Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 12 km

KNRM helpt zeiljacht en visboot met motorproblemen

Toegevoegd: 18-08-2020, 12.09 uur
KNRM-post Breskens bij één van de acties.
KNRM-post Breskens bij één van de acties.
© Foto: KNRM Breskens
Door: Tim Koster

BRESKENS - De Zeemanshoop van KNRM-post Breskens is de laatste dagen meerdere keren uitgevaren voor een hulpverlening via de KNRM Helpt app. Twee keer ging het om motorproblemen op het water.


Afgelopen vrijdag kreeg een zeiljacht dat onderweg naar Zeebrugge was te kampen met motorproblemen. Via de KNRM Alarmcentrale werd hulp ingeschakeld om het zeiljacht terug in de haven van Breskens te krijgen. De Zeemanshoop is kort na het alarm uitgevaren en heeft het jacht veilig afgemeerd bij een jachtwerf in Breskens.

Zondagmiddag was een visboot onderweg van zijn visplaats naar Breskens toen deze een motorstoring kreeg voor de kust van Dishoek. Omdat hij buiten het vaarwater lag en er geen spoed was heeft deze visser ook via de alarmcentrale van de KNRM de Zeemanshoop laten alarmeren. De reddingboot heeft een sleepverbinding opgezet en de boot veilig afgemeerd in de haven van Breskens.

Sinds maandag 17 augustus alarmeert de Nederlandse Kustwacht de reddingboten van de KNRM niet meer automatisch als een boot pech heeft en er geen spoed bij is. De schipper moet dan zelf zorgen voor hulpverlening en kan kiezen uit een lijst van door de Kustwacht samengestelde instanties waar ook de KNRM tussen staat.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ook een hobby visser (21-8-2020 om 18:20)
Kerels als onze “Peter” denken dat ze wel even de zee op kunnen met een oude 2 takt . En dan gelijk in paniek de kustwacht bellen als d’r motor nie meer doet. Ik geef die sportvissers groot gelijk dat ze een extra motor aanhangen, deed ik vroeger ook. Ok, slechts 1 x nodig gehad door touw in me schroef maar beter mee verlegen dan niet zeg ik altijd maar
de verbaasde (21-8-2020 om 11:42)
beste Peter, ik denk dat "Visserman" en ik wel hetzelfde bedoelen. Een extra, hulp of reservemotortje (hoe je het ding noemt maakt mij niet uit), achter een vis of zeilboot heeft als functie om in het geval je motor het niet doet deze taak over te nemen. Op zee is dit belangrijk want er is meestal niet iemand in de buurt om je te slepen. Het is veilig als je ondanks je motorpech toch weg kan. Jij als echte zeeman zou dat toch moeten beamen dunkt me. Het gaat hier om kleine bootjes, geen zeeschepen die inderdaad een hulpmotor kunnen hebben. Pech bij de motor van recreatieboten komt relatief vaak voor omdat die dingen niet vaak / regelmatig draaien. Dit vergroot de kans op storingen (denk aan vervuilde, oude benzine, platte accu's etc).
Peter (20-8-2020 om 04:24)
Een hulpmotor is geen reservemotor; hobbyvissertje
Visserman (19-8-2020 om 20:52)
Aan een beetje visboot zit een steun voor een hulpmotor. Gewoon onverantwoord als je daar geen extra motor aan hangt. Vergelijking met een auto gaat natuurlijk volledig mank. Typisch iets voor een landrot om dat te bedenken als je het mij vraagt.
de verbaasde (19-8-2020 om 15:38)
nou nou Peter, ik ben inderdaad geen echte zeeman, inderdaad. Maar ik weet wel zoveel dat iedere echte boot één of meerdere reddings boten / vlotten heeft. Enne, met mijn autotje heb ik wél altijd een reservewiel mee.... Nee hoor, als je op zee gaat met een kleine boot is het gewoon erg verstandig een reservemotor mee te nemen, doe ik ook altijd.
Peter (18-8-2020 om 18:54)
Haha “de verbaasde” je bent geen echte zeeman... Blijf maar fijn aan wal. je neemt toch ook geen “extra motortje” mee in je auto voor het geval dat?
Cookie-instellingen beheren