Weerbericht:
Zomers warm. Vandaag op de meeste plaatsen droog, morgen (onweers-)buien
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 13 km

Schip aan de ketting in Terneuzen na overtredingen

Toegevoegd: 22-09-2021, 11.22 uur
Het schip is in Terneuzen aan de ketting gelegd.
Het schip is in Terneuzen aan de ketting gelegd.
© Foto: Politie
Door: Roland de Jong

TERNEUZEN - Het schip van een 34-jarige kapitein uit Azerbeidzjan ligt voorlopig aan de ketting in de haven van Terneuzen. Nadat het schip dit weekeinde de veiligheidszone van het Windpark Borssele was binnengevaren, bleek uit inspecties dat er aan boord van alles mis was, zo meldt de politie.


Het sleepvaartuig van de Kustwacht dat paraat ligt nabij het windpark Borssele zag het schip zaterdag koers zetten richting het Windpark Borssele. Hierop werd het Schelde Coördinatie Centrum geïnformeerd. Het onder de Vanuatuaanse vlag varende schip werd aangeroepen, maar de kapitein begreep niet wat er aan de hand was en zette zijn koers voort.

Op het moment dat het schip binnen de veiligheidszone van het windpark kwam, heeft de verkeersleiding de opdracht gegeven om koers te wijzigen. “Hierdoor is een aanvaring voorkomen”, zo meldt de politie vandaag. Via het Kustwachtcentrum in Den Helder werd de informatie over het voorval gedeeld met de Landelijke eenheid van de politie.

Eenmaal in de haven van Terneuzen werden de schipper en het schip aan een uitgebreide controle onderworpen door een agent van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid van de politie. Er bleek veel niet in orde. “Zo voer de kapitein met open source elektronische zeekaarten waarop geen boeien zichtbaar waren en werden aanwezige zeekaarten niet gebruikt om op te navigeren”, zo meldt de politie.

De kapitein werd een schikkingsvoorstel van 1.500 euro voorgelegd voor het binnenvaren van de veiligheidszone van het windmolenpark. De kapitein accepteerde de schikking maar daarmee was de kous nog niet af. Zaterdag werd namelijk ook direct de zogeheten Port State Control van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in kennis gesteld. Bij een eerste inspectie kwamen vervolgens zoveel tekortkomingen aan het licht dat het schip de haven niet meer mocht verlaten.

Maandag bleek uit een uitgebreidere inspectie dat de bemanning onvoldoende kennis had om veilig met het schip te varen. “Ze konden niet met communicatie-apparatuur omgaan, hadden geen vereist voyage-plan en waren niet in staat om stabiliteitsberekeningen uit te voeren. Daarom ligt het schip voorlopig nog aan de ketting”, aldus de politie.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Zeeuwse Showride (23-9-2021 om 12:54)
@Jokko. Zeeloodsen zitten niet op zulke kleine gebakjes.... de zee loods voor de Westerschelde komt of op de Steenbank of op de Wandelaar aan boord
Popeye (22-9-2021 om 19:18)
@repro: dat zou zomaar een stuk ingewikkelder kunnen liggen. Er hoeft maar een beurs oid tussen te zitten. Wanneer jij zelf iets via een gerenommeerd pakketbedrijf verzendt of ontvangt ben jij ook al niet verantwoordelijk voor de rijvaardigheid van de bezorger of de toestand van zijn voertuig. En dit betreft internationale tussenhandel/transacties/vertegenwoordiging - zoek dat maar ns uit ..
Jokko van der Sneuk (22-9-2021 om 18:47)
Tja en Jokko maar denken de Bereboot is er niet meer, (op TV) en hij vaart ineens door een windmolenpark, ach ja die Kapitein zal dat Brevet ook wel ergens gehaald hebben, en net wat Johan zegt de hele reis ging het nog wel goed.. wat een avontuur met deze Bereboot. Wat mij verbaasd dat er (nog) geen zee loods op zat, dat gebeurd daar wel in die regio namelijk.
Repro (22-9-2021 om 15:08)
En welk bedrijf heeft deze criminelen dan ingehuurd ? Moet dat bedrijf dan ook niet eens tegen het licht gehouden worden als zij zo hun zaakjes bedrijven ?
Popeye (22-9-2021 om 13:32)
De vraag rijst dan toch vanwaar zoiets vertrokken is hѐ, jatognietan?! Ter lering zeg maar.
Johan (22-9-2021 om 12:43)
Een schip uit Vanuatu met een kapitein uit Azerbeidzjan. Ik heb beide landen moeten opzoeken in Google Maps om te zien waar die liggen. Ik kan mij levendig voorstellen dat in deze landen risicoperceptie wat anders beleefd wordt dan bij ons. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen: Wordt alles in orde gemaakt, komt er nieuwe bemanning of blijft dit schip nu voor een eeuwigheid in Terneuzen liggen, waarna het wegens openstaande rekeningen uiteindelijk openbaar verkocht wordt?
Cookie-instellingen beheren