Weerbericht:
Van het zuidwesten uit regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Bijna 30.000 euro schade rond jaarwisseling Schouwen

Toegevoegd: 05-01-2022, 17.14 uur
Bijna 30.000 euro schade rond jaarwisseling Schouwen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

ZIERIKZEE - Tijdens en voorafgaand aan de jaarwisseling 2021-2022 is op Schouwen-Duiveland opnieuw meer schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen dan in de voorgaande jaren. Dat meldt de gemeente, die de kosten inclusief arbeidsuren heeft berekend op bijna 30.000 euro. Dat komt neer op bijna 90 cent per inwoner.


Volgens de gemeente Schouwen-Duiveland kostte deze jaarwisseling 29.642 euro. Tijdens de overgang van 2020 naar 2021 bedroeg de schade 18.576 euro. Een jaar eerder was er 5.691 euro schade. Volgens de gemeente begonnen de vernielingen al in oktober. In die maand werd onder andere de skatebaan in Zierikzee vernield. Alleen deze vernieling leverde al een schadepost op van 4.750, zo meldt de gemeente. Tot en met de jaarwisseling werden vervolgens ook nog enkele andere dure objecten vernield: zeven bushokjes (7.000 euro schade) en twee plaatsnaamborden (3.000 euro).

Tijdens de jaarwisseling bleven op Schouwen-Duiveland grote incidenten uit. Wel moest de politie optreden bij het Havenplein in Zierikzee. Burgemeester Jack van der Hoek zegt in een reactie het onacceptabel te vinden dat mensen explosief vuurwerk naar de politie gooiden. Ook zegt hij de hogere materiële schade eveneens onacceptabel te vinden. "Er is geen excuus voor zich zo naar hulpverleners te gedragen. Zij lopen ook grotere risico’s vanwege de toegenomen explosieve zwaarte van het vuurwerk. Ik vraag mij oprecht af of men zich op dezelfde manier richting onze hulpverleners gedraagt wanneer men zelf, of één van hun naasten, een keer in nood is. Waarschijnlijk niet en dat maakt dit gedrag ook zo bizar. Voor het grootste deel van de schade zullen we ook dit jaar als gemeenschap moeten opdraaien, maar zullen kosten ook zeker verhaald gaan worden indien een dader bekend is", aldus Van der Hoek.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Tuur (8-1-2022 om 11:21)
Typische Nederlandse symptoom bestrijding, de onschuldige mensen hun pleziertje afpakken maar het tuig kan gewoon zijn gang gaan.
Antonio (8-1-2022 om 01:08)
Het zou al heel wat helpen als we het 'beestje' en de daden eens bij de juiste naam noemen. 1) Het illegale knal vuurwerk is geen vuurwerk, maar zijn explosieven. Heeft niets met vuurwerk van doen. 2) Fikkie stoken met gevolgschade en zaken moedwillig slopen tijdens oud/Nieuw heeft ook niets met vuurwerk te maken, maar is gewoon vandalisme. En moet dus keihard aangepakt en berecht worden. 3) Gooien van explosieven naar hulpdiensten is poging tot doodslag. Zo ook berechten. Als je het op die manier bekijkt en behandeld, is afsteken van legaal vuurwerk een mooie afsluiting en mooi begin van een nieuw jaar.
Joop (8-1-2022 om 00:05)
Arbeidsuren moet je niet regenen, die ambtenaar is toch aanwezig en moet zijn uren maken
exportzeeuw (7-1-2022 om 13:17)
triest dat dit weer op de jaarwisseling word afgeschoven,waardoor iedereen weer denkt dat dit door vuurwerk komt. ik word echt simpel van de media INCLUSIEF deze website. schade ontstaat vooral door mensen die middelen gebruiken en zichzelf niet meer in de hand hebben. legaal vuurwerk speelt geen rol in de schade die word aangebracht,want dit was niet te koop. en verbod ga je niks mee oplossen maar juist verergeren .het is super simpel om aan zeer zwaar vuurwerk te komen sinds de komst van internet en social media. verbied maar WEER eens wat.. daar gaan we het echt mee redden???
Kees (6-1-2022 om 17:14)
Het is toch absurd dat er in Nederland een ogenschijnlijk beschaafd land elk jaar een tijd van anarchie krijgt waarbij een grote groep "mensen "als een losgeslagen stelletje debielen tekeer gaat. Dit word door alle landen ter wereld als anarchie gezien met grote verbazing. Ik veel landen word vuurwerk afgestoken maar nergens is er anarchie. Alleen in Nederland. Feitelijk moet er een compleet vuurwerk verbod komen en keihard optreden tegen anarchie met samenwerking van defensie. Illegaal vuurwerk dient men met man en macht te bestrijden. Bij in beslagname verboden wapenbezit opleggen en dus een celstraf met strafblad. En controles langs de grens door douane en defensie. Geweld tegen hulpverleners zeer zwaar bestraffen
mikel (6-1-2022 om 16:14)
lol daar wel eens geweest op schouwen,hoe wil je daar voor 30000 schade aanrichten...
Cookie-instellingen beheren