Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
20 files van totaal 64 km

Ook in 2024 touringcars ingezet bij politiecontroles

Toegevoegd: 17-01-2024, 14.19 uur
Ook in 2024 touringcars ingezet bij politiecontroles
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De politie gaat ook dit jaar door met de campagne 'Ogen op de weg' waarbij weggebruikers worden gecontroleerd op smartphones en andere apparatuur achter het stuur. Dat is vanmiddag bekendgemaakt.


Omdat afleiding in het verkeer zorgt voor veel ongelukken, probeert de politie samen met de provincies Zeeland en Noord-Brabant voor meer bewustwording te zorgen. Tegelijkertijd wordt ook handhavend opgetreden. Regelmatig vinden actiedagen plaats waarbij vanuit een touringcar weggebruikers worden geobserveerd. Wordt een overtreding geconstateerd, dan komt een volgvoertuig in actie. Per actiedag zijn zo'n 26 agenten en 12 volgauto's actief.

Vooral het direct aanspreken van overtreders heeft volgens de politie effect. "Door een gesprek aan te gaan met de overtreder, creëren de agenten bewustwording van de gevaren. Het gesprek leidt tot het besef dat het niet alleen voor de bestuurder levensgevaarlijk is, maar ook voor medeweggebruikers. Dit contactmoment is daarmee effectiever dan een bekeuring die vaak pas na een aantal weken op de deurmat valt."

Tijdens actiedagen wordt ook een zogeheten MONOcam ingezet: een mobiele camera op een driepoot, geschikt voor zowel binnen als buiten de bebouwde kom. "De bijbehorende software stelt de camera in staat om bestuurders te 'herkennen' die een apparaat in de hand hebben. De focus ligt specifiek op het vasthouden; er is geen noodzaak om aan te tonen dat de bestuurder daadwerkelijk belt, appt, een navigatiesysteem bedient, of een muziek-afspeellijst doorscrolt", zo legt de politie uit.

Van de 2.156 staandehoudingen in het afgelopen jaar was in meer dan 75% van de gevallen sprake van het vasthouden van een mobiele telefoon. Andere staandehoudingen gebeurden naar aanleiding van het niet dragen van een autogordel, te hard rijden en bijvoorbeeld het negeren van wegmarkering en matrixborden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
fred lastdrager (21-1-2024 om 10:48)
Dweilen met de kraan open, en al die moraalridders die het hier allemaal zo'n goed idee vinden; ik weet zeker dat jullie ook wel eens met je telefoon bezig zijn, ookal is het maar 3 seconden of er even naar kijken als je een ping geluidje hoort.... Niemand is zonder fouten...
bram goeree (18-1-2024 om 13:02)
ga hier vooral mee door want het blijkt nog steeds hard nodig
Ineke (18-1-2024 om 12:37)
Een goede zaak. Nog veel gezwaai op de weg door afleiding. Vaak overschrijdijding van de banen .
Jac (18-1-2024 om 11:46)
Dweilen met de kraan open dat telefoon gebruik in het verkeer..... Ik zie elke dag meer en meer van die telefoon ridders en hun gevaarlijke gedrag in het verkeer.
JvdM (17-1-2024 om 17:41)
Toppie! Er zijn nog teveel asocialen die menen aan het verkeer deel te kunnen nemen en gelijkertijd hun mobiel te kunnen bedienen.
Jimmy Hendriks (17-1-2024 om 16:19)
75% waarvan een gedeelte alleen maar aangesproken is en zonder boete er vanaf komt als ik het zo lees. Hoeveel daarvan zijn er in herhaling gevallen? Ik denk dat de methode aanspreken ondertussen wel voorbij is en er fix bekeurt op mag worden. Doet meer zeer dan alleen een praatje. Overigens moeten ze je vaak aanhouden voor het vasthouden van je mobiele telefoon, anders houd het vaak geen stand bij het OM als je er bezwaar op maakt. Makkelijk praten dus. Meer van die mobiele flitsers graag die controleren op telefoon gebruik! Er zou geen excuus moeten zijn meer tegenwoordig met de technieken die er zijn om een mobiel vast te houden. Gezond verstand daarentegen…
Cookie-instellingen beheren