Weerbericht:
Wolkenvelden. In het zuiden eerst lokaal mist, vanmiddag buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Snelheidscampagne succesvol, maar niet overal

Toegevoegd: 10-03-2017, 19.35 uur
Er werd onder meer gebruik gemaakt van streetpainting.
Er werd onder meer gebruik gemaakt van streetpainting.
© Foto: Rapport 'Bedankt dat je langzamer rijdt!'
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De actie 'Bedankt dat je langzamer rijdt' heeft ervoor gezorgd dat het aantal grove snelheidsovertredingen (meer dan 10 km/u boven de limiet) op de pilotlocaties met ruim 9 procent is gedaald. De gemiddelde snelheid ging met 2,5 kilometer per uur omlaag. De onderlinge verschillen zijn echter groot. In één geval kwamen de cijfers zelfs negatief uit.


In de afgelopen drie jaar werd in Axel, 's-Heerenhoek, Ovezande en Terneuzen tussen inwoners en wegbeheerders samengewerkt om de gemiddelde snelheid omlaag te brengen en daarnaast ook het aantal grove snelheidsovertredingen te reduceren. Door de inzet van onder andere lantaarnpaalborden, vlaggen en graffiti werd aandacht gevraagd voor de geldende snelheidslimiet.

Gedeputeerde Harry van der Maas presenteerde vrijdag de resultaten van het verkeersproject. Volgens Van der Maas was de actie overall succesvol en dient deze zeker een vervolg te krijgen. Wie in het bijbehorende rapport kijkt, ziet echter dat niet in alle straten de projectdoelstellingen zijn behaald. De gemiddelde snelheid moest met 5 kilometer per uur omlaag en het aantal grove snelheidsovertredingen moest dalen met 10 procent. Dit is niet overal gelukt.

Tijdens de pilots werden op verschillende momenten metingen gedaan. De metingen na afloop laten doorgaans zien dat er een minimale daling is in de gemiddelde snelheid: 2,5 kilometer per uur, de helft van de doelstelling. De Molendijk in 's-Heerenhoek valt positief op. Hier werd op twee locaties gemeten en de snelheid daalde hier met respectievelijk 7 en 8 kilometer per uur.

Het aantal grove overtredingen ging wel omlaag maar tussen de twee meetlocaties in de straat waren wel forse verschillen. Ter hoogte van huisnummer 14 daalde het percentage grove overtredingen met 32 procent. Bij nummer 44 was dit 18 procent.

De resultaten bij de na-meting buiten de bebouwde kom van Magrette bij Axel waren opvallend slecht. Vóór de campagne lag de gemiddelde snelheid op 63 kilometer per uur. Na de actie op 68. Het aantal grove snelheidsovertredingen nam daarnaast toe van 22 naar 31 procent. Binnen de bebouwde kom van Magrette daalden werden overigens wel betere resultaten behaald. Hoe dit komt is niet duidelijk.

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) benadrukte vandaag overigens dat een paar kilometer te hard rijden wellicht onschuldig lijkt, maar de kans op een ongeluk met letsel of dodelijk afloop desondanks aanzienlijk verhoogt.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
De Lijn Wegmarkeringen (10-3-2017 om 21:02)
Uit de praktijk blijkt dat 's avonds harder gereden wordt op deze wegen. Ik biedt Glow in the dark wegmarkeringen aan wat de kans op snelheid vermindering aanzienlijk vergroot. Kans op file krijg je er voor terug!
Cookie-instellingen beheren