Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Koperdief krijgt geen gevangenisstraf

Toegevoegd: 01-05-2015, 20.21 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - De 35-jarige S. M. uit 's Heerenhoek is vrijdag door de rechtbank in Middelburg wel schuldig verklaard maar heeft hem geen straf opgelegd. M. werd verdacht van de diefstal van gereedschap uit een loods in eveneens 's Heerenhoek (2011), de diefstal van koper bij een bedrijf uit zijn woonplaats (2012) en het vernielen of beschadigen van een politiehond. Wel moet hij ruim 17.000 euro schadevergoeding betalen.

Er was een voorwaardelijke celstraf van vier maanden geëist en het betalen van een schadevergoeding van zo'n 54.000 euro gevorderd. Er kwam een melding van een mogelijke poging tot inbraak op het bedrijventerrein van Hoondert in 's Heerenhoek, de politie ging kijken en er werd een politiehond ingezet. Het dier rook en ontdekte M. en daar waar een ieder stokstijf zou blijven staan, ging de man zich verweren.

Resultaat zeker vijftig bijtwonden en de hond miste een stuk van zijn oor. De betreffende hondengeleider was daar kennelijk zo kwaad en gefrustreerd over, dat hij de geboeide 's M. een flinke trap in diens kruis gaf. Het OM verspeelde door die trap haar recht op vervolging van de koperdiefstallen, zo oordeelde de rechtbank destijds. In Hoger Beroep oordeelde het gerechtshof in Den Bosch echter anders, en verwees die de zaak opnieuw naar de Middelburgse rechtbank om het nog eens over te doen.


In haar vonnis stelt de rechtbank dat niet is aangetoond dat M. de hond inderdaad heeft 'beschadigd', dat het mes waarmee hij de hond zou hebben gesneden is niet op sporen onderzocht de hond en dat de schop in zijn kruis hem geen deugd moet hebben gedaan. Bovendien is het een oude zaak en is M. door het gebijt van de hond voor het leven getekend.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Michelle (2-5-2015 om 08:28)
@optimist. Andersom zou wel mogen? Het is eten of gegeten worden!!!
Zeeuw (2-5-2015 om 07:52)
Risico van het inbrekersvak. Hij mag inbreken, jatten en een politiehond met een mes snijden, en dan een trap in het kruis zou niet mogen?? Grote onzin hier tegenwoordig, het is zo krom als het maar zijn kan. Hulde aan de agent.
-Erik- (2-5-2015 om 01:35)
@optimist: daar ben ik het helemaal mee eens. Zowel hondenbegeleider als hond zouden niet meer voor de politie werkzaam mogen zijn. In het stuk staat: "Het OM verspeelde door die trap haar recht op vervolging van de koperdiefstallen" > Die 50(!) beten door zo'n ***beest lijken mij alleen al meer dan genoeg. Een hond zou niet als wapen mogen dienen.
Boontje komt.. (2-5-2015 om 00:21)
Prima zo, had ie eerder moeten beseffen toen ie betrapt werd, hond had hij niet hoeven mishandelen als ie zich gelijk had overgegeven. Zou bijna medelijden met 'm krijgen....
Peter (1-5-2015 om 23:49)
@optimist. U vind dus dat dieven niet behoren te luisteren naar opdrachten van een agent? Doen ze dat niet dan pas komt de hond (na ettelijke waarschuwingen) in actie. Ik vind dat de agent wel een berisping verdiend! Ik snap echter ook dat als je ziet dat ze je trouwe maatje mishandelen, je vanuit emotie( ja, het is echt waar, dienders zijn ook van vlees en bloed) geweld gebruikt. En waarom niet het volledige schadebedrag? Mensen zijn gedupeerd en verdienen het gewoon om schadevrij gesteld te worden.
Canadees (1-5-2015 om 22:40)
Dat deze een straf krijgt vanwege diefstal ben ik geheel mee eens. Maar dat de agent hem heeft getrapt in zijn kruis gaat er bij mij niet in. Omdat hij al geboeid was. Het is dus een na trap. Die agent hoort zich te gedragen . Zou er bij mij niet ongeschonden vanaf komen. Dat verzeker ik U. Hij heeft niet na te trappen. Die rechter is ook niet rechtvaardig. Maar ja recht bestaat in nederland niet meer. Commentaar is prima, maar dit is mijn oprechte mening
Cookie-instellingen beheren