Weerbericht:
Wolkenvelden. In de namiddag (onweers)buien. Morgen een enkele bui
Verkeersinformatie:
Geen files

'Schokkende resultaten' bij afleidingscontroles

Toegevoegd: 26-01-2022, 10.02 uur
'Schokkende resultaten' bij afleidingscontroles
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Verdeeld over 14 handhavingsdagen in zowel Zeeland als Noord-Brabant heeft de politie in de laatste drie maanden van 2021 in totaal 3.511 bekeuringen uitgedeeld waarvan ruim 2.700 voor het niet handsfree bellen en/of het vasthouden van een mobiele telefoon. De politie spreekt van schokkende resultaten.


Vanwege de verkeersveiligheidsrisico's van afleiding in het verkeer ging de controleerde de politie van september tot en met december met behulp van een touringcar. Op locaties waar de inzet van de touringcar niet praktisch of mogelijk was, werd extra gehandhaafd middels een speciale camera's: de MONOcam. De touringcar met waarnemers werd gevolgd door agenten in onopvallende auto’s. Als agenten vanuit de bus een overtreding zagen, namen de collega's in de onopvallende auto's het over en werd de overtreder staande gehouden en bekeurd.

De politie was tijdens de actiedagen niet alleen alert op smartphonegebruik achter het stuur. Als ze tijdens de controles andere verkeersovertredingen zagen - zoals het rijden zonder gordel - werd hier ook tegen opgetreden. Buiten het smartphonegebruik had de politie nog wat zogenaamde ‘bijvangst’. Het ging onder meer om een bestuurder die tijdens het rijden op zijn laptop een brief aan het schrijven was. Ook werden personen gesignaleerd met openstaande gevangenisstraffen van 26 tot 60 dagen.

De agenten namen ook (spook)voertuigen in beslag, bekeurden mensen voor het rijden onder invloed van alcohol en/of drugs en inden nog openstaande boetes. Door overtreders meteen staande te houden hoopt de politie echt door te dringen tot de desbetreffende weggebruiker en diens gedrag direct te beïnvloeden. "Elke staandehouding kan namelijk een potentieel ongeluk voorkomen", zo stelt de politie.

"Helaas heeft het hoge aantal staandehoudingen en bekeuringen weer aangetoond dat het nog steeds nodig om is deze actie uit te voeren. We zien dat nog te veel weggebruikers bezig zijn met allerlei andere zaken dan enkel focus op de weg. Daarom gaat deze actie zeer waarschijnlijk een vervolg krijgen in 2022. We blijven samen bewustwording creëren rondom verkeersveiligheid om die ambitie van NUL verkeersslachtoffers steeds dichterbij te krijgen", aldus de politie.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
willem (31-1-2022 om 05:38)
de pakkans is te klein en de boetes veel te laag. veel meer controlles met bussen is hard nodig. goed werk van de politie. wie zich aan de regels houd heeft niets te mekkeren.
Moeder (27-1-2022 om 09:42)
Sjaak, de politie zou daar wél op moeten letten. Dit gedrag kan nog bekeurd worden door te wijzen op het kapstok artikel. "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd". Het heet "kapstok artikel", omdat er veel aan kan worden opgehangen, bijvoorbeeld dus gedrag wat bij anderen een schrikreactie veroorzaakt. Zulke chauffeurs die dat doen, zitten trouwens op verjaardagen vaak trots te verkondigen dat ze nog nooit een ongeluk veroorzaakt of gehad hebben.... Dat dat meer aan de anderen lag die zo goed zaten op te letten, zeggen ze er niet bij....
Albert (26-1-2022 om 18:43)
Goed bezig! Gewoon elke maand deze actie herhalen en niet alleen in de laatste 3 maanden van het jaar,
Timsalabim (26-1-2022 om 18:32)
Tis toch allemaal wat he, ik zie vanalles op de weg gebeuren en het maakt jou een goeie of slechte chauffeur hoe je daar op anticipeerd. Je gaat het zowiezo toch niet stoppen door luid en lang te toeteren of door boos te worden en vloekend allerlei handgebaren te maken. Als ik een tip mag geven: koop een snelle auto, dan ben je zo uit al die benarde en vervelende situaties verlost; want niemand kan je toch bijhouden. En nee ik pleit niet om continue keihard te rijden voordat dat straks ook weer beweerd wordt, maar even snel een sprintje trekken om veilig van een of andere slingerende mafkees vandaan te komen beschouw ik niet als een zonde…
AntiGSM (26-1-2022 om 18:10)
Duidelijk is dat de hogere boetes voor niet handsfree bellen nog niet hoog genoeg zijn. Ik denk dat de volgende stap moet zijn om gewoon rijbewijzen in te vorderen net als bij drank, drugs en hele hoge snelheden. Het is tenslotte minstens zo gevaarlijk!
Emergo (26-1-2022 om 16:04)
@ Sjaak Waar baseer op dat de politie "daar" niet naar kijkt ? Als ik wegmisbruikers bekijk kijken ze "daar" wel degelijk naar.
Cookie-instellingen beheren