Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

EOD maakt bommen Breskens onschadelijk

Toegevoegd: 12-11-2021, 11.51 uur - Update: 12-11-2021, 15.12 uur
Het gebied was urenlang uit voorzorg geëvacueerd.
Het gebied was urenlang uit voorzorg geëvacueerd.
© Foto: Gemeente Sluis
Door: Roland de Jong

BRESKENS - De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft vanochtend in Breskens twee vliegtuigbommen onschadelijk gemaakt. Vanwege de ruiming moesten de bewoners van 220 adressen tijdelijk hun huis uit.


De eerste van de twee bommen werd in september gevonden. Begin oktober werd de tweede bom ontdekt. Dat in het gebied nog vliegtuigbommen worden gevonden, is niet heel verrassend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er in grote delen van de gemeente Sluis namelijk sprake geweest van het verrichten van oorlogshandelingen. Beschietingen, bombardementen en gevechten aan de frontlinie hebben op veel locaties plaatsgevonden.

Fort Frederik Hendrik in Breskens, waar de bommen werden ontdekt, maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel uit van de Duitse Atlantikwal, de kustverdediging tegen de geallieerden. Deze verdedigingslinie heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar onder vuur gelegen. Na de oorlog is het gebied ontwikkeld. Op het voormalige fort Frederik Hendrik is nu vakantiepark Scheldeveste gelegen. Bij de aanleg van het park Scheldeveste werden destijds 18 vliegtuigbommen gevonden en onschadelijk gemaakt. Ook na aanleg van het park werden in de nabije omgeving nog diverse vliegtuigbommen gevonden. In 2012, 2016 en 2020 hebben de laatste bomruimingen plaatsgevonden in dit gebied.

Rond 10.45 uur meldde de gemeente Sluis dat de EOD de dit najaar gevonden bommen succesvol onschadelijk had gemaakt. Het gebied kon echter nog niet meteen worden vrijgegeven. Dat gebeurde rond 13.15 uur nadat de EOD een uitgebreide nacontrole had uitgevoerd.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren