Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Vanaf morgenochtend strenge lockdown

Toegevoegd: 18-12-2021, 19.18 uur - Update: 18-12-2021, 20.11 uur
Minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie.
Minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie.
© Foto: Rijksoverheid
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanaf morgenochtend 05.00 uur start een strenge lockdown. Alle scholen, horeca, niet-essentiële winkels en onder meer zogeheten doorstroomlocaties moeten helemaal dicht. Er komt geen avondlockdown. De maatregelen gelden in principe tot 14 januari (met uitzondering van het onderwijs), zo heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt tijdens een ingelaste persconferentie.


Rutte noemde het 'verschrikkelijk' de nieuwe lockdown te moeten afkondigen. Hij noemde dit misschien wel het zwaarste moment na zijn tv-toespraak aan begin van de pandemie. De 'harde' lockdown volgt op de avondlockdown die afgelopen dinsdag werd afgekondigd Reden voor de nog scherpere lockdown is het relatief hoge aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in combinatie met de angst voor de nieuwste COVID-variant: de zogeheten omikronvariant.

Deze variant, die eind november voor het eerst in ons land werd vastgesteld, is bezig aan een snelle opmars en het is niet zeker of de huidige vaccins net zo effectief zijn als bij de vorige varianten. Boostervaccinaties zouden kunnen helpen, maar het lijkt erop dat de variant dusdanig snel zijn voorganger verdrukt dat deze boosterprikken niet bij iedereen op tijd gezet kunnen worden. Een lockdown zou moeten zorgen voor tijdswinst zodat meer mensen een boostervaccin hebben gehad alvorens de omikronvariant de overhand heeft in ons land en zorgt voor een vijfde golf.

Strengere maatregelen
Dinsdag gaf demissionair minister-president Rutte al aan aanvullende maatregelen vanwege de omikronvariant niet uit te sluiten. Samen met RIVM-directeur Jaap van Dissel en demissionair minister Hugo de Jonge maakte Rutte vanavond de strengere maatregelen bekend. Naast de scholen, horeca, niet-essentiële winkels en doorstroomlocaties gaan ook onder meer sportscholen, theaters, bioscopen en musea dicht. Verder mogen niet-medische contactberoepen zoals dat van kapper en schoonheidsspecialist tijdelijk niet worden uitgeoefend. Essentiële winkels zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen, opticiens, groothandels en apotheken blijven open. Ze moeten wel uiterlijk om 20.00 uur dicht. Hier geldt bovendien een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2. Bestellen, afhalen en retourneren bij niet-essentiële winkels blijft toegestaan.

Bezoekers
Vanaf morgenochtend geldt het advies: Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt: maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd. Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar.

Sport
Alle binnensportlocaties zijn dicht. Zwemlessen voor het A-, B- en C-diploma zijn uitgezonderd. Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.

Onderwijs
Vanaf maandag 20 december tot en met 9 januari gaan de scholen in het voortgezet (speciaal) onderwijs, het mbo en hogescholen en universiteiten dicht. Dit besluit is al eerder genomen voor de scholen in het primair onderwijs, waar de bestaande afspraken blijven gelden. Uitzonderingen zijn er voor praktijkonderwijs, examens en tentamens en kwetsbare leerlingen en studenten. Het uitgangspunt is dat het onderwijs na de kerstvakantie weer open kan. Hier neemt het kabinet uiterlijk 3 januari een besluit over. Ook de BSO is tot en met 9 januari gesloten. Wel blijft er noodopvang mogelijk voor kinderen van ouders uit cruciale beroepsgroepen en voor kwetsbare kinderen. Kinderopvanglocaties, voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud, blijven open.

Grote zorgen
Volgens Van Dissel realiseert het Outbreak Management Team (OMT) zich dat Nederland over de meest recentste coronapiek lijkt te zijn, maar men maakt zich grote zorgen over de omikronvariant. In Amsterdam vormt omikron namelijk al 25 procent van het totaal aantal besmettingen. Tussen Kerst en Oud en Nieuw zal het grootste deel van de infecties in Nederland komen door de nieuwe variant, aldus Van Dissel. Volgens de RIVM-directeur is het nog lastig om te voorspellen wat de omikronvariant precies gaat betekenen voor het aantal ziekenhuisopnames maar in potentie heeft de variant een grote impact. Hierdoor zou de ziekenhuisbezetting boven die van de eerste coronagolf kunnen komen.

“We weten dat deze variant zich kan onttrekken aan opgebouwde afweer vanuit een doorgemaakte infectie of een vaccinatie, zeker als deze al langer geleden gezet is.” Volgens Van Dissel herkent het afweersysteem de omikronvariant niet goed en is dat een risico. Na een booster neemt de bescherming tegen de omikronvariant echter wel toe. “En niet alleen tegen infectie, ook tegen een ernstiger ziekteverloop”, aldus Van Dissel, die benadrukte dat wie überhaupt nog niet geprikt is, zich vooral moet laten vaccineren zodat hij/zij dan toch ook beter beschermd is tegen de omikronvariant.

Actuele situatie in Zeeland
In de afgelopen 7 dagen werden in onze provincie gemiddeld 411 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Bijna een kwart van de geteste personen kreeg nadien een 'positief' resultaat. Sinds 1 december is sprake van een daling in het aantal besmettingen. Dat beeld is ook op landelijk niveau te zien. In de afgelopen 7 dagen lag het aantal nieuwe besmettingen landelijk gemiddeld op 14.758.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
zuiver verstand (23-12-2021 om 12:30)
wat voor soort verslavende stoffen zitten er is die vaccins ? mensen blijven maar testen er door ;)
Michel (22-12-2021 om 19:27)
@Mieke, kijken of je nog zo grote mond zal hebben als je zelf corona krijg.
mieke (22-12-2021 om 14:28)
Tjonge, wat een angst weer. Mensen, er is niets bijzonders aan de hand. Behalve dan dat we met een crimineel regime opgescheept zitten. Franky, het percentage dat het door heeft is groter, hoor, wordt geschat op 30 %.
een gast (21-12-2021 om 10:57)
Franky , jij weet er blijkbaar alles wat er aan de hand is en weet nog beter wat we wel en niet moeten doen, jij zal dus ook niet naar een dokter gaan als je voelt dat er iets bij jezelf aan de hand is, en als een arts zegt dat het corona is dan zeg jij waarschijnlijk wat er ook gebeurt ik ga NIET naar het ziekenhuis maar ik ga lekker thuis zitten tot het over is. Ik wens je daarbij als het gebeurt heel veel sterkte.
Franky (20-12-2021 om 20:23)
@ Michel, halen die rotzooi, gewoon doen, doe wat je verstandig vind. 70% vertoont duidelijk kudde gedrag, volgt, doet geen zelf onderzoek en gelooft klakkeloos wat de mainstream media ons verteld. 20% twijfelt, een gedeelte gaat mee in de hetze en een gedeelte blijft achter. 10% kijkt wel verder dan zijn of haar neus lang is, bij die laatste hoor ik zelf... Ongevaccineerden verketteren is al racisme, is al ontzettend dom want ze pakken jouw niets af! Verdiep je in de materie en je wordt een hoop wijzer, nee geen PZC of Televaag, gebruik Google eens, ook al heeft die partij al een hoop gecensureerd!
Sstt (20-12-2021 om 09:48)
@dirgni... misschien denkt de koning wel ...move on en wordt wakker slapende schapen...!!!!!!! Volg hun voorbeeld
Cookie-instellingen beheren