Weerbericht:
Wolkenvelden, af en toe regen. Morgen perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Advies: geen mond-op-mond meer bij reanimatie

Toegevoegd: 09-10-2020, 10.20 uur
Advies: geen mond-op-mond meer bij reanimatie
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Nederlandse Reanimatieraad geeft vanwege het opnieuw oplopende aantal coronabesmettingen per direct het advies om buiten het ziekenhuis geen mond-op-mondbeademing meer toe te passen. Tijdens de eerste golf van het virus werden de protocollen ook al aangepast.


“Het is op dit moment voor de meldkamer ambulancezorg niet meer mogelijk om door middel van uitvragen een goede afweging te kunnen maken of het slachtoffer besmettelijk is door het coronavirus. Daarom is ter bescherming van burgerhulpverleners, first responders en ambulancezorgverleners besloten alle slachtoffers te reanimeren volgens de COVID-19 richtlijn”, zo zegt de Reanimatieraad.

In de praktijk betekent het advies dat mensen de ademhaling alleen nog beoordelen door naar de borstkas te kijken. De luchtweg wordt niet geopend. Verder wordt aangeraden de mond en de neus van het slachtoffer af te dekken en geen beademingen te geven. Wel worden gewoon borstcompressies gegeven en kan een AED worden aangesloten als deze beschikbaar is.

Verder wordt geadviseerd het aantal hulpverleners dat zich daadwerkelijk met de reanimatie bezighoudt tot een minimum te beperken. “Dit betekent maximaal twee BLS-hulpverleners bij het slachtoffer, andere BLS-hulpverleners staan op meer dan 1,5 meter afstand”, zo licht de Reanimatieraad toe.

Daarnaast geldt het dringende advies om een mondneusmasker te dragen tijdens de gehele hulpverlening. “Dit in lijn met het landelijke overheidsadvies voor alle burgers. Ambulancezorgverleners doen dit al bij alle reanimatie-inzetten. Nu wordt ook nadrukkelijk gevraagd aan de first responders en burgerhulpverleners een mondneusmaskers te dragen tijdens de inzet”, aldus de raad.

Kinderen
Voor kinderen tot de puberteit gelden de normale richtlijnen inclusief beademen. Alleen indien het kind bewezen positief is getest op COVID-19 en nog besmettelijk is, geldt het advies niet te beademen. Voor kinderen vanaf de puberteit geldt dezelfde richtlijn als voor volwassenen. De Reanimatieraad benadrukt wel dat het iedereen vrij staat om toch te beademen als hij/zij dat verantwoord acht.

Reanimatie-oproep
Burgerhulpverleners die behoren tot één van de COVID-19 risicogroepen of huisgenoot zijn van iemand die behoort tot risicogroepen worden, omwille van de eigen gezondheid, door de Reanimatieraad nogmaals dringend geadviseerd niet op een reanimatieoproep te reageren. “Zet uw account even op pauze. Dit geldt ook voor burgerhulpverleners die gezien de huidige situatie voorlopig niet willen reageren op een oproep”, aldus de raad.

Burgerhulpverleners van 70 jaar en ouder worden per 9 oktober voorlopig niet voor een reanimatie gealarmeerd. “Het risico op een ziekenhuisopname of overlijden als gevolg van besmetting met het coronavirus is voor deze doelgroep te groot om het risico bij oproepen nog te rechtvaardigen. Wanneer de situatie in Nederland zich weer ten goede keert, hopen wij dat u weer actief kunt aansluiten als reanimant”, zo zegt de organisatie.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Nick (11-10-2020 om 10:14)
Aan een kant bijzonder nieuws, maar er wordt al jaren door sommige experts beweerd dat mond op mond eigenlijk weinig nut heeft. Borstcompressie en een aed spelen in de kans van overleven een veel grotere rol.
Erik Bruins (10-10-2020 om 19:45)
Lezen blijft een kunst! "De Reanimatieraad benadrukt wel dat het iedereen vrij staat om toch te beademen als hij/zij dat verantwoord acht."
Adam (10-10-2020 om 19:44)
Wat een reacties zeg, dragen jullie ook mondkapjes zoals geadviseerd? Ook dit is maar een advies he...
brom (9-10-2020 om 13:49)
Dan maar liever kans op besmetting maar een mens in nood moet je helpen. Dat is je plicht
Bas (9-10-2020 om 13:09)
Wat een beleid!! Laten we iedereen maar willens en wetens dood gaan. Alsof dat het doel is. We worden voor de gek gehouden met dit hele theatrale gedoe
Markus (9-10-2020 om 13:04)
Gewoon dood laten gaan met andere woorden
Cookie-instellingen beheren