Weerbericht:
Bewolkt en vooral in het noorden en oosten buien. Vanmiddag meer zon
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Duiker te water bij gezonken schip

Toegevoegd: 09-03-2019, 23.04 uur - Update: 10-03-2019, 09.47 uur
Door: Roland de Jong

RITTHEM - Een duiker van DIVER Underwater Contractors is zaterdagavond tevergeefs in op zoek gegaan naar de vermiste opvarende van het binnenvaartschip ‘Cardium’ dat eerder die dag naar de bodem zonk ter hoogte van Ritthem.

Het bergingsbedrijf moest aanvankelijk op het juiste moment wachten om een eerste poging te doen om af te dalen naar het 110 meter lange en 12 meter brede schip. Rond 22.30 uur ging vanaf de Multrasalvor 4 van sleep- en bergingsbedrijf Multraship een eerste duiker te water met als doel te onderzoeken of de nog vermiste opvarende  in één van de ruimtes in het schip was.

Het scheepvaartverkeer werd vanwege de operatie tijdelijk stilgelegd. Rond middernacht werd het zoeken door de duiker beëindigd. De vermiste man was toen nog altijd niet gevonden. De Veiligheidsregio heeft het incident nu overgedragen aan Rijkswaterstaat. Zij zal zorg dragen voor de berging van het schip.

De Cardium ligt ter hoogte van de Europaweg Zuid bij Ritthem, volgens de hulpdiensten op een diepte van zo’n 20 meter. Rond 15.20 uur werd gemeld dat het schip, dat op dat moment in de monding van de Sloehaven lag, water maakte. Het schip vervoerde zand en was al snel volledig onder water verdwenen. Vervolgens werd een groot gebied afgezocht langs de Sloehaven bij Ritthem en de kerncentrale in Borssele, ongeveer tot aan de Westerscheldetunnel.

Na de melding werd een grote hulpverleningsactie op touw gezet. Eén van de aanwezige schepen wist een mannelijke opvarende aan boord te nemen en naar de wal te brengen. Dit slachtoffer is vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Goes. Volgens een woordvoerder is deze 39-jarige man de eigenaar van het schip. De inwoner van Rilland mocht na behandeling het ziekenhuis weer verlaten.


Foto's


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Harmen (10-3-2019 om 14:26)
Het is niet echt realistisch. Heb zelf op een wrak in Egypte te maken gehad met 700 slachtoffers.Dat was in Helder water. Hier is op 20 meter het zicht 0 cm en geel licht van de oppervlakte. Alles moet op de tast. Daarbij is een schip dan een doolhof, alles moet op de tast. En een schip van 110 op 12 meter heeft een grote woning vergelijk baar met een flinke bungalow. Dan kan die persoon ook nog in de machinekamer geweest zijn. Al met al heel moeilijk. Ik wens iedereen veel sterkte toe en hoop dat het laatste slachtoffer nog wel geborgen kan worden.
Popeye (10-3-2019 om 08:17)
Sterkte voor alle betrokkenen! Vraag: betreft dit net zo n beun als er in 2015 omging, waarbij een Moerdijkse schipper t leven liet?