Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Onderzoek zuurstofmeting bij drenkelingen

Toegevoegd: 01-08-2008, 12.06 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Tien Zeeuwse strandwachten werken zaterdag mee aan een wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van zuurstofmeters bij drenkelingen.


Tijdens het onderzoek zullen de mogelijkheden en de betrouwbaar-heid van zuurstofmeters bij drenkelingen worden onderzocht. Het gebruik is nog niet eerder onderzocht en wordt daarom door de International Life Saving Federation (ILS) als zeer waardevol beschouwd. De uitkomsten worden wereldwijd gepubliceerd.

Zuurstoftekort is volgens de onderzoekers het grootste probleem bij drenkelingen. Behandeling is essentieel. Daarom zou het goed zijn wanneer strandwachten een laag zuurstofniveau zouden kunnen meten, zodat ze direct zuurstof kunnen geven als het nodig is.

Op de meeste Zeeuwse strandposten is zuurstof aanwezig en zijn de strandwachten getraind in het toedienen ervan. Met pulseoxymetrie kan de zuurstofverzadiging van het bloed worden gemeten. Dit is een eenvoudig apparaat dat op de vinger geplaatst wordt en veel wordt gebruikt in ziekenhuizen. Pulseoxymetrie zou voor strandwachten waardevol kunnen zijn bij de opvang van drenkelingen.

De metingen kunnen echter verstoord zijn bij natte, koude, rillende personen. Juist deze kenmerken zijn aanwezig bij een drenkeling. Uit het onderzoek moet blijken of pulseoxymeters werken bij mensen die uit het water worden gehaald.

De vraag die de onderzoekers willen beantwoorden, is: 'functioneren pulseoxymeters onder omstandigheden waaronder drenkelingen worden aangetroffen en meten ze bij drenkelingen een normale zuurstofverzadiging?'

Tijdens drie verschillende proeven wordt met zes verschillende pulseoxymeters de zuurstofverzadiging gemeten: direct na intrede in het water (natte meting), na 10 minuten zwemmen (nat en koud), tijdens het inhouden van de adem (lagere zuurstofwaarden).

De afgelopen tijd zijn de strandwachten die meedoen aan het onderzoek geselecteerd op basis van meerdere eigenschappen. Zo moeten ze langere tijd hun adem in kunnen houden en moet er sprake zijn van jongemannen met een goede gezondheid. De strandwachten die meedoen zijn afkomstig uit Vlissingen, Dishoek en Zeeuws-Vlaanderen.
 
De proeven worden mede uitgevoerd door Life Support Walcheren.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Joopie (4-8-2008 om 03:03)
Kom je uit een ei ofzo? Nee natuurlijk word deze test niet bij drenkelingen gedaan. Maar er word dus samen met de strandwachten een test uitgevoerd. Als je nu het artikel hierboven even goed leest, zou je zoiets niet schrijven.
Johnk (2-8-2008 om 11:29)
Ook leuk is dat je dus als drenkeling als proefpersoon wordt gebruikt voor een test waarbij bijna bij voorbaat al vast staat dat deze geen goede uitslag zal leveren...
M.n. (1-8-2008 om 15:42)
Door vasoconstrictie bij een drenkeling die ook vaak hypothermisch is zal pulsoximetrie geen juist beeld geven. Dus zal de spo2 altijd laag zijn. Gewoon 02 geven en nix meten baadt het niet dan schaadt het niet.
Cookie-instellingen beheren