verzoek van de echtgenote heeft de burgemeester op 2 november wel een urgentieverklaring voor een andere woonruimte afgegeven.

De politie heeft daarop een veilige woonruimte aangeboden die vervolgens door de vrouw werd geweigerd. Ook verschillende zorginstellingen hebben zich intensief ingespannen om de echtgenote en de kinderen onder te brengen in een veilige omgeving. De echtgenote heeft ook die bemiddeling geweigerd.
 
De strafzaak naar de bedreigingen van de man werd op 25 november 2009 behandeld door de politierechter in Middelburg. De zaak werd doorverwezen naar de meervoudige kamer. De voorlopige hechtenis van de man werd toen geschorst door de politierechter. Hij kwam de volgende dag op vrije voeten.

Op 6 december werd de man echter opnieuw aangehouden wegens bedreiging van zijn gezin. Zijn eerdere schorsing uit voorlopige hechtenis van 25 november werd opgeheven en de man kwam weer vast te zitten. De op 25 november verwezen strafzaak wegens huiselijk geweld werd op 17 december behandeld door de meervoudige kamer van de rechtbank te Middelburg.

Bij vonnis van 30 december werd de man veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Daarbij werd als voorwaarde bepaald dat de man op geen enkele wijze contact op mocht nemen met zijn echtgenote en dochter. Ook mocht hij gedurende een jaar zich niet in de ruime omgeving van de woning van het gezin begeven. Op 18 januari had de man zijn straf uitgezeten en kwam hij op vrije voeten.
 
Op 27 januari van dit jaar heeft de burgemeester Rabelink per brief bij het OM aangegeven dat zijn mogelijkheden en die van de gemeentewaren uitgeput. In de brief heeft hij zijn grote zorg geuit vanwege het acute dreigingsniveau voor de veiligheid van het gezin. Het OM heeft naar aanleiding van de brief van de burgemeester op 1 februari de politie verzocht een actuele dreiginginschatting op te stellen en een advies omtrent de te treffen beveiligingsmaatregelen.

In afwachting daarvan zijn op 1 februari voorlopige beveiligingsmaatregelen getroffen. Op 10 februari heeft de politie die dreiginginschatting aangeleverd aan het OM en daaruit bleek opnieuw dat de vrouw niet uit de woning wilde vertrekken. Toen is besloten de man dezelfde dag aan te houden wegens de aangifte van een zedenmisdrijf. Deze aangifte was eerder gedaan door de dochter van de man.

Op 13 februari werd de man voor dit feit in bewaring gesteld door de rechtbank. Op 24 februari werd de voorlopige hechtenis geschorst onder soortgelijke voorwaarden als de voorwaarden die de rechtbank in het vonnis van 30 december had bepaald: er was een contactverbod en de man mocht niet in de buurt van de woning komen. Het belang van deze maatregelen was volgens het OM dat de man bij overtreding van één van de voorwaarden direct zou kunnen worden aangehouden. De eerder getroffen beveiligingsmaatregelen waren ook na zijn vrijlating van kracht.

Het is nog niet duidelijk hoe het heeft kunnen gebeuren dat de vader toch in de buurt van zijn gezin kon komen. Het OM laat in de nieuwe persverklaring nog wel weten dat het onderzoek nog gaande is en dat nog niet alle details boven water zijn.

Ook het onderzoek op de plaats delict is nog niet klaar. “De technische recherche werkt bij dit soort zaken de plaats delict 'van buiten naar binnen' helemaal af, tot op de millimeter nauwkeurig. Het onderzoek is tijdrovend, omdat er zo ontzettend secuur wordt gewerkt. Verder houden rechercheurs zich op dit moment druk bezig met het opnemen van getuigenverklaringen van buurtbewoners. Ook worden moeder en zoon nog nader gehoord door rechercheurs van Politie Zeeland”, aldus het OM.
 
Zie ook:
- Zierikzee rouwt om slachtoffers drama (08-03-2010)
- Maandag condoleanceregister in Zierikzee (07-03-2010)
- Veel problemen in gezin Zierikzee (07-03-2010)
- Onderzoek drama nog in volle gang (07-03-2010)
- Al eerder familiedrama's in Zeeland (07-03-2010)
- Doden bij familiedrama in Zierikzee (07-03-2010)


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Zierikzeeenaar (9-3-2010 om 15:08)
Jullie kunnen wel blijven speculeren en schreeuwen wie er nu wel fout is geweest en wie niet, maar de gemeente en ook de politie zeeland en het om hebben er in dit geval alles aan gedaan. Mischien moet er minder gepraat worden door mensen die geen benul hebben van wat ze roepen..
Linda (9-3-2010 om 14:58)
Dus met andere woorden: een vrouw moet met haar kinderen maar vluchten omdat de ex man zo een grote zak is die geen nee kan accepteren? Nou sorry pak de bron aan,hij veroorzaakt toch de ellende en niet anderom.
Anoniem (9-3-2010 om 14:38)
Dit is een nutteloze discussie... We zijn allemaal mensen,en mensen kunnen fouten maken, zelfs de overheidsdiensten,als zij hulp weigert, dan kun je niet veel!
PvdB (9-3-2010 om 13:10)
Nederland schrijft alles in wetten. De man had een contact- en straatverbod. Vreemd hoor dat die man toch in de straat komt?! Hoe naief kan je zijn?! Zolang die man niet fysiek tegengehouden wordt, komt die toch overal. In dit drama is justitie (overheid) mede een hoofdverantwoordelijke.
Ongeloofluk (9-3-2010 om 13:02)
Als ze was verhuist was hij daar wel heen gegaan hoor. Dit had in nooit voorkomen kunnen worden. Hij had vast moeten zitten of idd gelijk terug naar zijn eigen land gemoeten. Heb meelij met de vrouw,haar treft geen blaam zijzelf heeft deze straf in al die jaren al genoeg gezien en gekent naast hem
Danielle (9-3-2010 om 12:42)
En dan durft de burgemeester en het OM op televisie nog te zeggen: we hebben er alles aan gedaan om het gezin veilig te stellen. Complete bullshit. Het gezin echt veilig stellen kon maar op 1 manier en dat was die man de cel ingooien!
Cookie-instellingen beheren