Weerbericht:
Perioden met zon, kans op een bui. Donderdag grijs en af en toe regen
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Mogelijkheid sluiten vanwege zorgcontinuïteit

Toegevoegd: 26-03-2020, 16.51 uur - Update: 26-03-2020, 18.30 uur
Mogelijkheid sluiten vanwege zorgcontinuïteit
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio krijgt de mogelijkheid om gebieden en locaties, zoals stranden, vakantieparken en campings te sluiten als dit noodzakelijk wordt geacht om de zorgcontinuïteit in de regio te garanderen. Er hoeft dus geen sprake te zijn van het risico op het niet houden van minimaal anderhalve meter afstand tot anderen. Dat staat in de model-noodverordening die het Veiligheidsberaad (waarin alle veiligheidsregio's zijn vertegenwoordigd) zojuist heeft gepubliceerd.

Hoe de definitieve Zeeuwse noodverordening er uit komt te zien, is nog even afwachten maar volgens het veiligheidsberaad hebben alle regio's in ieder geval de intentie uitgesproken om het groepsvormingsverbod in alle veiligheidsregio’s op het hele gebied van de veiligheidsregio van toepassing te verklaren in plaats van op specifieke plekken. Dat betekent dat als mensen in de openbare ruimte samenkomen, zij anderhalve meter afstand tot elkaar moeten houden en niet met meer dan twee personen mogen zijn.

Vanaf drie personen is sprake van groepsvorming. Personen die een gezamenlijke huishouding vormen, kinderen tot en met 12 jaar die samenspelen onder toezicht van één of meer van hun ouders of voogden die daarbij onderling een afstand van 1,5 meter in acht nemen, zijn uitgezonderd van het verbod, zo is te lezen in de model-noodverordening.
 

GezondheidGezondheid


 
De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) liet eerder al weten dat, ondanks het feit dat het toerisme van groot belang is voor de provincie, het voor de zorgcapaciteit nodig zou zijn om toeristen te weren. Volgens voorzitter Jan Lonink zou te toestroom van toeristen namelijk zorgen voor een onhoudbare druk op de zorg. Dinsdag gaf de Veiligheidsregio aan veel vragen te krijgen over de toestroom van toeristen. Daarbij werd ook gezegd dat later meer duidelijkheid zou komen middels een vernieuwde versie van de bestaande noodverordening.

Bijgewerkt
De VRZ kondigde op 14 maart een eerste noodverordening af om ervoor te zorgen dat niet langer groepen van meer dan 100 personen bij elkaar zouden komen. Een paar dagen later, op 15 maart nam het kabinet ingrijpende maatregelen: drink- en eetgelegenheden moesten binnen een half uur de deuren sluiten en kinderopvangcentra en scholen zouden de dag erop niet meer opengaan. Hierop maakte de VRZ een tweede versie van de noodverordening. Nu is dus een model voor een derde noodverordening welke ook de maatregelen dekt die het kabinet afgelopen maandag afkondigde.

Vragen over het Coronavirus?
Wat moet je doen als je denkt dat je het Coronavirus hebt? Klik hier voor het antwoord op die vraag, opgesteld door de GGD, de Zeeuwse huisartsen en Nucleus Zorg. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mar (27-3-2020 om 14:34)
@hendrik schuurman Over wijsneus gesproken: waar haalt u vandaan dat alles opgeteld wordt ????? Wie heeft er belang bij dat dat zou gebeuren of heb ik een complottheorie gemist ?????
@Hendrik (27-3-2020 om 12:54)
.... Euhm, alleen bevestigde gevallen worden als covid-19 bestempeld... Dus goed verhaal uit die duim
Hendrik Schuurman (27-3-2020 om 09:02)
In deze tijd zijn er normaal erg veel mensen met griep. Nu word alles onder Covid-19 geteld. De meesten sterfgevallen met Covid-19 hebben er andere gezondheidsklachten bij. Alle sterfgevallen worden bij elkaar geteld. Sterf iemand aan zware griep dan moet dat gemeld worden . Sterf iemand aan de Covid-19 dan moet dat gemeld worden. Dat is veel eerlijker maar "de wijsneuzen"willen dat niet melden.
Nel (26-3-2020 om 23:00)
Erger nog Nowty, men gaat ervan uit dat er in Zeeland nog niet veel corona besmettingen zijn dus veilig dus we gaan aar Zeeland.Wegblijven toeristen!!!
nowty (26-3-2020 om 19:11)
gelijk toepassen zitten hier in zeeland en zeer zeker in zeeuws vlaanderen niet te wachten op al die toeristen. Laat ze aub daar blijven en ons niet besmetten. Mag er niet aandenken wat voor toestanden je dan niet hebt in de supermarkten. In de toekomst zijn ze welkom maar in deze tijden niet. Gelukkig zijn er ook heel veel toeristen die dit inzien en thuis blijven. Maar helaas is er nog steeds een grote groep mensen/toeristen die de ernst van het coronavirus niet inzien en denken dat hun niets kan overkomen.
bram goeree (26-3-2020 om 18:47)
Simpel toch .een totaal verbod voor alle toeristen .normaal zijn ze welkom maar nu niet .dus Lonink pak door en verbied het