Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 5 km

Politie gaat strenger controleren op fietsverlichting

Toegevoegd: 26-11-2015, 15.29 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - De politie gaat op Walcheren binnenkort weer strenger controleren op het voeren van fietsverlichting. Dit is nodig, omdat er veel fietsers op de weg zijn die niet altijd even goed zichtbaar zijn voor hun medeweggebruikers, en dat kan levensgevaarlijk zijn.


Als fietser moet je ‘s nachts en overdag (als het zicht ernstig wordt belemmerd), een wit of geel voorlicht en een rood achterlicht aan hebben op je fiets. Fietsers kunnen ook losse lampensetjes gebruiken, maar ook die moeten dan wel aan staan. Deze losse lampensetjes zijn bij veel winkels voor een paar euro te koop. In de herfst en winter is die extra zichtbaarheid helemaal belangrijk, omdat het dan langer donker is.

Wees zichtbaar! Val op!
De verplichting om fietsverlichting te voeren heeft te maken met de zichtbaarheid en daarmee de veiligheid van de fietser in het verkeer. Fietsers vallen veel meer op bij overige weggebruikers en de kans op een ongeval wordt aanzienlijk verkleind.

Er zijn natuurlijk veel meer dingen die gedaan kunnen worden om als fietser op te vallen bij de mede-weggebruikers, zoals reflecterende strepen op kleding en/of fiets, of lichtgekleurde kleding dragen, maar de verlichting de fiets is wettelijk verplicht, dus daar wordt dan ook op gecontroleerd.

Bij het niet voeren van de juiste fietsverlichting riskeren fietsers een boete van maximaal 55 euro. Voor dat bedrag kun je als fietser een hoop losse lampensetjes kopen, dus doe je voordeel met deze waarschuwing, aldus de politie.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
JaapMburg (26-11-2015 om 17:48)
..... neem ook het fietsen in winkel/wandel-gebieden eens onder de loupe. Middelburg leek vandaag meer op een wild-west. Het schijnt dat regels voor de (school)jeugd (in groepjes) niet gelden .......
Ton (26-11-2015 om 17:30)
Het zal tijd worden dat er weer eens gecontroleerd wordt. Als automobilist schrik je je de pleuris als weer eens 1 ineens voor je opduikt zonder verlichting. En inderdaad, die dingen kosten maar een paar euro.
jaap kallewaard (26-11-2015 om 17:27)
Kunnen beter controleren op de snelheid binnen de bebouwde kom, waar 30 km mag worden gereden rijden de auto mobilisten gewoon 80 km per uur de fietsers hebben geen hebben geen schijn van kans in vele gevallen als er wat gebeurd.
Fred (26-11-2015 om 16:03)
Gewoon een wet invoeren waarin een fietser VERPLICHT word om ( zodra deze op de fiets stapt ) een veiligheis hesje te dragen. Die zijn bijna overall te koop voor een paar euro. Ik denk als je een nieuwe fiets gaat kopen en je vraagt aan de winkelier om een hesje, dat je deze er nog bij krijgt ook.
Cookie-instellingen beheren