Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Politie gaat strenger controleren op fietsverlichting

Toegevoegd: 26-11-2015, 15.29 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - De politie gaat op Walcheren binnenkort weer strenger controleren op het voeren van fietsverlichting. Dit is nodig, omdat er veel fietsers op de weg zijn die niet altijd even goed zichtbaar zijn voor hun medeweggebruikers, en dat kan levensgevaarlijk zijn.


Als fietser moet je ‘s nachts en overdag (als het zicht ernstig wordt belemmerd), een wit of geel voorlicht en een rood achterlicht aan hebben op je fiets. Fietsers kunnen ook losse lampensetjes gebruiken, maar ook die moeten dan wel aan staan. Deze losse lampensetjes zijn bij veel winkels voor een paar euro te koop. In de herfst en winter is die extra zichtbaarheid helemaal belangrijk, omdat het dan langer donker is.

Wees zichtbaar! Val op!
De verplichting om fietsverlichting te voeren heeft te maken met de zichtbaarheid en daarmee de veiligheid van de fietser in het verkeer. Fietsers vallen veel meer op bij overige weggebruikers en de kans op een ongeval wordt aanzienlijk verkleind.

Er zijn natuurlijk veel meer dingen die gedaan kunnen worden om als fietser op te vallen bij de mede-weggebruikers, zoals reflecterende strepen op kleding en/of fiets, of lichtgekleurde kleding dragen, maar de verlichting de fiets is wettelijk verplicht, dus daar wordt dan ook op gecontroleerd.

Bij het niet voeren van de juiste fietsverlichting riskeren fietsers een boete van maximaal 55 euro. Voor dat bedrag kun je als fietser een hoop losse lampensetjes kopen, dus doe je voordeel met deze waarschuwing, aldus de politie.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
W. Kruit (27-11-2015 om 11:28)
JaapMburg, dat doen ze ook. In de Lange Delft, fietsers waarschuwen dat ze daar niet mogen rijden. Vanuit de auto... ;-)
Ed (27-11-2015 om 10:44)
fietskleding doet ook veel, als je kijkt hoeveel mensen met donkere kleding op slechtverlichte fietspaden rijden met een wazig kerstlampje dat is schrikbarend. In Terneuzen is het helemaal erg daar bij de sluizen ,levensgevaarlijks en ook als de sluizen verlaat richting DOW ,verschikkelijk., het mes snijd aan 2 kanten .
Peter (27-11-2015 om 09:51)
jammer dat dit weer nu onder de mom gaat van veiligheid, dit is een actie om nog meer geld binnen te krijgen zo dat de schatkist gevuld wordt, en dan kunne er nog meer mensen naar nederland komen. dit heeft niks met veiligheid te maken. zolang er brommer met 90 km per uur over een fietspad komen en de politie rijd er naast laten ze die gewoon door rijden, hoe kan dat.
fietser (27-11-2015 om 09:15)
Leerlingen in Terneuzen hebben laatst nog allemaal van de garagebedrijven een hesje gekregen, hoeveel zullen ze dragen. De schoolgaande kinderen in Vlaanderen hebben ze allemaal aan. De regels in NL worden veel te veel versoepeld. Wat krijg je hier nu nog voor straffen, alles is veel te laag. Strenger worden ipv soepeler, maar ja de rechters doen er dan nog weer wat af, of men krijgt een paar uurtjes werkstraf. Wat voor land leven we dan!!!!
W. Kruit (27-11-2015 om 01:53)
Ja, Jaap Kallewaard, en als ze dan óók nog geen licht op de fiets hebben...
AntiGSM (27-11-2015 om 00:22)
Het enige wat bij de schooljeugd verlicht is op de fiets is hun gezicht dat verlicht wordt door de smartphone. Verder geeft er geen een fietser richting aan en rijden ze echt belachelijk tegenwoordig. Wordt echt de hoogste tijd voor wat flinke controles en een enorme heropvoeding door de ouders, ook zij geven nergens richting aan en de kinderen nemen dat vrolijk over. Ook automobilisten zijn daar net zo schuldig aan, LEVENSGEVAARLIJK!
Cookie-instellingen beheren