Weerbericht:
Vandaag van het noordwesten uit bewolking
Verkeersinformatie:
62 files van totaal 239 km

Binnenvaartschip aan de ketting, 12.500 euro boete

Toegevoegd: 28-09-2020, 14.25 uur
Binnenvaartschip aan de ketting, 12.500 euro boete
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft afgelopen donderdag een binnenvaartschip aan de ketting gelegd op de Westerschelde nadat was geconstateerd dat de gezagvoerder geen vaarbevoegdheidsbewijs kon overleggen. Dat was niet voor het eerst: de schipper werd al voor de vijfde keer betrapt op dit feit. Er is daarom nu een boete van 12.500 euro opgelegd.


Medewerkers van Rijkswaterstaat controleerden het Belgische schip na een tip van de politie. Tijdens de controle bleek dat de gezagvoerder geen vaarbevoegdheidsbewijs kon overleggen. Volgens de ILT was dat niet voor het eerst. “De gezagvoerder is al voor de vijfde keer betrapt. In 2019 toonde hij zelfs meerdere keren een vervalst vaarbewijs”, aldus een woordvoerder.

Volgens de ILT was er destijds ook sprake van onvoldoende bemanning aan boord. Voor beide overtredingen werd daarom in 2019 een last onder dwangsom (LOD) opgelegd. “Vanwege de herhaalde overtredingen wordt de eerder opgelegde LOD van € 12.500 bij de gezagvoerder verbeurd. Het schip is stilgelegd en mag het pas verder varen als er voldoende bevoegde bemanning – waarvan een mét een vaarbewijs - aan boord is. Als de gezagvoerder in de toekomst nog een keer in de fout gaat kost hem dit weer € 12.500”, zo zegt de ILT.

De ILT heeft in eind 2018, begin 2019 een thema-actie gehouden gericht op vervalste documenten, na signalen dat er vervalsingen in omloop zijn in de binnenvaart. Sinds deze thema-actie is er extra aandacht voor de geldigheid van de vereiste vaarbevoegdheidsbewijzen tijdens controles van politie, Rijkswaterstaat en de ILT.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren