Weerbericht:
Wisselend bewolkt en af en toe regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Duitsers bijna ingesloten op Verklikkerplaat

Toegevoegd: 05-10-2019, 16.50 uur
Het kusthulpverleningsvoertuig van station Ouddorp.
Het kusthulpverleningsvoertuig van station Ouddorp.
© Foto: Roland de Jong / Provicom
Door: Roland de Jong

RENESSE - De hulpdiensten zijn zaterdagmiddag groots uitgerukt voor een incident op de Verklikkerplaat bij Renesse.


Rond 15.45 uur kwam er een melding binnen dat er personen ingesloten zouden zijn op de plaat door het hoge water. De KNRM-reddingboot Baron van Lynden en het kusthulpverleningsvoertuig van Ouddorp rukten met spoed uit. Ook de brandweer van Burgh-Haamstede en de politie kwamen ter plaatse. Door de Kustwacht werd ook een SAR-helikopter ingezet.

Bij de zoektocht vanaf het strand werden twee Duitse personen aangetroffen op de landtong. Door het opkomende tij dreigde de zandplaat onder te lopen. De personen zijn door de brandweer aangesproken en naar een veilige plaats op het strand begeleid. Voor de zekerheid werd er door de helikopter nog een zoekslag gemaakt naar eventuele meerdere personen. Er werd niemand anders meer aangetroffen.

De Verklikkerplaat nabij het Verklikkerstrand (tussen Nieuw-Haamstede en Renesse) is een gevaarlijke plaat bij opkomend water. De Verklikkerplaat maakt bij laagwater contact met het strand, waardoor je de plaat kan oplopen. Op het moment dat het vloed wordt, word je verrast door het snelle opkomende water, waardoor je de zandplaat niet meer afkan.

De gemeente Schouwen-Duiveland plaatste daarom eerder al een waarschuwingsbord, maar ondanks deze maatregel ging het ook na een fataal incident in maart van dit jaar nog verschillende keren mis. De hulpdiensten moesten meermaals uitrukken om mensen te redden die dreigden ingesloten te worden of dat reeds waren.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Remco (6-10-2019 om 11:57)
Kunnen Duitsers niet zwemmen dan? In het begin kun je nog prima wadend naar het strand terug lopen ondanks de stroming.
Esthe (6-10-2019 om 10:16)
Je loopt 2-3 waarschuwingsborden voorbij als je op de plaat oploopt, waar het duidelijk in 4 talen opstaat dat het gevaarlijk is de plaat op te gaan omdat hij bij vloed onderloopt. Lijkt me toch vrij duidelijk maar vorige werk ook 2 mensen gezien waarbij het net goed ging.
Kees (5-10-2019 om 19:57)
Ja Duitsers weten niet dat bij opkomend tij eerst water tussen het strand en de verklikkerplaat stroomt. Er is daar een geul die eerst volloopt en dan kan je niet meer terug
Michelle (5-10-2019 om 18:01)
Duidelijk: rekening man lijkt me logisch!