Weerbericht:
Vannacht wisselend bewolkt en enkele buien, overdag perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Geen aanpassing groepsgrootte met kerst

Toegevoegd: 08-12-2020, 19.03 uur - Update: 08-12-2020, 19.26 uur
Geen aanpassing groepsgrootte met kerst
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Tijdens de Kerstdagen mogen thuis niet extra grote groepen thuis samenkomen. Ook andere maatregelen worden niet versoepeld en de horeca blijft vooralsnog dicht. Dat heeft het kabinet vanavond bekendgemaakt tijdens een coronapersconferentie.


Sinds de vorige persconferentie op 17 november, waarbij een deel van de coronamaatregelen werd teruggedraaid, wordt al gespeculeerd over hoe de maatregelen er rond de feestdagen uit zouden zien. Er werd gesproken over het aantal toegestane gasten thuis te verhogen naar 4, 5 of wellicht zelfs 6 personen maar het aantal besmettingen is de laatste tijd niet verder gedaald. Sterker nog, afgelopen week werden bij het RIVM 27 procent meer nieuwe meldingen van COVID-19-besmettingen gerapporteerd. Een zorgwekkende stijging, aldus de organisatie.

Zwaar jaar
Premier Mark Rutte noemde 2020 een zwaar jaar voor heel veel mensen. “Inmiddels tellen we bijna 10.000 lege stoelen aan de kersttafel.” Hij gaf aan dat gehoopt was op een verdere versoepeling maar is gebleken dat dit niet mogelijk is. Voor half december was gehoopt op ongeveer 10 IC-opnames per dag maar dat aantal ligt nu op het dubbele. Hij benadrukte dat met het goed naleven van de gedragsregels half januari deze 10 IC-opnames alsnog gehaald kunnen worden maar dat, wanneer mensen zich niet aan de regels houden, nog voor kerst eventueel zelf nog strengere maatregelen afgekondigd kunnen worden. Hij wilde niet op de vraag ingaan wat deze maatregelen precies zouden inhouden maar een avondklok staat volgens hem "niet bovenaan het lijstje".

Rutte riep dan ook op om te blijven testen en anderhalve meter afstand te houden (ook als een mondkapje wordt gedragen). Ook riep hij op om strikt de quarantaineregels goed na te leven. Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport​ (VWS)  riep op voldoende afstand te houden, ook als mensen zich niet ziek voelen. "We moeten echt voorkomen dat we mensen bij wie we met kerst aan tafel zitten het virus cadeau doen."

Horeca
Vanmiddag werd via RTL Nieuws bekend dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een analyse heeft gemaakt die aangeeft dat het openen van restaurants het aantal coronabesmettingen eerder zou doen dalen dan stijgen. De sluiting van de horeca zou immers zorgen voor meer bezoek bij mensen thuis en die contactmomenten zouden niet altijd even veilig zijn. Volgens Rutte wordt in de horeca veel pijn geleden. Hij zei daarom dat het een goed idee was om eten af te halen bij of te laten bezorgen door lokale restaurants. De minister-president zei naar aanleiding van persvragen wel dat, wanneer het aantal IC-opnames rond de 10 ligt, restaurants weer (deels) open zouden kunnen. Voor cafés zou dit niet gelden omdat de afstand daar veel moeilijker te waarborgen is, zo zei Rutte.

Vaccinaties
Minister De Jonge ging tijdens de persconferentie ook nader in op de vaccinatiecampagne die naar verwachting begin volgend jaar van start kan gaan. "Vaccinatie is de weg die ons uit deze crisis moet leiden", zo zei De Jonge. Bij de vaccinatie zal Defensie ondersteunen, zo meldde de minister vanavond.

Deze week is besloten dat personeel van verpleeghuizen als eerste zullen worden ingeënt met een coronavaccin, gevolgd door mensen in de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en de bewoners van verpleeghuizen en instellingen. Daarna zijn andere zorgmedewerkers en kwetsbare groepen aan de beurt, gevolgd door de rest van de samenleving. Eerder werd gesproken over het starten met ouderen en andere zorgbehoevenden maar dat plan is bijgesteld naar het personeel. Dit zou namelijk veel eenvoudiger te organiseren zijn waardoor in een korter tijdsbestek meer mensen kunnen worden gevaccineerd. 

Volgens De Jonge is nog niet duidelijk of iemand die gevaccineerd is niet iemand anders ziek kan maken en duurt het sowieso nog wel even voordat we allemaal zijn ingeënt. Wel zei hij dat, als de meest kwetsbaren en de mensen die voor hen zorgen zijn beschermd en we tegelijkertijd meer gaan testen in de loop van 2021 een deel van de beperkende maatregelen los te laten.

Januari
De leeftijdsgrens voor teamactiviteiten in de sport zou vanaf januari wellicht verhoogd kunnen worden van tot 18 jaar naar 27 jaar. Overleg hierover loopt nog.
 
Actuele Zeeuwse coronacijfers (Bron RIVM / CoronaWatchNL)

De cijfers van het aantal dagelijks nieuw gemelde positieve tests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen deze maand tot en met vandaag.

DatumAantal
nieuwe positieve
coronatests
Aantal
nieuwe
ziekenhuis-
opnames
Aantal
nieuwe
sterfgevallen
1 December4661
2 December5542
3 December8410
4 December9500
5 December8600
6 December7820
7 December9220
8 December6120
Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
W.S.M. ( Tim Fakkeldij (9-12-2020 om 11:08)
Dag [email protected] Bedankt voor Uw duidelijke medewerking aan het instant c.q; uitbreiden van het Corona probleem. Namens alle slachtoffers en nabestaande nogmaals dank!
Dag vlinder (8-12-2020 om 20:45)
Deze grote poppenkast show duurt maar voort. Ik bepaal zelf hoeveel mensen ik uitnodig met de kerst bij mij thuis. Al die maatregelen is allemaal schijn veiligheid. @ikdoenietmee
Peter (8-12-2020 om 20:22)
Met vriendelijke dank aan egoistisch gedrag van winkelend publiek op Black Friday. Straks Black Kerstdagen. en natuurlijk de feestende jongeren. Uiteindelijk De mensen verspreiden het Virus.
Dethonmedewerker rini de jonge (8-12-2020 om 20:19)
De menssen vertikken aan de coronaregels te houden
Cookie-instellingen beheren