Weerbericht:
Zonnig, in het zuidoosten meer bewolking en kleine kans op een (onweers)bui
Verkeersinformatie:
87 files van totaal 340 km

Koolmonoxidemelder gaat af in Middelburgse woning

Toegevoegd: 12-04-2023, 09.59 uur
Koolmonoxidemelder gaat af in Middelburgse woning
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Brandweervrijwilligers zijn vannacht in Middelburg uit hun slaap gewekt omdat in een woning een koolmonoxidemelder af was gegaan. Eerder deze week gebeurde dat ook al op een andere plek in de stad.


De melding van vannacht kwam rond 05.35 uur vanuit een huis aan de Seisstraat. De brandweerlieden van de post Rooseveltlaan rukten uit om metingen te doen. In de woning werd uiteindelijk niets bijzonders aangetroffen. De collega's van de post Torenweg werden maandag ingezet voor een soortgelijke melding. Toen ging rond 20.30 uur een CO-melder af in een woning aan de Segeersweg.

Koolmonoxide, ook bekend als CO, wordt door de brandweer vaak als sluipmoordenaar bestempeld. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Koolmonoxidevergiftiging komt vaak door verkeerd stoken of verkeerd geïnstalleerde of slecht werkende verbrandingstoestellen als geisers en cv's. Een koolmonoxidemelder kan je bijtijds waarschuwen als er teveel CO in de lucht zit.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Piet Polletiek (13-4-2023 om 11:24)
CO is zwaarder dan lucht. Dus moet men deze CO melders bij voorkeur ergens dicht bij de vloer monteren. Dus niet ophangen alsof het een brandmelder is! Dikwijls worden daar foute voorbeelden van gegeven.
Cookie-instellingen beheren