Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 12 km

Noodbevel Middelburg na oproep tot rellen

Toegevoegd: 26-01-2021, 19.56 uur - Update: 26-01-2021, 21.53 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg heeft een noodbevel afgekondigd nadat eerder vandaag via social media was opgeroepen om te gaan rellen. De politie is met onder andere de Mobiele Eenheid present in en rond het centrum.


In verschillende chatgroepen was de oproep gedaan om rond 20.00 uur te verzamelen bij de Albert Heijn aan de Pottenbakkerssingel in de stad. Al ruim voor die tijd was de politie aanwezig om toezicht te houden. Ondernemers timmerden vanmiddag uit voorzorg al ramen dicht. Vooralsnog is het echter rustig en er zijn ook niet of nauwelijks mensen op straat. In de omgeving worden voertuigen door de politie gecontroleerd.

Noodbevel
Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg heeft een noodbevel afgevaardigd voor het centrum van de stad. Dit is rond 19.55 uur door de gemeente kenbaar gemaakt via social media. "Hoef je niet in het centrum te zijn? Dan kan je weggestuurd worden. Blijf dus thuis. Gemeente en politie treden uiteraard op wanneer dat nodig is", staat in het bericht. Een noodbevel kan aan individuen of groepen kenbaar worden gemaakt. Wie een noodbevel negeert, begaat een misdrijf en kan strafrechtelijk worden vervolgd en dus een strafblad krijgen. 

De Zeeuwse burgemeesters deden vanmiddag al een gezamenlijke oproep aan haar burgers om alert te zijn en signalen van onrust te delen. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) riepen ouders op om hun kinderen 's avonds thuis te houden, zeker tijdens de avondklok. Eerder was ook al gewaarschuwd voor de kans op een strafblad en de gevolgen daarvan voor de toekomst.

Gisteren werd een oproep gedaan om bijeen te komen bij het Stadhuisplein in Vlissingen. Enkele tientallen personen kwamen naar het plein maar de situatie bleef rustig. Wel werden twee personen aangehouden nadat de avondklok was ingegaan. Een 43-jarige Vlissinger beledigde agenten toen hij werd gecontroleerd. Een 25-jarige Vlissinger kon zich niet legitimeren. De 43-jarige man is gehoord en inmiddels in vrijheid gesteld. Ook de 25-jarige man heeft een verklaring afgelegd en is vannacht in vrijheid gesteld.

In Goes en Kattendijke hield de politie de afgelopen dagen mensen aan die opruiende teksten hadden geplaatst op social media. Er komt een snelrechtzitting voor vier van hen.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Foto's


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Wim (27-1-2021 om 07:30)
Als je dit nu leest ook in zeeland wat er uit voorzorg gebeuren moeten om het reeds gebeuren in de voorgaande nacht is dit niet verschrikkelijk terwijl we allemaal bezig zijn voor onze gezondheid moesten die lui diep schamen, en ik vind dat ze daar korte metten met voornemen op sluiten die lui want wie betaald weer de schade.
Meneer de bruin (26-1-2021 om 23:18)
Nou ik stap net binnen, woon in Middelburg . Was erg onrustig rond 20.00 uur maar goed ik ben dik een uur aan het wandelen geweest heb nog nooit zo stil gezien hier, Welgeteld 3 agenten en 1 aardige meneer bij het station De 3 agenten zagen me zeker wel alleen een goedenavond terug wensen kon er niet af, iedereen heeft stress toch. Ik mag na 2100 uur buiten wezen daar heb ik een verklaring voor. Groeten
Mar (26-1-2021 om 20:53)
Laten we hopen dat alles rustig blijft. En dat men z'n gezonde verstand (als dat al aanwezig is) blijft gebruiken. Rustige dienst toegewenst aan alle hulpverleners.
Rien (26-1-2021 om 20:29)
Laat ze maar komen, en dan in een jutezak doen met een steen erbij en in de Oosterschelde. gooien.
Cookie-instellingen beheren