Weerbericht:
Van het zuidwesten uit regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Fietsverlichtingscampagne 'Licht aan, apps uit'

Toegevoegd: 05-12-2014, 09.47 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Het gebruik van goede verlichting op de fiets in de donkere dagen helpt verkeersongelukken te voorkomen. Deze winter voert het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) samen met politie, scholen en gemeenten de fietsverlichtingscampagne 'Licht aan, apps uit'. Vanmorgen opende Kees van Beveren de fietscampagne bij het Pontes Goese Lyceum aan de Bergweg.

Jongeren worden met borden en zadelhoesjes geattendeerd hun verlichting aan te doen en hun mobiele telefoon niet op de fiets te gebruiken. Uit onderzoek van studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen is gebleken dat 30 procent meer fietsers hun fietslicht voert wanneer direct voordat zij in het donker op de fiets stappen worden herinnerd aan hun verlichting. De boodschap 'Licht aan, apps uit' is gericht op jongeren en verzonnen dóór Zeeuwse jongeren van Jouw Zeeland.

De borden worden opgehangen in fietsenstallingen op het voortgezet onderwijs en in anderefietsenstallingen bijvoorbeeld bij de treinstations. Er zijn twee verschillende varianten van het bord gemaakt. Een bord met ledverlichting erachter. Een bewegingssensor zorgt ervoor dat het bord aan gaat wanneer iemand op zijn fiets langskomt. Dit zorgt ervoor dat de boodschap nog meer opvalt. De andere variant is een metalen bord (zoals een verkeersbord) dat op een muur of aan een paal kan worden bevestigd.

De campagneboodschap luidt: 'Licht aan, apps uit'. Het voeren van fietsverlichting is een boodschap die het ROVZ al jaren uitdraagt. Het niet gebruiken van de smartphone tijdens het fietsen is nog wat minder bekend. Het smartphone-gebruik neemt de laatste jaren sterk toe en daarmee ook het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. Hierdoor is men sterk afgeleid en daardoor ontstaan gevaarlijke situaties, niet alleen in de auto, maar ook tijdens het fietsen.

Naast de borden verspreidt het ROVZ tijdens de fietsverlichtingscampagne ook posters en folders. Een groot gedeelte van de scholen besteed aandacht aan de fietsverlichting in het najaar. Ook de politie levert haar bijdrage. Bij het niet voeren van fietsverlichting wordt een boete uitgedeeld, maar ook een set fietslampjes wordt op de fiets gemonteerd. Zodat de overtreder ten minste wel veilig zijn of haar tocht kan vervolgen.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Henriette Wondergem (10-12-2014 om 13:07)
Het zou een goede zaak zijn, wanneer er eens een controle plaats vond bij auttomobilisten. Maken zij hun ruiten schoon, voor ze gaan rijden!!! Dan zien ze de fietsers tenminste.
Leon (9-12-2014 om 16:49)
Ik zie ook regelmatig mensen die aan het lopen zijn met zwarte kleding aan als het donker is. De fietsers allen zonder licht en hun hand gebruiken ho maar je moet het maar raden welke richting ze uit gaan hoop op meer controle
R (8-12-2014 om 11:11)
Nou verkeerslessen zou beter zijn. ouders en kinderen op de fiets denken dat ze onschendbaar zijn. Je kan er iedere dag wel een stuk of 6 aanrijden in Goes als je niet oplet. Misschien moeten ze meer foto's laten zien van verkeersslachtoffers zien en wat de gevolgen zijn. Ook wielrenners. Nee je moet zelf goed uitkijken dat geld voor iedereen. Toch?
fietser (6-12-2014 om 12:09)
Tuurlijk is het altijd een goede actie, maar hier hebben we het steeds over de 'schoolgaande jeugd' en wat te denken van oudere fietsers, die ook 'bewust' zonder licht rijden. Voor auto's is verlichting niet verplicht overdag inderdaad, maar sommigen kennen zelfs een half uur voor zonsondergang en na zonsopgang niet. Belgen rijden met stadslicht, wat bij ons niet mag. Daarbij als het wat nevelig of regenachtig weer is, op de snelweg of autoweg is het dan wel zo fijn om gezien te worden!!! Dus gewoon licht aan!!! Vriendelijk Verkeer!!!!
R (6-12-2014 om 09:09)
Ik ben ook jong en onoverwinnelijk geweest , dus we weten allemaal hoe het komt. Ik stak mijn hand ook nooit uit en deed ook maar wat op mijn fietsje zonder licht, zonder bel. Maar de ouderen van nu doen het ook niet , handje uitsteken... In de woonwijk waar ik woon is 1/4 tegen de draairichting van de rotonde korter dan 3/4 rond dus fietsen ze allemaal tegen de draairichting in en als automobilist ben je een klootzak als je ze aan rijd....of hindert..
een gast (5-12-2014 om 19:59)
50 euro per niet werkende koplamp of achterlicht dat zal er waarschijnlijk wel toe aanzetten om het licht op de fiets aan te doen. [soms] rijden er fietsers wel met de juiste verlichting en daar sta ik dan wel van te kijken. En Kees voor wat betreft de verlichting van auto's overdag, als je een auto zonder verlichting overdag niet kan zien word het misschien tijd om een bril te kopen.
Cookie-instellingen beheren