Weerbericht:
Wolkenvelden en vooral in het midden en zuiden enkele buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Lonink hoopt op toerisme zonder beperkingen vanaf 1 juli

Toegevoegd: 07-05-2020, 08.47 uur
Lonink hoopt op toerisme zonder beperkingen vanaf 1 juli
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) hoopt op 1 juli de beperkingen op het recreatief nachtverblijf in de provincie op te kunnen heffen. Dat laat VRZ-voorzitter Jan Lonink weten in een reactie op de versoepeling van coronamaatregelen door het kabinet.


Minister-president Mark Rutte presenteerde gisteren samen met minister De Jonge een ‘routekaart’ voor de komende maanden. Duidelijk werd onder meer dat contactberoepen zoals kapper en masseur vanaf maandag 11 mei weer mogen worden uitgeoefend. Ook werd perspectief geboden voor wat betreft de versoepeling van andere ingestelde maatregelen. Zo werd duidelijk dat vanaf 1 juni in principe terrassen onder voorwaarden weer open mogen.

Volgens Lonink is het plan weliswaar onder voorbehoud maar geef het wel een beeld van wat er mogelijk is. “Het zijn stappen om op beheersbare wijze het dagelijks leven tijdens de coronacrisis op gang te brengen. Het is een stip op de horizon. Stapsgewijs kan er meer ruimte komen. Meer mogelijkheden. En meer vrijheid. Dit ‘stappenplan’ biedt een hoopvol perspectief voor iedereen. Voor ouderen, kinderen, gezinnen, ondernemers en voor werknemers. En we kunnen hierdoor ook samen goed voorbereid zijn. Want ook als er meer kan, is corona niet weg. Ieders eigen gedrag is en blijft de sleutel voor de beheersing van het virus.”

Bij het instellen van de specifieke maatregelen voor Zeeland heeft de VRZ altijd laten meewegen dat de provincie een groot aantal bezoekers ontvangt vanuit het toerisme. Als toeristen zouden blijven komen, dan zou een te grote druk op de zorg (kunnen) ontstaan. Daarom werd op vrijdag 27 maart besloten dat vanaf maandag 30 maart toeristisch en recreatief nachtverblijf niet langer was toegestaan. Sinds 1 mei is weer een beperkte bezetting van het aantal slaapplaatsen mogelijk. De VRZ denkt intussen aan verdere versoepeling maar wel met in achtneming van de capaciteit van de zorg en de ontwikkelingen rondom het virus.

Lonink: “De vraag is steeds: hoeveel toeristen kan onze zorg nu wel aan? Daarop bepalen wij onze maatregelen. Dat doen we steeds in goed overleg met de toeristische sector. De eerste stap is nu gezet met een systeem voor 15% verhuur van slaapplaatsen. Wij hopen zeer dat wij, met hetzelfde tempo als het kabinet nu schetst, tot versoepeling kunnen komen. Zoals onze premier aangeeft, blijft per regio maatwerk mogelijk. Onze wens is wel dat ook wij in Zeeland op 1 juli de beperkingen op het recreatief nachtverblijf op kunnen heffen. Het uitgangspunt blijft daarbij dat maatregelen die wij hanteren in Zeeland nooit langer en zwaarder zullen zijn dan nodig.”

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Sebastian (8-5-2020 om 16:09)
@ Geld Duivel: Dan wel a.u.b. ook geen Nederlanders op vakantie naar Zuid-Frankrijk, Sauerland, Eifel, Schwarzwald, Tirol, ..... gaan!
Burn Up (7-5-2020 om 13:38)
@ willem, dat is niet wat loonik bedoeld, hij bedoeld dat er zoveel toeristen kunnen komen totdat het zorgpersoneel overwerkt raakt en door burnout ander werk zal moeten gaan doen of door overbelasting en de ontbrekende veiligheidsbenodigdheden zelf ziek worden of dood gaan aan corona. Opmaken, pot verteren, maar dan gewoon mensen opmaken zodat buitenlanders hier hij luxe vrije tijdpleziertjes kunnen gaan houden. Zo behandel je toch helden ? Gewoon opmaken als brandhout ? Hebben die die dikke beloning uit die diepe zakken van die de jong/rutte al gehad ? ook niet hé...nee
Sonja (7-5-2020 om 12:23)
aangezien er veel mensen in Nederland op vakantie zullen gaan, ook naar Zeeland , hoop ik dat er teneerste plaats wordt gemaakt voor de Ned.toerist, alle landen rondom zijn waarschijnlijk gesloten voor toeristen uit het buitenland , hoop dat de regering hier ook deze maatregel neemt, normaal wordt Zeeland al overspoelt, nu waarschijnlijk door Nederlandse toeristen, dus hebben we dit jaar , net als de omringende landen, geen behoefte aan buitenlandse toeristen
Geld Duivel (7-5-2020 om 11:42)
aha, de zorg die wij allemaal moeten betalen als graadmeter voor hoeveel buitenlanders hier corona mogen komen verspreiden. die loonik denkt enkel en alleen aan geld.
willem (7-5-2020 om 09:55)
als lonink zijn zin krijgt kun je wachten op de volgende uitbraak. wacht met dat toerisme tot er een werkend vaccin is. gezondheid EN de moe gewerkte verzorgers gaan VOOR euro's.
Cookie-instellingen beheren