Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
20 files van totaal 68 km

Politie waarschuwt voor gebruik elektrische stepjes

Toegevoegd: 22-10-2022, 19.58 uur
Politie waarschuwt voor gebruik elektrische stepjes
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De politie waarschuwt eigenaren van elektrische stepjes dat die vaak niet toegestaan zijn op de openbare weg. Zaterdag werden diverse eigenaren beboet.


Stepjes worden in Nederland beschouwd als voertuigen. Er gelden dan ook voorwaarden voor het gebruik ervan. Eén daarvan houdt in dat de step niet de openbare weg opmag als deze niet is gekeurd. De meeste elektrische (scooter)steps zijn niet gekeurd en daarom niet toegestaan op de openbare weg.

Een elektrische scooterstep, die rijdt op oplaadbare batterijen, wordt bovendien gezien als snorfiets. Segways en Swings zijn wel toegestaan, maar voor het gebruik gelden wel aanvullende regels. Er is volgens de wet namelijk sprake van een (bijzondere) brom- of snorfiets en dit betekent dar er eisen zijn voor wat betreft de leeftijd van de bestuurder (minimaal 16 jaar oud), de verzekering en de maximum snelheid.

De Walcherse politie bekeurde zaterdagmiddag tussen de meldingen door in totaal vier personen die zich met een elektrisch stepje op de openbare weg bevonden. "De eerste keer krijg je al direct een hoge boete van een paar honderd euro, de tweede keer ben je ook de step kwijt. Zonde van het geld. Koop zo’n ding pas als het toegestaan is om er mee op de weg te rijden", zo adviseert de politie.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
p (23-10-2022 om 08:26)
Als er niet mee gereden mag worden, waarom worden ze dan verkocht???Fabrikanten bekeuren dus.
willem (23-10-2022 om 07:36)
ondigen--ze scheuren over het trottoir en als je er iets van zegt geven ze een grote bek terug--meteen in beslag nemen en boete verhogen. alleen te straffen in hun geldbuitel--anders leren ze het nooit.
Chris Geuze (23-10-2022 om 02:33)
Slaat totaal nergens op. In heel Europa kun je op zulke steppen rijden. In mijn stad Rotterdam rijden er zat. Dit wordt ook gedoogd en terecht. Wel moeten ze veilig zijn en niet de goedkope onzin. Goede verlichting en remlichten!!
Edwin (23-10-2022 om 01:33)
Laat die gasten lekker. Zelf nooit jong geweest? Persoonlijk vind ik die ouwetjes die met een rotgang op een e-bike rijden veel gevaarlijker.
zeeuw (22-10-2022 om 21:31)
ze moeten ze gewoon in beslag nemen en geen gezeur ze zijn levens gevaarlijk
Johan (22-10-2022 om 21:30)
Ze zouden die stepjes beter gelijkschakelen met een elektrische fiets. Met een CE keurmerk erop mag je er dan gewoon de straat mee op. Ik kom vaak in Antwerpen en daar zie je ze overal. Die stepjes zijn reuze handig.
Cookie-instellingen beheren