Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Politie voert actie: geen boete bij lichte overtreding

Toegevoegd: 14-05-2024, 18.48 uur
Tref je een deelnemende agent, dan kun je deze 'bon' krijgen.
Tref je een deelnemende agent, dan kun je deze 'bon' krijgen.
© Foto: Politie Zeeland-West-Brabant
Door: Roland de Jong

TERNEUZEN - Wie een kleine overtreding begaat en een actievoerende politieagent treft, kan er op dit moment zonder boete vanaf komen. In Zeeuws-Vlaanderen bijvoorbeeld hadden twee bestuurders dinsdag geluk: zij kregen geen boete.

In het pensioenakkoord van 2019 is afgesproken dat er een Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) komt voor mensen met zwaar werk. Sinds 2021 geldt een tijdelijke regeling die het mogelijk maakt dat deze werknemers tot drie jaar voor hun AOW-gerechtigde leeftijd kunnen stoppen met werken. Zij krijgen daarvoor van de werkgever dan maandelijks een bedrag ter hoogte van een AOW-uitkering. Deze regeling loopt tot eind 2025.

De politiebonden willen dat er vanaf 2026 een permanente RVU komt. Bovendien willen zij dat de maandelijkse uitkeringen voldoende zijn om van rond te komen. Ze vinden de uitkeringen vanuit de tijdelijke regeling onvoldoende en willen daarom in de nieuwe regeling een hogere uitkering. Verder willen de bonden dat aan de CAO-tafel gezamenlijk door werkgever en vakbonden wordt bepaald welke (groepen) medewerkers zwaar werk doen en dus aanspraak kunnen maken op vroegpensioen.

Actiebonnen
De politiebonden hadden een ultimatum gesteld om ervoor te zorgen dat voor 7 mei zou zijn begonnen met de onderhandelingen voor een nieuwe RVU. Omdat dit nog niet is gebeurd, worden agenten sinds deze datum opgeroepen om bij lichte overtredingen geen bekeuringen meer uit te delen. In plaats daarvan worden 'actiebonnen' uitgedeeld. Zo ook vandaag in Zeeuws-Vlaanderen.

Een bestuurder die druk bezig was met allerlei dingen in zijn voertuig en hierdoor slingerde, kwam er vanaf met een 'bon' van € 0,-. Ook iemand die geen autogordel droeg, kwam er met een waarschuwing vanaf. Deze persoon kon overigens ook geen rijbewijs tonen, maar ook hiervoor werd niet beboet.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vlissinger (15-5-2024 om 10:55)
Er zijn veel zwaardere banen waar mensen veel minder verdienen dan bij de politie.
Bennie (15-5-2024 om 06:31)
Ik snap onze dienders wel. Het is een loodzware baan. Zowel fysiek als mentaal, waar voor dit werk een eerlijk salaris hoort tegenover te staan. Kijk eens wat ze allemaal dragen als ze in uniform zijn. Dat weegt behoorlijk door. Ik denk heus niet dat de bestuurder die zijn rijbewijs niet kon tonen, oftewel een bekende is van de politie of ze hebben het in ieder geval wel nagetrokken of hij wel een rijbewijs had. Anders is rijden zonder rijbewijs geen lichte overtreding. Het niet dragen van de gordel is een keus die iemand zelf maakt. De gevolgen als er wat gebeurt zijn dan ook voor de persoon zelf.
Goede Actie (14-5-2024 om 21:13)
Geweldige actie, ik hoop dat ze nog lang hun zin niet krijgen
Olitie (14-5-2024 om 21:12)
Inderdaad @P... Waakzaam èn Dienbaar!;)
p (14-5-2024 om 19:24)
Ik snap de actie wel, maar wat dan ineens met de verkeersveiligheid omtrend deze overtredingen.????
Cookie-instellingen beheren