Weerbericht:
Regenachtig, overdag geleidelijk droger. Maandag enkele (winterse) buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Zeer grote brand op industrieterrein M'burg

Toegevoegd: 27-05-1991, 23.59 uur
Zeer grote brand op industrieterrein M'burg
Door: J. Snoey & R. de Jong
MIDDELBURG - Op maandagavond 27 mei kwamen vanaf 21.41 uur vele meldingen binnen van rookontwikkeling op het industrieterrein Ramsburg. De brand woedde bij droogbloemhandel Rhodante aan de Noordmonsterweg. Doordat er bij de brandweer net een vergadering van de beleidscommissie en een volleybaltraining bezig waren kon men een minuut na de melding al uitrukken.


Uitgerukt met werd met tankautospuit 537 en de autoladder 550. Ook de commandant 500, de plaatsvervangend commandant 501 en de officier van dienst 504 rukten direct met de dienstbus 575 uit.

De tankautospuit was na vijf minuten ter plaatse. De bedrijfshal van Rhodante waar opslag van droogbloemen plaatsvond stond helemaal in brand, terwijl er al uitbreiding was via het dak naar de naastgelegen garage Roverdealer Renton. Hierop werd door de commandant het zeldzame nader bericht 'Zeer grote brand' gegeven. Nu werd assistentie gevraagd van omliggende korpsen. De brandweer van Veere rukte met een tankautospuit uit (roepnummer 632).

Daarnaast werd de Vlissingse brandweer gealarmeerd. Deze kwam met twee blusvoertuigen, de TS 646 en de TS 649, opdagen. Ook de regionale verbindings/commandowagen kwam ter plaatse (alarmering om 21.50 uur). De brandweer van Koudekerke werd om 22.40 uur gealarmeerd om de kazerne in Middelburg te bemannen voor eventuele andere meldingen.

Verder stond een ambulance paraat maar hoefde uiteindelijk niet in actie te komen. In totaal waren zo'n honderd brandweerlieden bij deze brand betrokken. Bijna een uur na de melding, werd om 22.39 uur het nader bericht 'brand meester' worden gegeven. Intussen was er een enorme toeloop van nieuwsgierigen.

Omstreeks 22.00 uur stond vanaf de Stationsbrug een file over de toevoerswegen. De brandweer ondervond hierdoor enige vertraging, maar de aanrijroutes raakten niet helemaal verstopt. Het verkeer werd zoveel mogelijk omgeleid over de Veerseweg. Later kreeg de Middelburgse politie assistentie uit de omgeving. Verder plaatste de dienst Gemeentewerken dranghekken om het publiek wat op afstand te houden. De brandweer had verder geen noemenswaardige hinder van het toegestroomde publiek.

Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Er was dus ook geen noodzaak voor het evacuëren van mensen. Wel dreven de enorme rookwolken over het Kanaal door Walcheren richting de zuidelijke wijken van de stad. Naast de droogbloemenhandel was ook het autobedrijf Renton het slachtoffer van het vuur. Het autobedrijf Focke en andere nabijgelegen panden konden worden behouden. Door de tankautospuit 532 werd tot de volgende dag tot 16.30 uur nageblust. 's Avonds zijn nog diverse brandhaarden die weer oplaaiden geblust.

Persoonlijke ongevallen deden zich bij de brand niet voor. De schade werd na de brand geschat op één miljoen gulden. De oorzaak van de brand was niet bekend.


Foto'sLocatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Harmen (8-8-2009 om 17:07)
Hmm... Dat is al even geleden. Zulke rookwolken hebben we tegenwoordig niet meer. Dat is milieuvervuilend volgens de regering.
Cookie-instellingen beheren