Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Kabinet versoepelt: Dit zijn de nieuwe regels

Toegevoegd: 25-01-2022, 19.16 uur - Update: 25-01-2022, 19.41 uur
Kabinet versoepelt: Dit zijn de nieuwe regels
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - Het kabinet voert zoals verwacht vanaf morgen versoepelingen in het coronabeleid rond de horeca en cultuursector. Cafés, restaurants en theaters mogen vanaf woensdag weer tot 22.00 uur open.


Overal blijft de anderhalve meter afstand gelden. Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer en in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als men zit, het mondkapje af kan. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, ook buiten. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten. Verder is het advies: "Ga je op bezoek of naar een drukke plek waar veel mensen zijn? Doe dan een zelftest."

In alle publieke binnenruimtes, zoals horeca, theater en bioscopen, is een vaste zitplaats verplicht. Wie een restaurant, café of theater wil bezoeken, zal vanaf 13 jaar een negatieve test of een vaccinatie- of herstelbewijs moeten tonen (QR-code). Datzelfde geldt voor musea, binnensportlocaties, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s.

Evenementen worden ook weer mogelijk. Wel gelden hierbij voorwaarden: Evenementen die binnen georganiseerd worden, mogen maximaal voor één derde van de capaciteit gevuld worden met een maximum van 1.250 bezoekers. Als mensen door elkaar lopen geldt een maximum van 1 persoon per 5 vierkante meter. Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan. Grote evenementen (met meer dan 1.250 bezoekers) met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.

Naast de versoepelingen voor de horeca- en cultuursector worden ook de quarantainemaatregelen versoepeld. Zo hoeven kinderen onder de 13 jaar na contact met een besmet persoon niet meer in quarantaine als ze geen klachten hebben. Het advies voor het aantal thuis te ontvangen mensen verandert niet. Het advies voor het totaal aantal gasten blijft op vier vanaf 13 jaar per dag. Ook luidt het advies: Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.

Quarantaineregels op een rij:
U hoeft niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon als u
- geen klachten hebt
EN:
- een kind of leerling bent die naar de kinderopvang, het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs gaat; OF
- een MBO- of HO-student onder de 18 jaar bent; OF
- in overleg met uw werkgever hebt afgestemd dat u een werknemer in een essentieel bedrijfsproces bent en dat u voldoet aan de voorwaarden OF
- langer dan een week geleden een boosterprik hebt gehad OF
- korter dan 8 weken geleden positief bent getest.

Voor iedereen met klachten blijft gelden:
- Blijf thuis en doe direct een zelftest.
- Bij een positieve uitslag van de zelftest laat u zich zo snel mogelijk testen bij de GGD.
- Bij een positieve uitslag van de zelftest gaat u thuis in isolatie.
- In alle situaties geldt het advies om contact met ouderen en kwetsbaren te vermijden tot 10 dagen na het laatste contact met iemand met corona.

Ziekenhuizen
Volgens minister-president Mark Rutte wordt met de versoepelingen een risico genomen. De besmettingscijfers lopen immers sterk op. Dat Nederland toch verder open kan, komt doordat de ziekenhuiscijfers niet zo sterk stijgen als de besmettingscijfers. Op dinsdag 8 maart besluit het kabinet opnieuw of er meer kan. Rutte verwacht dat de besmettingscijfers op deze datum fors hoger liggen maar het kabinet verwacht dat de ziekenhuiscijfers beperkt blijven. Daarbij spelen de vaccinaties wel een rol, zo zei minister Ernst Kuipers.

Kuipers benadrukte tijdens de persconferentie dat mensen die gevaccineerd zijn minder vatbaar zijn voor het virus, ook voor de omikronvariant. In totaal 56 procent van de 18-plussers is gevaccineerd en heeft een booster gehad. Deze groep is in de ziekenhuizen sterk in de minderheid. "Op de intensive cares is dit plaatje nog sterker contrasterend", aldus de minister. Ten opzichte van bij de deltavariant lijkt er volgens Kuipers een kleinere variant op opname te zijn, maar als het aantal besmettingen een veelvoud hoger is, dan komen er alsnog veel mensen in het ziekenhuis, zo zei de minister.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren