Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Veroorzaker dodelijk ongeluk moet jaar de cel in

Toegevoegd: 02-11-2023, 14.56 uur
Sporenonderzoek op de plaats van het noodlottige ongeval.
Sporenonderzoek op de plaats van het noodlottige ongeval.
© Foto: Remi Mesu
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De 20-jarige  I. D. uit Zaamslag, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een verkeersongeval dat in januari 2022 de toen 21-jarige Mika Baert uit Terneuzen het leven kostte, is donderdag veroordeeld tot 18 maanden cel waarvan zes voorwaardelijk plus een rijontzegging van drie jaar.


Op zaterdag 15 januari van het vorige jaar dronk D. in café De Griete in Zaamslag acht biertjes. Vervolgens vertrok hij, ondanks dat hij teveel had gedronken om nog te mogen rijden, samen met B. in de auto richting de McDonald's in Terneuzen. Op de Rooseveltlaan verloor hij in een bocht de macht over het stuur. Vervolgens knalde hij tegen twee bomen. De wagen brak in tweeën en een deel vloog in brand. B. werd naast de auto aangetroffen en overleed ter plaatse. D. zelf kwam er met letsel aan zijn knie en wat schrammen vanaf.

De snelheid waarmee D. zou hebben gereden wordt geschat op 145 kilometer per uur, waar 50 is toegestaan. Voor wat betreft het drankgebruik is gebleken dat D. 1,43 milligram, oftewel zeven keer de toegestane hoeveelheid voor de beginnend bestuurder, in zijn bloed had. Volgens de Middelburgse rechtbank heeft de beginnend bestuurder D. zich schuldig gemaakt aan roekeloos rijden en rijden onder invloed.

Het Openbaar Ministerie (OM) had volgens het adolescentenrecht een jeugddetentie van 15 maanden (waarvan vijf voorwaardelijk) en een rijontzegging van 30 maanden (waarvan 10 voorwaardelijk) geëist; dat alles met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank daarentegen heeft het volwassenenstrafrecht toegepast. Roekeloos rijden is de zwaarste kwalificatie in artikel 6 van de wegenverkeerswet.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Malle Pietje (3-11-2023 om 18:48)
Je kan hem (de bestuurder) of zijn ouders wel de schuld in de schoenen schuiven. Maar ondertussen blijven we het gebruik van alcohol gedogen en stimuleren en er zelf aan meedoen. Er zit zo'n stevige lobby in de politiek achter dat we met z'n allen niet zullen voorkomen dat dit soort ongelukken zich blijven voordoen en nog zullen gebeuren. Levenslange straffen voor gebruikers? Beter de producenten en verdelers goed aanpakken. Niet alles over een kam scheren. Lees HV Zeeland er maar op na. De helft van de berichten op HV Zld is veroorzaakt door alcohol. Wanneer stoppen we deze waanzin?
corrie (3-11-2023 om 13:28)
Ja de straf is laag maar medebestuurder wist dit ook alleen alcohol is een sluipmoordenaar veel duurder maken of een alcoholslot in auto's verplichten.
willem (3-11-2023 om 09:25)
belachelijke straf. bezopen achter het stuur ben iemand van het leven beroven. 25 jaar bak in en nooit meer achter het stuur.
Rene (3-11-2023 om 09:17)
Wanneer komt de tijd dat idioten als deze het rijbewijs, of de mogelijkheid daarop, voorgoed kwijtraken? Door toedoen van dit soort lui wordt anderen altijd een hoop leed aangedaan en krijgt de dader een tweede kans. Wat mij betreft mogen deze idioten ook de sporen van hun gedrag een leven lang meedragen.
Ad Jonkers (2-11-2023 om 19:46)
@AntiGSM Volledig mee eens, deze aso dient zijn rijbewijs voorgoed kwijt te raken, 1 mensenleven is al veel te veel.........
AntiGSM (2-11-2023 om 17:52)
@Peter; voor mij is iedereen met een telefoon achter het stuur net zo erg en ik mag hopen dat ze daar ook rijbewijzen voor gaan invorderen.
Cookie-instellingen beheren