Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

'Man verduisterde zeker zes ton'

Toegevoegd: 14-03-2013, 22.29 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De 57-jarige verzekeringstussenpersoon uit 's Heer Arendskerke die donderdag voor het hekje van de rechtbank in Middelburg zat had spijt. Alleen klonk het niet bepaald overtuigend. Daarvoor had hij te lang en teveel mensen in de diepste ellende gestort.


Voor de meesten was hij de man die ze konden vertrouwen, met wie ze koffie dronken. De man die hun kinderen zag opgroeien en hun studieverzekeringen regelde. Die ervoor zorgde dat zijn klanten een onbezorgde oude dag tegemoet konden zien.

Gisteren zagen ze een man die van hun geld goede sier had gemakt: een boven modale woning met fitnessruimte bij het Goese Meer, een lease-auto van 1.500 euro per maand, een verbouwinkje van 77.000 euro, vakanties naar Zuid-Afrika, Frankrijk en Zwitserland, familieleden die door hem werden gefêteerd, een caravan, een tv'tje van 2.500 euro en nog het een en ander.

En dat alles had hij de afgelopen negen jaar met list, bedrog en vervalsingen bij elkaar gegraaid omdat hij 'graag zijn levensstandaard op peil wilde houden'. 601.308,00 Euro zou hij hebben verduisterd, zo werd er becijferd, maar volgens officier van justitie Janneke de Smet moet dat bedrag op meer dan 750.000 worden geschat.

Het ging allemaal niet zo goed met zijn Goese bedrijf Mundia Adviesgroep bv. Hij had een verzekeringsportefeuille overgenomen en had daar teveel voor betaald. De markt werkte ook niet mee en hij raakte in financiële problemen. De truuk die hij uithaalde om het ene gat met het andere te dichten was ingenieus.

"Professioneel", zou de officier van justitie zeggen. Hij had toegang tot de database van Aegon. Via het internet voerde hij van zijn klanten een adreswijziging in en voerde als nieuwe adres dat van hemzelf in. Stap twee was een polis stopzetten en het uit te betalen geld moest op zijn rekening worden gestort. Zijn klanten wisten uiteraard van niets dus voor onder meer een 'akkoordverklaring' moesten enige documenten worden vervalst. Ook daar had de man enige handigheid in.

Of hij 'verkocht' verzekeringen die niet bestonden of liet de mensen een hogere hypotheek afsluiten. Het extra geld werd op zijn advies in een premiedepot gestort en het geld verdween als sneeuw voor de zon. Niet alleen zijn die mensen nu hun (vele) geld aan extra hypotheek kwijt, maar moeten ze ook nog eens de hele looptijd meer rente over die hogere hypotheek betalen.

De zaak tegen de man kwam aan het rollen toen een cliënte bij Aegon een polis wilde afkopen en vroeg wanneer het geld nu eindelijk eens werd overgemaakt. Toen bleek dat het geld al lang en breed op de rekening van de man was gestort. Aegon startte een fraude-onderzoek en op 6 juni 2011 nam de politie de administratie van de man in beslag.

Toen bleek ook hoe groot zijn fraude was geweest en hoeveel ellende hij had veroorzaakt. "Sommige mensen betaalden tien jaar lang aan niet bestaande polissen, appeltjes voor de dorst bleken verdwenen, kinderen konden niet meer studeren omdat er ineens geen studieverzekering meer bleek te zijn. Dat alles en alleen omdat meneer zijn stand wilde ophouden."

Van de officier mag de man nu drie jaar de cel in plus als stok achter de deur nog een jaar voorwaardelijk en moet hij een beroepsverbod voor vijf jaar krijgen. Ook moet hij schadevergoeding betalen. De reclassering had een taakstraf, een voorwaardelijke celstraf en/of elektronisch toezicht voorgesteld. Dat laatste zal wel niet lukken; zijn huis is door de bank verkocht en hij geniet nu een uitkering. Maar hij had wel spijt...
 
Uitspraak over twee weken.

Zie ook:
Goesenaar verdacht van oplichting (06-06-2011)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jop (15-3-2013 om 12:33)
Schande dat je mensen zo belazerd hij is op vacantie geweest van dat geld dus tot op de laatste euro terug laten betalen . Hij heeft samen met zijn vrouw heel in luxe geleefd verre vacantie's enzenz.dus laat maar bloeden en laat maar op de blaren zitten de rest van zijn leven in de schuldsarnering
Jan (15-3-2013 om 12:16)
Van de officier mag de man nu drie jaar de cel in?? ,wel dat is nog ver boven de Balken elende norm Ruim €200.000 per jaar daar wil iedereen voor gaan zitten en dan nog kost en inwoning gratis DIT IS NEDERLAND WEER OP ZIJN BEST
J (15-3-2013 om 10:25)
Schandalig. Mensen op die manier oplichten. Spijt zeker omdat hij zijn levensstijl niet kan voortzetten.
Marleen (15-3-2013 om 09:40)
Nou die heeft goed geleefd van geld van andere en nu uitkering van de staat kan hij die ook nog bestelen betaal de staat zijn auto ook nog van 1500 euro schande opsluiten in kole mijn en laten werken toit alles terug betaald is ook zijn kinderen en fam iedereen die geprofiteerd heeft
Kees (15-3-2013 om 09:23)
Bij adreswijzigingen moet een verzekeringsmaatschappij daarom altijd een bevestiging sturen naar het oude adres. Banken doen dit wel, of bellen even of het klopt. En bij Aegon had een lampje moeten gaan branden toen steeds opnieuw polissen werden verhuisd naar het zelfde adres.
Bertus (15-3-2013 om 08:37)
Deze meneer moet maar een paar decennia aan zijn werkelijke levensstandaard wennen die bij hem past, in de bak dus. en merkwaardig dat deze man nu van een uitkering mag genieten, hij is toch door eigen schuld werkloos geworden ? een ander heeft die rechten niet hoor. beloon de crimineel maar weer
Cookie-instellingen beheren