Weerbericht:
Wolkenvelden, ook wat zon en vrijwel overal droog. Morgen meer zon.
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 10 km

Meer dan honderd boetes uitgeschreven met zogenaamde 'MONO-cam'

Toegevoegd: 24-09-2021, 13.31 uur
Meer dan honderd boetes uitgeschreven met zogenaamde 'MONO-cam'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - De politie heeft dinsdag 21 en woensdag 22 september bij controles in en net buiten Zeeland 176 boetes uitgeschreven voor het niet handsfree bellen en gordelgebruik. De controles maken onderdeel uit van de handhavingscampagne van de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Rijkswaterstaat Zuid-Nederland.


Dinsdag werd er gestart met de MONO-handhavingsactie in Zeeland en in de omgeving van Bergen op Zoom en Roosendaal. Tijdens de controles gebruikte de politie een touringcar en zogenaamde MONO-cams. Daarbij konden agenten met speciale software en kunstmatige intelligentie potentiele bellers identificeren. Volgens de politie namen zo'n twintig agenten deel aan de controles.

In totaal werden in Zeeland en de Markizaten 176 bekeuringen uitgeschreven. Volgens de politie ging het om 162 bekeuringen voor afleiding. Daarvan werden 22 overtredingen geconstateerd door de MONO-cam. Verder werden veertien processen-verbaal opgemaakt voor overtredingen als het overschrijden van de snelheid, bumper kleven, onnodig links rijden, het niet dragen van de autogordel, het rijden zonder (geldig) rijbewijs, het rijden over de vluchtstrook en rijden zonder kentekenbewijs.

In augustus 2021 werd al aangekondigd dat weggebruikers de komende maanden in Brabant en Zeeland extra gecontroleerd zouden worden. Tijdens die controle spotte de politie vanuit een touringcar naar overtreders en gaven die door aan agenten, die in onopvallende politieauto's reden. Vervolgens werden de overtreders direct aan de kant gezet.

Verder werd gebruik gemaakt van de zogenaamde 'MONO-cams'. De mobiele camera controleert vanaf een viaduct passerende auto's. Van ieder voertuig wordt een foto gemaakt waarna software herkent wanneer een bestuurder vermoedelijk een mobiele telefoon in zijn hand heeft. Een agent kijkt deze beelden live mee en zet ze voor een tweede controle door naar een andere  diender, die op een politiebureau zit.

De politie laat weten dat deze actie een vervolg zal krijgen, dit najaar gaan er nog meer controles volgen met het doel de verkeersveiligheid te verbeteren en meer bewustwording te creëren.

 


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Kees (29-9-2021 om 17:25)
Goed dat de politie zo controleert en de boetes mogen best 3 keer zo hoog zijn voor bellen want het is levensgevaarlijk. @Dagvlinder kan wel zeggen ik let op maar dat is onmogelijk. Je bent hoe dan ook afgeleid en de reactietijd is al 2 seconden. Met een telefoon aan je oor kan je ook nog eens niet adequaat handelen. Het is niet te hopen dat we jou op de fiets tegenkomen want we stoppen niet voor fietsers die zitten te bellen
Jac (26-9-2021 om 13:19)
Big Brother is watching you....................... Controle is "leuk" maar je moet de mindset van de mensen veranderen. Nu lijkt het voor veel mensen belangrijker om een snel tijdens het rijden een berichtje te lezen dan om je blik op de weg te houden en geen slingerend(of erger) gevaar voor andere weggebruikers te zijn.
Arnold (25-9-2021 om 19:06)
Ik klim niet gouw in de pen, maar wil nu toch even reageren. Ik heb de door AntiGSM genoemde link: https://www.youtube.com/watch?v=V-WCzgjXqkA bekeken en was geschokt. ik raad iedereen aan om deze link te bekijken. (ff kopiƫren en plakken) Misschien dat dat nog veel leed mag voorkomen.
Franky (25-9-2021 om 19:04)
@ AntiGSM, aangrijpend filmpje, deze keer ben ik het wel met je eens.
bram goeree (25-9-2021 om 13:44)
Dagvlinder ik hoop maar een ding dat jij met stomme gedrag niemand verwond of erger .dat jij jezelf te pletter rijd door jou stomme gedrag is dan alleen erg voor de hulpverleners die dan weer op moeten draven voor jou idiote gedrag .succes met jou egostische leven
Rick (25-9-2021 om 12:41)
Dagvlinders leven gelukkig niet zo lang!! Vroeg of laat eindigen ze (hopelijk) tegen een boom. Lomp volk dat geen rekening houdt met andere weggebruikers moet van de weg verwijderd worden!
Cookie-instellingen beheren