Weerbericht:
Wisselvallig weekeinde
Verkeersinformatie:
Geen files

Boetes van 500 en 7.500 euro voor manipuleren truck

Toegevoegd: 01-05-2020, 16.08 uur
Met dit kastje werd de manipulatie uitgevoerd, zo meldt de politie.
Met dit kastje werd de manipulatie uitgevoerd, zo meldt de politie.
© Foto: Politie Zeeland-West-Brabant
Door: Roland de Jong

WESTDORPE - Een Roemeense vrachtwagenchauffeur en zijn werkgever hebben van de politie forse bekeuringen gekregen omdat in de vrachtwagen waar de man in reed een apparaatje was aangebracht dat de software van de truck manipuleerde.


De chauffeur werd donderdag gecontroleerd door agenten van het haventeam. Bij die controle bleek dat in de cabine van de vrachtwagen een apparaatje was aangebracht dat in verbinding stond met de boordcomputer van de vrachtwagen. Na onderzoek bleek dat het apparaat het zogeheten Selective Catalytic Reduction (SCR)-systeem van de vrachtwagen uitschakelde danwel mannipuleerde.

"Een Selective Catalytic Reduction beperkt de uitstoot van schadelijke stoffen. Daarvoor wordt vlak voor de uitlaat een speciale stof ingespoten die zorgt voor een minder schadelijk uitstoot. Daar zitten uiteraard kosten aan vast en daarom wordt dit systeem soms uitgeschakeld of gemanipuleerd. Dit is echter niet toegestaan en daarom werd proces-verbaal tegen de trucker en zijn werkgever opgemaakt", zo legt de politie uit.

De man kreeg een bekeuring van 500 euro, zijn werkgever zal een boete van 7.500 euro moeten betalen. De trucker mag overigens zijn weg pas weer vervolgen als zijn vrachtwagen weer aan de norm voldoet.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mar (2-5-2020 om 15:54)
#voor schut Je weet zeker dat het geen nederlands bedrijf is ??
gewoon jan (2-5-2020 om 08:44)
Gewoon de truck in beslag nemen tot de boute betaald is en op een zwarte lijst zetten. Bij de tweede keer truck in beslag nemen en nooit terug geven .Dan leren ze het wel .
voor Schut (2-5-2020 om 06:38)
daar lacht de oosblok maffia om.
Douwe dabert (1-5-2020 om 22:53)
Heel goed dat tegen zulke praktijken wordt opgetreden, op deze manier gaat de truck van euro 6 naar een euro 1 truck. Dus zal deze vele malen meer uitstoten dan wettelijk bepaald is. Helaas gaan de ad blue systeem ook kapot en reparatie kost dan veel geld, op deze manier de software manipuleren is goedkoper dan repareren. Ze zouden ook zwaarder naar roetfilters bij personenwagens moeten kijken omdat deze leeggehaald worden en softwarematig wordt weggeschreven om zo geld in de zak te houden.
ruud (1-5-2020 om 21:58)
heb het ook al gezien dat poolse truckers dasbaord er uit halen en een andere er in en zo weer verder rijden.
J v P (1-5-2020 om 17:42)
Ja stoer ! En nu ? Wie gaat die boete's innen ? We weten allemaal oost-europeanen nooit hun boete betalen en ongestraft rondrijden en doorrijden... Ze rijden 98 km over de snelweg en worden overall geflits en ze halen je gewoon in in de W-tunnel en niemand doet wat ! Het is gewoon bekend er geen 1 incasso bureau daar naar toe gaat dus niemand betaalt.. En die truck word niet gemaakt hoor, Politie heeft straks weekend en hij rijd op zondag-avond gewoon weer weg zonder controle, zoals dat altijd gaat.. Heel dat &^%$# EU mag de pot op ! Nu in de crisis komen ze weer voor geld aankloppen maar asielzoekers nemen ze niet op en overtreden talloze regels in EU ( ongestraft )