Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 16 km

Veel arrestaties kerntransport

Toegevoegd: 07-06-2011, 11.08 uur - Update: 19-03-2013, 16.41 uur
Door: Roland de Jong
NIEUWDORP - Het kerntransport vanuit Borssele is gestart. Tot nu toe zijn zeker 28 mensen aangehouden.

Actievoerders, onder meer van milieu-organisatie Greenpeace, zorgden voor de nodige commotie. Demonstranten ketenden zich vast op het spoor. De Mobiele Eenheid (ME) moest hen losmaken.


Hierna reden andere demonstranten een oude geldwagen op een spoorwegovergang bij Nieuwdorp. Actievoerders ketenden zich vast aan de wagen en blokkeerden hierdoor lange tijd de doorgang voor de trein met afval van COVRA. Ook in de wagen zat een actievoerder. De politie moest flink wat breekwerk verrichten om deze uit het voertuig te halen.

Het duurde 2,5 uur voordat de demonstranten los waren gehaald. Volgens de politie zijn er tot nu toe 28 arrestaties verricht. De meeste aanhoudingen verliepen vrij rustig. De laatste twee demonstranten moesten met het nodige geweld worden losgehaald. Dit leverde een hoop pijnkreten op.

De ME en de Regionale Ondersteuningsgroep (ROG) van de politie hebben de meeste aanhoudingen gedaan. Tot nu toe zijn volgens de Zeeuwse politie in totaal 14 voorgeleidingen afgewerkt.

Tegen
Greenpeace is fel tegen kernenergie. "Het is de hoogste tijd om te stoppen met kernenergie", zegt Ike Teuling van Greenpeace. "Kernenergie is gevaarlijk en totaal overbodig. Er is genoeg schone energie voorhanden. Energieminister Verhagen moet inzien dat het tijdperk van kernenergie voorbij is."

"De drie wagons met hoogradioactief afval van kerncentrale Borssele bevatten een hoeveelheid radioactiviteit die te vergelijken is met wat is vrijgekomen bij de kernrampen in Tsjernobyl of Fukushima. De komende twee jaar zullen er tien kernafvaltransporten naar Frankrijk plaatsvinden. Dit transport is slechts het topje van de ijsberg”, stelt Teuling. “Een tweede kerncentrale produceert nog meer kernafval terwijl ook die centrale totaal overbodig is", zo laat Greenpeace weten.

Belgie
Belgische actievoerders van Greenpeace hebben inmiddels ook op de grens met Belgie een blokkade opgeworpen. Ze willen voorkomen dat de gebruikte reactorbrandstof hun land binnenrijdt. "Het is onaanvaardbaar dat deze kernafvaltrein door ons land gestuurd wordt. Dit transport is niet alleen risicovol, het is volstrekt zinloos."

Het kerntransport gaat over het reguliere spoor. De actievoerders houden dus niet alleen het kerntransport tegen, ook gewone reizigers. "We hopen op begrip van de reizigers voor het protest van de Belgen, die zich zorgen maken om de gevaren die zij lopen vanwege ons kernafval," zegt Teuling. "Laten we hopen dat de vertraging niet voor niets is. Acties in Duitsland tegen kernenergie bleken effectief: daar gaan kerncentrales nu echt dicht."


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mar (9-6-2011 om 17:04)
Gezien het aantal reacties is de discussie over kernenergie dus nog springlevend.....dat geeft te denken.
John (9-6-2011 om 15:40)
@ Jo Duitsers hebben veel meer verstand van techniek dan Nederlanders. En kennen de gevaren van Kernenergie des te beter. Ook de protesten tegen Kernenergie in Duitsland zijn veel heftiger dan hier , tja in Zeeland zand genoeg op het strand. Dus steek daar je kop dan maar in . röntgenfoto's , ga even 10 minuten bij zo'n radioactieve wagon staan , de straling die je dan op loopt is gelijk aan je hele leven per dag een röntgenfoto's foto maken , Men spreekt over microsievert's p/u dan 1:100 sec
Dorpsbewoner (8-6-2011 om 19:46)
Domme reacties (8-6-2011 om 03:31 uur) greenpeace medewerkers worden gewoon betaald door greenpeace natuurlijk. Waar haalt GP dan zijn geld? Om te beginnen moet niemand bij een collecte meer 1 cent geven aan deze waardeloze groep. Even stroom op de rails en gaan met die trein!!!
Jay (8-6-2011 om 15:34)
@john Niet iedereen die snachts wakker is werkt niet... Vergeet niet dat er ook genoeg mensen zijn die ploegendiensten draaien zoals ik. En greenpeace moet echt eens kappen met dit soort acties want de burger mag weer voor de kosten opdraaien..
Jet (8-6-2011 om 14:06)
Als het mis gaat met de kerncentrale, dan zullen er niet veel mensen klagen omdat dan half Zeeland weg is gevaagd. Één ding is zeker het levert veel werkgelegenheid op en voor nu is het een goede oplossing. Diederik Samsom is tenminste in de politiek gegaan, was lid van Greenpeace.
Geen voor- en/of tegenstander (8-6-2011 om 14:02)
Ik heb met verbazing deze reacties gelezen. Een vraag aan met name de tegenstanders: Jullie hebben zeker geen röntgenfoto's nodig of laten maken? Hier is namelijk wel dat radioactieve goedje voor nodig. EN dan krijg je heel wat meer straling in je lijf dan die 30 keer zoveel.
Cookie-instellingen beheren