Weerbericht:
Stapelwolken, perioden met zon en droog
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Aanvaring Sluiskil: 'Manoeuvre kwam verkeerd uit'

Toegevoegd: 16-12-2016, 11.43 uur
Door: Roland de Jong

SLUISKIL - Een aanvaring deze zomer van een schip met de kade bij de brug Sluiskil werd niet veroorzaakt door het niet goed opvolgen van aanwijzingen van de aanwezige loods maar doordat een geplande manoeuvre niet goed uitkwam.

Dat staat in de vandaag gepubliceerde Rapportage Ongevallen Scheepvaart van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De raad stelde naar de aanvaring op zaterdag 9 juli een kort onderzoek in. Het onder de Maltese vlag varende schip Northsea Sense wilde op de bewuste zaterdag haar lading gaan lossen.

Aan boord was een loods en deze gaf aanwijzingen voor tijdens het aanmeren. "Bij het aanmeren zijn de opdrachten van de loods aan boord gevolgd, maar het schip reageerde minder goed dan verwacht, waardoor de geplande manoeuvre niet goed uitkwam. Dit resulteerde in een aanvaring met de kade onder de brug Sluiskil”, zo is de lezen in de rapportage.

Volgens de Onderzoeksraad probeerde de loods nog om het schip tegen de fenders van de kade te varen maar dit mislukte. Het achterschip raakte de kade en er ontstond een lekkage aan de brandstoftank. Hierdoor lekte stookolie in het water van het Kanaal van Gent naar Terneuzen. De bemanning wist het lek tijdelijk te dichten en havenbedrijf Zeeland Seaports regelde het verder opruimen van de olie.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
willem (18-12-2016 om 12:16)
ik vind het toch knap als je aanmeerd bij de yara met het achterschip de kade onder sluiskil brug te raken dat is namelijk 800 meter uit elkaar ?????????