Weerbericht:
Vannacht wisselend bewolkt en een enkele bui, overdag perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Meer duidelijkheid over mondkapjesadvies kabinet

Toegevoegd: 02-10-2020, 20.45 uur
Meer duidelijkheid over mondkapjesadvies kabinet
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Er is meer duidelijkheid over het mondkapjesadvies van het kabinet. Vanavond is bekendgemaakt wat bijvoorbeeld wordt verwacht in bijvoorbeeld dierentuinen en pretparken waar zowel binnen- als buitenruimtes zijn waartussen mensen vaak wisselen.


Woensdag werd tijdens het Kamerdebat duidelijk dat er een breed draagvlak was voor een eenduidig landelijk advies over het gebruik van mondkapjes. Dat resulteerde in een dringend advies tot het dragen van niet-medische mondmaskers in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, gemeentehuizen, stations, parkeergarages en vliegvelden. Ook voor restaurants, cafés, theaters en concertzalen werd het advies ingesteld, evenals voor zowel de dienstverlener als de klant bij contactberoepen zoals kappers.

Voor alle publieke en openbare binnenruimtes waarbij men staand (op een niet aangewezen plek) of lopend verblijft, geldt nu het advies om het mondkapje continu te dragen. Voor locaties waarbij men een vaste plek heeft, zoals in restaurants of theaters, kan het mondkapje worden afgezet op de aangewezen plek. “Dit altijd mits aan de 1,5 meter norm kan worden voldaan. Zodra iemand de aangewezen plek verlaat, bijvoorbeeld voor toiletbezoek, wordt geadviseerd het mondkapje weer op te zetten”, zo staat in het persbericht van de Rijksoverheid.

Voor locaties die deels overdekt zijn en zich deels in de openlucht bevinden, geldt het advies om mondkapjes te dragen voor de gedeelten waar sprake is van een overkapping. Ten aanzien van locaties die over zowel binnen- als buitenlocaties beschikken (zoals bijvoorbeeld stations, maar ook dierentuinen en pretparken) geldt dat wordt geadviseerd om het mondkapje zo min mogelijk op en af te zetten, ook als bezoekers zich in de buitenlucht bevinden. Ditzelfde geldt voor winkelend publiek dat van de ene naar de andere winkel gaat. “Het veelvuldig op- en afdoen van een mondkapje verhoogt immers het risico op besmetting”, zo legt de overheid uit.

Zelf meenemen
Bezoekers van een publiek toegankelijke binnenruimte moeten zelf zorgen voor een mondkapje. “Van beheerders van publiek toegankelijke binnenruimtes wordt niet verwacht, dat hij of zij zijn/haar bezoekers van mondkapjes voorziet”, aldus de woordvoerder. Op dit moment wordt nog onderzocht of gemeenten minima kunnen voorzien van mondkapjes, bijvoorbeeld via de voedselbanken.

De beheerder is ook verantwoordelijk om het advies al dan niet in de huisregels op te nemen. Als de beheerder besluit tot het verplichtstellen zal deze zelf moeten zorgen voor de naleving van het voorschrift. De overheid benadrukt verder dat het dragen van een mondkapje niet altijd goed mogelijk is. Bijvoorbeeld voor mensen die door een medische reden of andere beperking(en) het mondkapje niet kunnen dragen. "Maar ook tijdens het beoefenen van een sport is het dragen van een mondkapje meestal niet mogelijk", zo zegt het kabinet.

Al verplicht
In een aantal gevallen was overigens al sprake van een mondkapjesplicht. Op Schiphol zijn een aantal plaatsen aangewezen waar het gebruik van mondkapjes verplicht is. Dit blijft zo en verandert niet in een dringend advies. Ook voor het openbaar vervoer en overig vervoer van A naar B (taxi’s, busjes) geldt nog altijd een mondkapjesplicht. Dit blijft ook zo. Voor de volledigheid geldt in de auto (en ander privévervoer) dat een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één autoreizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren, tenzij het een vaste chauffeur betreft.

Advies gebruik mondkapje
De Rijksoverheid hanteert het volgende advies met betrekking tot het gebruik van een mondkapje:
- Gebruik alleen niet-medische mondkapjes.
- Raak het mondkapje alleen met schone handen aan.
- Pak het mondkapje alleen vast bij de elastieken.
- Zorg dat je neus, mond en kin bedekt zijn.
- Houd het mondkapje zo veel mogelijk op.
- Raak het mondkapje zo min mogelijk aan.
- Was mondkapjes van stof op 60 graden, liefst na elk gebruik.
- Wegwerpmondkapjes gooi je weg bij het restafval.

Vandaag zijn in onze provincie overigens 21 nieuwe coronabesmettingen gemeld door het RIVM. Er zijn geen nieuwe ziekenhuisopnames of overlijdens gerapporteerd.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
anoniem (3-10-2020 om 19:18)
@Dineren Schipper stel je niet aan. Heb totaal geen problemen dat mijn bril afvliegt door een mondkapje. Draag al meer dan 50 jaar een bril. Mijn advies blijf lekker binnen met je gezeur.
Jaap (3-10-2020 om 11:47)
Voor de volle 100% ben ik het eens met Kees, hij slaat de spijker op zijn kop met zijn, volgens mij, de enige juiste mening over de ineens losgebarsten mondkapjeshysterie. De schapen lopen niet alleen met mondkapjes op, maar ook met oogkleppen.
Dineke Schipper (3-10-2020 om 11:07)
Wij zijn van goede wil, toch mijn man draagt hoortoestellen en van nieuwe dingen raakt hij in de war, je begrijpt, de hoortoestellen bleven in het mondkapje hangen, zijn bril vloog ook al af. Ik heb een multifocale bril, het mondkapje duwt deze omhoog. Slecht zicht, kijk in het leesgedeelte. Gisteren bij het trapaflopen schoot ik er bijna af. Zoals ik zei, we gaan ons best doen, maar blijven toch maar vaak in huis. Leuke uitjes komen misschien wel weer snel.
Kwaliteit verboden ? (3-10-2020 om 09:45)
waarom mag je alleen NIET- medische mondkapjes gebruiken ? dan gooi ik die doos met 50 stuks maar weg. die kocht ik in maart toen die de jonge er zogenaamd niet eens aan kon komen voor zijn IC personeel, waarschijnlijk kan hij het niet hebben dat individuele burgers het wel kunnen en hij gewoon blijft falen met alles. m.a.w. ik draag gewoon mijn eigen medische maskers en zie ze maar van mijn gezicht te trekken dan...ik verdedig mijn 1,5m desnoods met geweld.
Kees (3-10-2020 om 09:43)
Als een stel blinde schapen loop de bevolking met een niet medisch mondkapje rond. In maart was het advies, handen wassen afstand houden en probeer niet te veel aan je neus en mond te zitten. Nu zit iedereen met zijn handen continu aan dit vieze niet medisch mondkapje te rommelen bij neus en mond hoe vies is dat. In de buurlanden lopen de besmettingen met het niet medisch mondkapje hart op, hoe zou dat nu toch komen!! Het virus gaat nu tussen de oren zitten bij mensen en dat is nog veel gevaarlijker. Ik hou het bij afstand houden en handenwassen en niet te veel aan neus en mond te zitten.
Cookie-instellingen beheren