Weerbericht:
Vannacht in de zuidelijke helft lokaal mist. Overdag in het zuiden buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Kabinet: 'Stap voor stap meer ruimte'

Toegevoegd: 19-05-2020, 19.58 uur - Update: 19-05-2020, 20.09 uur
Kabinet: 'Stap voor stap meer ruimte'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Dat heeft het kabinet vanavond bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Er is nu onder andere meer duidelijkheid over de horeca, culturele instellingen en het onderwijs.


Vanaf 1 juni mogen groepen buiten bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren. In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn, mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. Ook hier moet de afstandsregel toegepast worden. “Thuis blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon”, zo zegt de Rijksoverheid.

Horeca
Restaurants en cafés mogen vanaf 1 juni onder voorwaarden open. Er geldt een maximum van 30 gasten maar dit is in tegenstelling tot eerdere berichten exclusief personeel. Bezoekers moeten nog wel reserveren en iedereen (mensen uit hetzelfde huishouden uitgezonderd) moeten anderhalve meter afstand houden. n een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert. Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).

Scholen
Het voortgezet onderwijs gaat op 2 juni open. Scholen nemen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. “Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn”, zo zegt het kabinet. Voortgezet speciaal onderwijs gaat ook op 2 juni open voor alle leerlingen. “Ook hier nemen scholen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dit vergt maatwerk en zal in dit type onderwijs niet altijd mogelijk zijn”, aldus de Rijksoverheid.

Op 8 juni gaat het basisonderwijs weer voor 100% open, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is. De buitenschoolse opvang volgt het onderwijs en zal ook per 8 juni weer open gaan. Kinderen worden dan weer opgevangen op hun vaste dagen die zijn afgesproken in het contract. Vanaf 8 juni is de noodopvang alleen nog beschikbaar (tot 1 juli) voor leerlingen van ouders die werken in de zorg (avond/nacht/weekend). Hierover worden afspraken gemaakt met kinderopvang en gemeenten. Op 15 juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs (hbo en universiteiten) weer beperkt starten met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.

Culturele sector
Film-, theater- en concertzalen mogen vanaf 1 juni onder voorwaarden ook weer open. Er geldt een maximum van 30 mensen in het publiek en ook hier moet vooraf worden gereserveerd. Net als in de horeca is ook hier een checkgesprek nodig om te bepalen of een bezoek risico's oplevert. Bovendien moet iedereen 1,5 meter afstand houden.

Musea en monumenten mogen open als bezoekers vooraf kaartjes kopen en een checkgesprek voeren. Het maximale aantal bezoekers is gebouwafhankelijk. Er moet wel altijd minimaal 1,5 meter afstand worden gehouden. Ook muziekscholen en centra voor de kunsten kunnen weer open. Er geldt een maximumaantal van 30 personen per gebouw, die onderling 1,5 meter afstand moeten houden. Festivals zijn toegestaan als ze voorstellingen presenteren voor maximaal 30 bezoekers die 1,5 meter afstand houden.

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is volgens minister-president Mark Rutte nog altijd alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. In tram, (water)bus, metro en trein is (zoals eerder werd aangekondigd) met ingang van 1 juni voor reizigers van 13 jaar en ouder het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Op stations, haltes en perrons is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Wel moet iedereen hier 1,5 meter afstand tot anderen houden. Reizigers die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van € 95 krijgen.

Verpleeghuizen
Op dit moment is in elke GGD-regio een verpleeghuis aangewezen dat beperkt en onder strenge voorwaarden bezoekers toelaat. In Zeeland is dit verpleeghuis Ter Reede aan de Koudekerkseweg in Vlissingen. Vanaf 25 mei zal de proef worden uitgebreid naar meer locaties, zo is vanavond bekend gemaakt. “Het perspectief is dat vanaf 15 juni de bezoekregeling landelijk wordt aangepast”, zo liet het kabinet weten.

Vervolg
Het is de bedoeling dat op 1 juli en 1 september verdere versoepelingen plaatsvinden. Op 1 juli zouden bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen op campings en vakantieparken wellicht weer open mogen. Ook zou dan het aantal bezoekers in bioscopen, restaurants, café's en culturele instellingen onder voorwaarden worden verhoogd naar maximaal 100 personen. Dat aantal geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten.

Als alles volgens plan verloopt, dan zal per 1 september een verdere versoepeling in werking treden voor wat betreft de sport. Ook mogen sauna's en casino's dan weer open. Dat geldt ook voor sport- en verenigingskantines. Sekswerkers mogen per 1 september hun beroep ook weer uitoefenen. Voor evenementen en discotheken heeft het kabinet een vraagtegen in het versoepelingsschema gezet. De datum van 1 september lijkt hiervoor dus nog niet (volledig) haalbaar.

Actuele situatie in Zeeland
Hieronder de meest recente Zeeuwse cijfers van het RIVM (van vandaag).

GemeenteBesmettingenOpgenomen
(geweest)
Sterfgevallen
Borsele2550
Goes691111
Hulst2995
Kapelle2231
Middelburg581810
Noord-Beveland810
Reimerswaal2942
Schouwen-Duiveland59114
Sluis1784
Terneuzen107254
Tholen1414015
Veere2662
Vlissingen5095
Totaal64015063
Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vlissinger (21-5-2020 om 11:34)
Goeie keus! Reserveren bij restaurants, zelf kan ik niet de hele dag in m'n vakantiehuis kijken waar er plek is, dus uit eten zit er deze zomer niet in. Boulevard dicht, maar wel toeristen hierheen halen... Ligt het aan mij of werken de verschillende versoepelingen elkaar tegen zo?
Inwoner (21-5-2020 om 10:00)
Ondertussen is de boulevard afgesloten maar laten we wel weer toeristen toe, vind het levensgevaarlijk!
Cookie-instellingen beheren