Weerbericht:
Perioden met zon, woensdag zomers warm
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

'Verdachte beging delicten tijdens psychose'

Toegevoegd: 02-05-2019, 16.14 uur
'Verdachte beging delicten tijdens psychose'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het ging niet goed met de 35-jarige Vlissinger R.S. Hij leed aan psychoses en om die in de hand te houden moest hij zijn medicijnen slikken. Deed hij dat niet, dan raakte hij in en psychose. Hierdoor ging het mis en moest hij zich donderdag voor de rechtbank in Middelburg verantwoorden voor diverse misdrijven.

De man zou onder meer autoruiten hebben vernield. Ook zou hij hebben gedreigd met brandstichting en een kinderfiets hebben gestolen. Dit alles gebeurde gedurende een korte periode in oktober vorig jaar. "Zo'n psychose was leuk om gek te doen" had hij eerder verklaard. Eenmaal in deze toestand waande S. zich onaantastbaar. Gedragsdeskundigen stelden vast dat S., eenmaal in z'n psychose, het contact met de realiteit volledig kwijt was.

Eind oktober ging het helemaal mis in een horecagelegenheid aan de Wijngaardstraat in Goes. Daar liep S. rond met een flesje brandbare vloeistof, deed daarvan wat in een dopje en goot dit uit over een brandend waxinelichtje. Het gevolg was een steekvlam.

Tijdens de zitting liet S. merken dat het nodig was dat hij werd geholpen. Volgens de deskundigen had S. alle delicten begaan terwijl hij volledig ontoerekeningsvatbaar was geweest en dus verzocht de officier van justitie de rechtbank S. te ontslaan van rechtsvervolging en hem te laten opnemen in kliniek voor de periode van een jaar.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vlissinger (4-5-2019 om 23:58)
Lange reacties hiervoor samenvattend: bega je een misdaad moet jr er voor gestraft worden... niks te 'verzachtende omstandigheden'!!! Vandalisme? Straf X, ongeacht psychose of niet.. Sorry dat ik je partner vermoord heb, ik wil graag 20 uur taakstraf want ja, ik zat toen even in een psychose.. klinkt absurd he?
Grote Smurf (4-5-2019 om 21:05)
@Philip Zimbardo, het is idd zo dat er veel mensen met deze stoornis machtsfuncties uitoefenen maar ik ben het niet eens met jouw analyse over de dader en dat het maar aannemelijk moet zijn dat deze medicatie nodig heeft om niet meer willekeurig auto's te gaan beschadigen en mensen te bedreigen. Dit staat los van paranoide gedachtengangen die mensen in een psychose ervaren. Een narcist is een heel ander type mens die letterlijk een dopamine kick krijgt in de hersenen als ze mensen kunnen kwetsen. Ze hebben geen leven dus deze korte genots momenten is hun verslaving. Een narcist raakt in een psychose omdat deze faalt in het manipuleren van mensen. Wat een narcist dan doet is zich o.a wraken d.m.v bijv. willekeurige vernieling of bedreiging.
Philip Zimbardo (4-5-2019 om 07:46)
@ grote smurf, het overheidssysteem zelf bestaat grotendeels uit narcisten die in hun eigen ego waan leven. Daarvan verwachten dat die kunnen of willen beseffen wat narcisme is, is onwaarschijnlijk. De veroordeelde zelf lijkt me niet zozeer een narcist want narcisten kiezen er in weze zelf voor om zo te zijn terwijl deze persoon waarschijnlijk gewoon medicijnen nodig heeft omdat het het gewoon echt niet kan helpen dat zijn hersens wat anders werken.
Plien (3-5-2019 om 14:10)
Helemaal met de voorgaande reactie eens
Grote Smurf (2-5-2019 om 21:01)
Dit mag dus niet meetellen in de beoordeling van de gepleegde strafbare feiten om zo tot een lagere straf te komen. Als het rechtssysteem ook maar iets afweet van de stoornis narcistische persoonlijkheidsstoornis dan behoren ze ook te weten dat deze mensen kunnen liegen alsof het gedrukt staat. Dit heet pathologisch liegen. Als ze huilen dan huilen ze niet uit empathie maar puur uit eigenbelang. Een narcist in psychose heeft meestal kwaadaardige motieven en hebben sowieso al een hekel aan mensen en kwetsen graag. Een bipolair persoon doet in een psychose dit soort vernielzuchtige dingen niet. Als ze kwaad zijn op iemand dan is dat gerichte woede. Die deskundigen mogen dus weer even terug naar school. Ongelovelijk dom als ze hier intrappen.