Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
112 files van totaal 458 km

Illegale handel vuurwerk aangepakt

Toegevoegd: 27-11-2007, 14.35 uur
Door: Politie Zeeland

MIDDELBURG - Er komen spannende tijden aan, want veel consumenten gaan op zoek naar verboden Chinese rollen, lawinepijlen of mortierbommen.

Mensen wagen hun leven voor steeds harder en spectaculairder vuurwerk. Alles behalve verstandig, want verboden consumentenvuurwerk veroorzaakt ieder jaar veel schade en letsel. Het regionaal milieuteam van politie Zeeland pakt deze handel daarom streng aan.

Verboden consumentenvuurwerk is bij het afsteken veel gevaarlijker. Vaak ontbreekt de gebruiksaanwijzing, wat sneller leidt tot ongelukken met ernstige verwondingen. Daarbij heeft dit vuurwerk een veel zwaardere lading dan toegestaan vuurwerk. Er worden metalen toegepast die de explosiekracht verhogen en het milieu hevig belasten.

Sommige strijkers, mortierbommen en lawinepijlen kun je vergelijken met springstof of handgranaten. En dat is niet alleen gevaarlijk tijdens de jaarwisseling. Het vervoer en de opslag van dit vuurwerk brengen veel grotere veiligheidsrisico’s met zich mee. De transportmiddelen zijn meestal niet tegen explosies bestand. Een auto met een paar duizend kilo is dus een tikkende tijdbom.

Er is zelfs nog meer aan de hand. Door de groeiende vraag blijkt de illegale handel in vuurwerk een lucratieve markt voor criminelen. Winstmarges van 50% tot 150% zijn heel gebruikelijk. Bedragen die verdwijnen in de zakken van mensen die ook handelen in drugs en gestolen goederen. Als consument stimuleer je dus ook andere ernstige misdrijven en criminele organisaties.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren