Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Dwangsommen na verdrinking

Toegevoegd: 10-05-2011, 16.02 uur
Door: Roland de Jong

TERNEUZEN - De verdrinking van een 12-jarige jongen in zwembad Scheldorado in Terneuzen heeft geleid tot het opleggen van drie dwangsommen.

Op 20 januari verdronk een jongen in het bad. Uit politieonderzoek is gebleken dat op het moment van het incident voldoende toezichthouders bij het recreatiebad aanwezig waren. Ook heeft de politie geconstateerd dat de toezichthouders adequaat hebben gehandeld na de constatering dat de jongen in problemen verkeerde.


Als bevoegd gezag voor de zwembadwetgeving heeft de Provincie Zeeland onderzocht of de toezichthouders van het zwembad, die op het moment van het incident aanwezig waren, beschikten over de vereiste vaardigheden. Toezichthouders van de afdeling Handhaving Natuur en Milieu van Provincie Zeeland hebben geconstateerd dat geen van de op het moment van het incident in functie zijnde toezichthouders aantoonbaar beschikten over de vaardigheid reddend zwemmen.

Of het wel beschikken over de vaardigheid reddend zwemmen, door ten minste één toezichthouder in functie, de gevolgen van het incident had kunnen voorkomen is niet bekend. Het niet beschikken over de vaardigheid reddend zwemmen is echter een overtreding van artikel 25, eerste lid, van het Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Bhvbz).

Daarom is de Provincie overgegaan tot handhaving door drie lasten onder dwangsom op te leggen, te weten aan Scheldorado B.V., aan Hooge Paaschberg B.V. (als directeur van Scheldorado B.V.) en aan de manager van het zwembad. Gedeputeerde Staten achten de drie genoemde partijen namelijk verantwoordelijk omdat zij elk afzonderlijk hun invloed kunnen uitoefenen om uitsluitend gelegenheid tot zwemmen te bieden, wanneer aan gestelde wettelijke eisen is voldaan.

Zie ook:
- Jongen (12) verdronken in zwembad (20-01-2011)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Een moeder (12-5-2011 om 09:40)
Nooit kinderen die epileptische patient zijn alleen naar het zwembad laten gaan wordt af geraden zelfs door kinderartsen, ga dan als ouder of iemand anders aan de kant zitten en degene in de gaten houden
T. (11-5-2011 om 22:53)
@ Petra: inderdaad! Maar ze moeten toch een zondebok vinden... En als je zegt dat die hulpverleners adequaat hebben gehandeld, waarom leg je dan een dwangsom op? =p EN ik dacht dat we in zo'n controlestaat leefden? Internet, email, sms gecontroleerd en diploma's niet? Helemaal het noorden kwijt!
Petra (11-5-2011 om 19:53)
Het is allemaal een beetje tegenstrijdig..het personeel had volgens de regels gehandeld...Wat er is gebeurt in het zwembad met de jongen had overal kunnen geheuren. als ik een zoon heb met zwaar epelepsi stuur ik heb niet alleen met vrienden naar het bad. tja voor alles is iets te zeggen..
Gerard (11-5-2011 om 19:29)
Lijkt mij dood door schuld verhaal. Dwangsom islachertje. De boel sluiten tot ELK personeelslid ongeacht de functie EHBO en reddendzwemmen heeft. En de verantwoordelijike van die dag eens 10 minuten met zijn/haar hoofd onderwater houden, weten ze wat ze anderen aandoen
Bertus (11-5-2011 om 16:59)
Wat is de link Broer? Thermfos en Scheldorado??? Ik vind ook dat iedere zwembad medewerker voldoende papieren en een diploma reddend zwemmen moet hebben. Dan zijn de gevolgen in nood soms te beperken en als dit niet op orde is, dan maatregelen nemen.
Marco (11-5-2011 om 12:53)
Was er dan ook werlijkelijk niemand in zijn buurt die het zag gebeuren? Ik neem aan dat die jongen niet alleen in het zwembad was. Badmeesters, cameras e.a. zwemmers die aan het "spelen" waren en niemand zag 't. Dood door schuld?
Cookie-instellingen beheren