Weerbericht:
In het noorden bewolkt, in het zuiden zon en vooral daar later buien
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 7 km

Burgerhulpverleners mogen weer beademen bij reanimatie

Toegevoegd: 19-06-2020, 10.43 uur
Burgerhulpverleners mogen weer beademen bij reanimatie
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Tim Koster

MIDDELBURG - Burgerhulpverleners en first responders die worden opgeroepen voor reanimaties mogen weer gaan beademen. Dat heeft de Nederlandse Reanimatie Raad vandaag naar buiten gebracht.


De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) heeft in overleg met Ambulancezorg Nederland (AZN), de Nederlandse Vereniging van Medische Managers Ambulancezorg (NVMMA), het RIVM en HartslagNu besloten het advies van de reanimatierichtlijnen te herzien. In verband met het coronavirus werd langere tijd geadviseerd geen mond-op-mondbeademing meer toe te passen. Ook alarmeerde HartslagNu tijdelijk alleen nog burgerhulpverleners onder de 50 jaar.

Voor de basale reanimatie (BLS) geldt vanaf nu dat het advies is deze weer uit te voeren volgens de normale richtlijn inclusief beademen, tenzij de centralist van de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) anders aangeeft. Ook de exclusie op basis van leeftijd bij het oproepen van burgerhulpverleners komt te vervallen. Mocht er informatie naar voren komen die er mogelijk op wijst dat het slachtoffer wel besmettelijk is dan wordt er geadviseerd de COVID-19 richtlijn te volgen.

Burgerhulpverleners die als besmettelijk zijn beoordeeld worden verzocht niet op een oproep te reageren. Dit geldt ook voor hulpverleners die één of meerdere klachten hebben die passen bij besmetting met het coronavirus.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Kees (19-6-2020 om 16:36)
Oke gelukkig dat het weer mag al denk ik niet dat er veel burger hulpverleners in deze tijden staan te trappelen om weer te reanimeren. Reanimeren wellicht wel maar mond op mond beademing nog even niet zolang je niet weet of de patient corona heeft. En als risicopatiënt moet je oppassen
Cookie-instellingen beheren