Weerbericht:
In het noorden bewolkt, in het zuiden zon en vooral daar later buien
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 7 km

'Op vakantie gaan mag maar bereid je goed voor'

Toegevoegd: 03-06-2020, 19.16 uur - Update: 03-06-2020, 19.22 uur
'Op vakantie gaan mag maar bereid je goed voor'
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Op vakantie gaan deze zomer mag, maar mensen moeten zich wel goed voorbereiden als ze naar het buitenland gaan. Dat heeft het kabinet vanavond medegedeeld tijdens een persconferentie.


Volgens het kabinet is op vakantie gaan in eigen land geen probleem. Wel luidt daarbij het advies om drukte te vermijden. "Denk ook eens aan andere regio's of steden dan normaal bij het kiezen van een bestemming", zo zegt de Rijksoverheid. Wie op reis gaat naar het buitenland, zal zich goed moeten voorbereiden. "Ga alleen naar landen met een geel reisadvies: reizen naar deze landen is verantwoord maar let wel extra op. Ken de regels in het land van bestemming, sluit een goede reisverzekering af en zorg dat u ook tijdens uw vakantie steeds op de hoogte blijft, bijvoorbeeld via de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Want het reisadvies kan ook tijdens uw verblijf veranderen", zo adviseert het kabinet.

Naar het buitenland
Per 15 juni zullen volgens het kabinet voor een aantal landen binnen Europa de reisadviezen van oranje naar geel gaan. Het kabinet: "Dat betekent dat de gezondheidsrisico’s in deze landen vergelijkbaar zijn met die in ons land en dat Nederlanders hier ook welkom zijn. Andere landen, waaronder Frankrijk en Spanje, moeten nog een formeel besluit nemen of Nederlandse toeristen welkom zijn deze zomer. Drie Europese landen houden in ieder geval een oranje reisadvies: Zweden en het Verenigd Koninkrijk (omdat de gezondheidsrisico’s daar groter worden ingeschat) en Denemarken (omdat Nederlandse toeristen daar nog niet welkom zijn). Het streven is om per 15 juni ook het reizen naar het Caribische deel van het Koninkrijk (Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en St. Maarten) weer mogelijk te maken. Houd de website Nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor het meest actuele reisadvies." Premier Rutte benadrukte dat het reizen naar het buitenland altijd op eigen risico is en dat er niet zal worden gerepatrieerd als in een land bijvoorbeeld de waarschuwingscode verandert als het aantal besmettingen daar toeneemt.

Toeristen in ons land welkom
Buitenlandse toeristen uit landen met vergelijkbare of lagere gezondheidsrisico’s dan in ons land mogen deze zomer naar Nederland komen. "Uiteraard moeten zij zich houden aan alle Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Nederland heeft in Europees verband de grenzen gesloten voor mensen van buiten Europa die geen essentiële reis maken. Dit inreisverbod geldt tot en met 15 juni 2020 en wordt voor die datum in Europees verband geëvalueerd", aldus de Rijksoverheid.

Basisscholen
In de persconferentie bevestigde premier Mark Rutte overigens ook dat de basisscholen per 8 juni weer voor 100 procent open kunnen. Het eerder genomen besluit kan doorgaan omdat volgens het kabinet uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er geen enkele belemmering is om het onderwijs weer volledig te hervatten.

Actuele situatie in Zeeland
Hieronder de meest recente Zeeuwse cijfers van het RIVM (van vandaag)

GemeenteBesmettingenOpgenomen
(geweest)
Sterfgevallen
Borsele2750
Goes71111
Hulst3195
Kapelle2431
Middelburg591810
Noord-Beveland1010
Reimerswaal3142
Schouwen-Duiveland79116
Sluis1784
Terneuzen115254
Tholen1584016
Veere2762
Vlissingen5095
Totaal69915056
Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mar (4-6-2020 om 19:43)
kan iemand mij uitleggen wat het verschil is tussen in Nederland lopen, fietsen o.i.d en hetzelfde doen in het buitenland. Is het risico daar groter,. Misschien zijn de maatregelen daar wel strender dan hier.
Inwoner (4-6-2020 om 18:03)
Dat we zelf man of kind meenemen zou eerder een logische stap zijn, maar nee, laten we de toeristen maar gewoon hierheen komen, terrassen kunnen zij de hele dag door reserveer en ondertussen kan ik nergens genieten van het stukje Nederland, als Nederlander....
Cynthia (4-6-2020 om 12:28)
@Inwoner: Niet alleen in Breskens hoor. Regels zoals 1 per gezin naar binnen en gericht winkelen werken hier in Middelburg bij de toeristen ook niet. Maar ja, die brengen geld in het laatje he.
rini de jonge (4-6-2020 om 10:18)
dat is het stomst wat je kan doen op vakantie gaan in coronatijd risico nemen ongehoord
Dovemansoren (4-6-2020 om 09:38)
Bereid je goed voor dat je sociale omgeving bij terugkomst de eerste weken met een grote boog om je heen loopt. En of werkgevers het leuk gaan vinden dat men eventueel de vakantie souveniers wil delen met de rest van het personeel ? Het voortbestaan van hun bedrijf en de levensvoorziening van de rest van het personeel in de waagschaal gaan leggen omdat er iemand zonodig weer ver weg moet? Kan het misschien 1 jaartje een beetje minder ?
Inwoner (4-6-2020 om 08:22)
Ga dan maar eens bij de supermarkt in breskens kijken. Daar wonen veel duitse en Belgische families, ze hoeven daar geen afstand te houden als ze met het hele gezin Unkel of Bompa op de brood afdeling bezoeken.
Cookie-instellingen beheren