Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
106 files van totaal 441 km

Brandgevaarlijke wietkwekerij in woning Zierikzee

Toegevoegd: 13-10-2022, 17.15 uur
Brandgevaarlijke wietkwekerij in woning Zierikzee
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

ZIERIKZEE - In een tussenwoning aan de Lombardstraat in Zierikzee is gisteren een hennepkwekerij met 148 planten aangetroffen. Omdat de stroomtoevoer op een zeer onprofessionele manier was aangelegd, veroorzaakte de kwekerij volgens de politie een reëel gevaar voor omwonenden.


De politie stelde een onderzoek in nadat via Meld Misdaad Anoniem een anonieme melding was gedaan. Nadat de politie aanwijzingen had gekregen dat de binnengekomen informatie serieus genomen moest worden, werd het netwerkbedrijf van de elektriciteitsmaatschappij ingeschakeld om metingen te doen. Uit die metingen bleek dat er hoogstwaarschijnlijk een kwekerij in de woning aanwezig was. Reden genoeg voor de politie om binnen te treden.

Toen agenten woensdag onderzoek deden, troffen ze in de woning 
148 wietplanten aan. Een gespecialiseerd bedrijf kwam naar Zierikzee om de kwekerij te ontmantelen. Een medewerker van het netwerkbedrijf deed onderzoek naar de aanleg van stroom. "Hij ontdekte dat de stroom op een zeer amateuristische manier naar de kweekruimte werd geleid. Aansluitingen waren zwartgeblakerd en het had vermoedelijk niet lang meer geduurd of de hele buurt had zonder stroom gezeten", zo vertelt de politie.

"Bij dergelijke onprofessionele aanleg van elektriciteit is er eveneens een reëel gevaar voor brand. Omdat deze woning een tussenwoning betrof, is dat brandgevaar er niet alleen voor de bewoner zelf, maar ook voor omwonenden", aldus de politie. Om het risico te beperken heeft het netwerkbedrijf de woning afgesloten van de stroomtoevoer.

Maatregelen
De woning betreft volgens de politie een huurwoning. "De verhuurder van het pand is in kennis gesteld van de vondst van de kwekerij en heeft maatregelen aangezegd. Ook de gemeente Schouwen-Duiveland is op de hoogte gebracht. De gemeente kan, na ontvangst van een bestuurlijke rapportage van de politie, gebruik maken van de Wet Damocles. Die wet biedt de burgemeester van een gemeente de mogelijkheid om een pand te sluiten voor een bepaalde termijn."


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren