Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

'Neppistolen niet van echt te onderscheiden'

Toegevoegd: 23-07-2018, 12.55 uur
Eén van de twee aangetroffen (identieke) wapens.
Eén van de twee aangetroffen (identieke) wapens.
© Foto: Politie Zeeland - West-Brabant
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - Verschillende politieagenten zijn zaterdagavond afgegaan op een melding van twee tieners die in Vlissingen met vuurwapens rond zouden lopen. Het bleek te gaan om balletjespistolen die waren gewonnen op de kermis. De politie grijpt het voorval aan om maar weer eens te benadrukken wat de risico's zijn van rondlopen met zulke wapens.


In de PZC van vandaag vertelt de moeder van één van de jongens hun kant van het verhaal. Er doken opeens allemaal agenten op en zij hadden daarbij de hand op hun holster. Volgens de moeder waren de jongens bang dat de politie zou schieten. Ze vindt de reactie van de politie overtrokken. “De jongens zijn zelfs nog gefouilleerd”, zo is in de krant te lezen.

Volgens de politie gingen de agenten op pad nadat was gemeld dat vlakbij het bureau twee jongens van circa 16 jaar zouden zitten die in het bezit waren van automatische vuurwapens. Er werd wel rekening gehouden met het feit dat het zou kunnen gaan om nepwapens die afkomstig waren van de kermis, maar volgens de politie moet bij een dergelijke melding altijd het zekere voor het onzekere worden genomen.

Afgeschaald
“Zodra de collega’s zagen dat het om kleine jongens ging werd er direct afgeschaald. Omdat de pistolen niet van echt te onderscheiden waren, zijn de collega’s in gesprek gegaan en hebben zij de jongeren op de gevaren gewezen. Er werd hun uitgelegd dat er in bepaalde situaties door de politie vuurwapens getrokken zouden kunnen worden met alle gevolgen van dien”, aldus de politie, die benadrukt dat in dit geval geen wapens zijn getrokken.

Dat de politie alert is op wapens in het Vlissingse komt volgens een woordvoerder ook doordat hier de afgelopen tijd al verschillende keren echte vuurwapens zijn aangetroffen. Probleem blijft volgens de politie dat vaak in een split second ingeschat moet worden of er al dan niet sprake is van echte wapens. Vaak is dit maar moeilijk te zien, zo ook bij de melding van zaterdag.

Niet verboden
Het bezit van balletjespistolen is overigens niet zonder meer verboden. “Verkoop en bezit van speelgoedwapens die voorzien zijn van een CE-markering (op de verpakking en op het item zelf) is toegestaan. Het is echter verboden deze wapens bij je te hebben in publieke ruimtes, zoals op straat, in winkelcentra, openbare gebouwen en scholen”, zo legt de politie uit.

“Deze regel is ingesteld omdat ze dreigend overkomen en aangezien kunnen worden voor echte wapens, met alle gevolgen van dien. Houd ook bij gebruik binnenshuis rekening met toeschouwers van buiten die u kunnen zien en een verkeerde indruk kunnen krijgen”, aldus de politie.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
John (23-7-2018 om 18:28)
@koos. Idd de gemiddelde agent op straat heeft totaal geen verstand van wapens maar loopt wel met een vuurwapen rond. Hoog tijd dat ze een cursus: hoe herken ik vuurwapens voor dummies. Gaan volgen
Kees (23-7-2018 om 17:56)
Je kan echt niet zien of het een echt of nep pistool is aangezien alle maar dan ook alle echtheidskenmerken aanwezig zijn. Alleen van 20 cm afstand in je handpalm zie je het verschil. Als iemand het op je gericht heeft of in zijn hand dan zie je het niet. En ook kinderen pakken vaak een wapen van een ouder uit het kastje mee. Zelfs serienummers staan op het (nepwapen) alsmede het merk.. Het is zo bedrieglijk echt. Wat er moet gebeuren is dat verkoop van deze wapens totaal verboden word. Nu mag je ze wel kopen maar niet dragen. Hetzelfde beleid als het softdrugs beleid. Waardeloos geregeld. En ja als kinderen het richten op de politie dan mag deze schieten.
renee (23-7-2018 om 17:18)
De politie had moeten opletten of er op de kermis in Vlissingen van deze prijzen te winnen zijn,ook de gemeente Vlissingen.. Dus vindt ik het een afleggertje naar deze jongeren om de zaak te doen lijken of het een verkeerde afloop kon hebben.
Koos P. (23-7-2018 om 15:17)
Ik zie toch duidelijk dat dit een nepwapen is. Het heeft alleen het silhouet van een echt wapen. Maar de belangrijke details ontbreken. Verder ziet de politie volgens mij toch al slecht het verschil tussen vuurwapens en luchtdrukwapens. Dit bleek maar weer bij een bericht van een aantal dagen terug.
Jokko van der Sneuk (23-7-2018 om 14:29)
CE marketing of keurmerk , ?? heeft er weer een ambtenaartje lopen slapen ?? .. deze (wapens) zijn niet van echt te onderscheiden..zie foto. 350 meldingen per jaar over `nep wapens` wat een tijdverlies voor onze agenten totaal verbieden in heel Europa, zowel op invoer en productie of bezit ervan..
Ronald (23-7-2018 om 13:00)
Misschien is het dan praktischer om het bij de bron aan te pakken, en het verbieden om die dingen op de kermis als prijs te geven?
Cookie-instellingen beheren