Weerbericht:
Veel buien, in de kustgebieden mogelijk met onweer en veel regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Kerntransport rustig verlopen

Toegevoegd: 11-10-2011, 19.59 uur
Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - Tijdens het kerntransport dat vandaag plaatsvond hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan. Het betrof een transport van kernafval van Borssele naar het Franse Cape Le Hague.


Rond 19.00 uur passeerde de trein de Belgische grens. Halverwege de middag zijn drie medewerkers van Strukton aangehouden omdat zij zich niet konden legitimeren als medewerkers van dit bedrijf. Dit gaf de politie aanleiding om de drie mannen mee te nemen naar het cellencomplex Torentijd waar hun identiteit verder is onderzocht. Vast is komen te staan dat zij als flexwerkers inderdaad werkzaamheden verrichten voor Strukton, waarop zij weer op vrije voeten zijn gesteld.
 
Inzet Nederlandse ME
In het kader van internationale samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse politie begeleidt een sectie van de Nederlandse Mobiele Eenheid (ME) het transport door België, tot aan de grens met Mouscroen. Vijftien leden van de ME van het Korps Landelijke Politie Diensten zijn in de trein aanwezig om in het kader van de openbare orde de Belgische collega's te assisteren.
 
Het bijstandsverzoek is officieel door de Belgen gedaan aan de Nederlandse autoriteiten. Deze vorm van samenwerking past in de eerder gemaakte afspraken tussen de Benelux Politiediensten om elkaar bij dit soort grensoverschrijdende inzetten te assisteren. Deze Nederlandse ME-ers zijn specifiek getraind voor optreden in en om treinen.

Beneluxverdrag
Mede door de komst van het Beneluxverdrag is de politiesamenwerking steeds meer uitgerbreid. Door dit verdrag hebben politieagenten uit België, Nederland en Luxemburg meer bevoegdheden om op elkaars grondgebied te werken. Hierdoor komt de uitwisselbaarheid van Mobiele Eenheden uit de betrokken landen steeds meer van de grond.

Bij de inhuldiging van het Nederlands elftal in juli 2010 en tijdens de laatste Koninginnedagviering in Limburg, verleende de Belgische Mobiele Eenheid ondersteuning. Op haar beurt zijn ook pelotons van de Nederlandse ME ingezet voor ondersteuning van de openbare orde tijdens EU-top in België.

Zie ook:
- Drie arrestaties kerntransport
- Voorbereidingen kerntransport


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Renata (12-10-2011 om 17:16)
@Rustig?: nou gezellig, horen we ook eens de "andere waarheid". Je zal er maar wonen. Al die burgemeesters in B. tekene protest aan maar het moet toch allemaal maar doorgaan zo. Bah.
Wil (12-10-2011 om 16:31)
Eigenlijk nog te onrustig ,omdat de(linkse) profiteurs van ons land er toch waren ,terwijl wij gewoon aan t werk waren
Rustig ? (12-10-2011 om 08:58)
Zo rustig was het helemaal niet, gekrijs en geschreeuw, loeiende sirene's, blaffende politiehonden, overlast bij de spoorovergang, (verbale)agressie, intimidatie door de aanwezigheid van een enorme politiemacht. helikopters boven mijn huis de hele dag. dat noem ik niet rustig ! eerder wild west !
Lion (11-10-2011 om 20:34)
Beter dat ze het achteraf laten weten. Vroeger was er geen internet dus wist niemand het. Stukken minder ophef en protest
Cookie-instellingen beheren