Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

M'burg wapenvrij: 77 wapens

Toegevoegd: 16-06-2010, 13.15 uur
Een groot deel van de ingeleverde wapens. Een groot deel van de ingeleverde wapens.
Een groot deel van de ingeleverde wapens.
© Foto: Manfred Berrevoets / Provicom
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Het project Middelburg Loopt Wapenvrij heeft in totaal 77 wapens opgeleverd. Dat is vanochtend bekend gemaakt.

Volgens Martin Vogel, politieagent en leider van het project, zijn de doelstellingen van de actie ruimschoots geslaagd. "Wij wilden via dit project het wapenbezit terugdringen. Ook wilden we zorgen voor meer bewustwording bij het gehele publiek en ook wilden wij er als politie voor zorgen dat er meer processen verbaal werden uitgeschreven voor wapenbezit. Al deze doelen zijn gehaald."


Volgens Vogel kende Middelburg geen echt wapenprobleem, maar was en is het niet zo dat er in Middelburg geen wapens in omloop zijn. Reden voor de politie om in 2009 het startsein te geven voor een try-out die het wapenbezit moest terugdringen. Vogel: "De officiële start was in november, maar al sinds 1 juli gingen de veertig agenten van de Middelburgse politie met een speciale taak op pad: bij al hun doen en laten moesten zij extra aandacht schenken aan de aanwezigheid van wapens en de mogelijkheden voor het zoeken daarnaar."

De actie ging van start met een scholenactie. Hierbij werden onder meer speciale wapenkluizen ingezet. Na veertien dagen waren in totaal zeventien wapens ingeleverd, verdeeld over tien kluizen. Ook werden lokalen, kluisjes en schooltassen doorzocht. Hierbij werden drie wapens aangetroffen. Volgens Vogel werden destijds ook diverse voorwerpen ingeleverd die niet direct door iedereen als wapen zouden worden bestempeld, maar wel degelijk als zodanig gebruikt kunnen worden. “Wellicht gebeurde dit soms als lolletje, maar het duidt er wel op dat er ook door jongeren zelf over het onderwerp is nagedacht.”

Horecakluizen
Ook in de horeca werden de kluizen ingezet. Hier viel het aantal wapens wat 'tegen': vier stuks. Volgens de politie is het te verklaren dat jongeren hier minder wapens inleverden. .Zo zouden zij bang kunnen zijn geweest dat ze al door de portier op het wapenbezit werden betrapt, zouden ze de wapens al bij de eerder gehouden scholenactie ingeleverd kunnen hebben of heeft deze groep zijn wapens gewoonweg in de klikobak of het kanaal gedumpt.

Dat de politie in het afgelopen jaar extra aandacht had voor wapenbezit, is ook af te leiden uit het aantal wapens dat werd aangetroffen in gebouwen, voertuigen en op de openbare weg. De politie trof 27 wapens aan op de openbare weg, bijvoorbeeld bij aanhoudingen. Ook in gebouwen en voertuigen werd een redelijk groot aantal wapens gevonden: 26 in totaal. Vogel had als doelstelling genomen om het aantal ingevorderde wapens met twintig procent te doen toenemen. Dat aantal werd fors hoger. “Het verwachte aantal van 40 wapens werd dus 77.”

Ook het aantal processen verbaal nam flink toe. Toch was niet elk wapen dat via de actie uit het circuit werd gehaald strafbaar. “In 33 gevallen werd proces verbaal opgemaakt. Andere voorwerpen konden wel gevaarlijk zijn of zelfs bestempeld worden als wapen, maar waren onder bepaalde voorwaarden wel toegestaan. Vogel illustreerde dit met een mooi voorbeeld. “We troffen bij iemand een metalen staaf met daarin een gasveer voor een bureaustoel aan. Op zich natuurlijk een normaal voorwerp, maar niet wanneer iemand dit meeneemt in zijn schooltas of onder de stoel van zijn auto.”

Immitatiewapens
Voor Vogel was de meest opvallende vondst een zelfgemaakt luchtdrukgeweer. Via de actie werd ook een flink aantal imitatiewapens opgehaald. “Tijdens het project is één echt vuurwapen ingeleverd. Immitatiewapens, zoals de befaamde balletjespistolen die in het buitenland gewoon te koop zijn, zijn vaak op zichzelf niet eens zo gevaarlijk, maar lijken vaak zo veel op een echt wapen dat ze voor behoorlijk wat angst kunnen zorgen. In zo'n geval wordt het 'wapen' dus toch ingenomen.”

Middelburg Wapenvrij kan met recht succesvol worden genoemd. De actie krijgt vermoedelijk ook een vervolg in de rest van Zeeland. In Goes worden momenteel al voorbereidende gesprekken gevoerd over een soortgelijke actie maar volgens Vogel is het idee voor de gehele provincie interessant. “Ik zou bovendien graag zien dat scholen en de horeca de actie voortzetten en zelf het initiatief nemen om steekproefgewijs controles te blijven uitvoeren. Het hele project werd bovendien doorgaans ook erg positief opgevat door de jongeren. Het gaf velen ook een veilig idee.”
 
Zie ook:
-
Wapens gevonden bij controle op scholen (15-12-2009)
- Vervolgactie Middelburg stapt Wapenvrij (12-12-2009)
- Ook horeca Middelburg Wapenvrij (19-11-2009)
- Middelburgse jongeren leveren wapens in (16-11-2009)
- Middelburg loopt Wapenvrij van start (03-11-2009)
- Actie tegen wapenbezit Middelburgse jongeren (02-11-2009)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Anomiem (17-6-2010 om 16:17)
Als je op deze manier je wapen vrijwillig afgeeft, dan ben je vast niet van plan om het te gebruiken.. De echte zware jongens lopen nog met een wapen op zak en zullen dat nooit afgeven. Je kan trouwens in middelburg gewoon om een mes gaan.. ID is niet nodig... als je zegt dat je 16 bent is het goed.
Wapen (17-6-2010 om 14:31)
Het echte tuig heeft de wapens nog steeds. Die leveren die echt niet in. Het gevaarlijkste spul in de verkeerde handen is en loopt nog steeds op straat en ligt niet hier op de tafel, zoals je ziet in het politiebureau.
Bloem (17-6-2010 om 10:06)
Midelburg wapenvrij wat een lachertje. Van de week is er 2 straten van ons vet geschoten en waar is de politie dan? Nergens te vinden. Die houden zich liever bezig met belangrijker dingen.
Miss x (16-6-2010 om 17:01)
Middelburg wapenvrij.Kan je wel zeggen,maar ik geloof er niets van.Er zijn altijd mensen die er zich niets van aantrekken en hun wapen niet afgeven.Simpel zat.gewoon NEE zeggen als het je gevraagd word.Er zijn altijd mensen bij wie je niet kunt zeggen of ze liegen ja of nee.Niet iedereen is eerlijk.
Jo (16-6-2010 om 15:39)
Een wapen is soms nog makkelijker te krijgen als een kratje bier, zoveel schieten we er niet mee op. Zorg ervoor dat dit structureel aangepakt wordt en niet projectmatig.
Blondi (16-6-2010 om 14:21)
Dat zijn dus 77 wapens een sucses mischien wel ..of zou het ook zo kunnen zijn dat alleen de goedwillende die het alleen maar in de kast hadden liggen meegenomen als sovenier uit spanje het ingeleverd hebben en dat de mensen die het lef hebben om zo een ding te gebruiken het wapen nog hebben
Cookie-instellingen beheren