Weerbericht:
Bewolkt en regenachtig
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 15 km

Verlichtingscampagne weer van start

Toegevoegd: 22-11-2010, 09.37 uur
Door: Roland de Jong
OOSTBURG - In Oostburg is vanochtend het startsein gegeven voor de jaarlijkse fietsverlichtingscampagne van de provincie Zeeland. In totaal worden de komende tijd ruim dertig controles gehouden.


Vanaf vandaag gaan weer zogeheten 'overvalteams' op pad om net als in voorgaande jaren in de vroege ochtenduren in de hele provincie fietsers te belonen die een goed werkend voor- en achterlicht hebben. Het gebruik van losse lampjes is ook toegestaan, maar deze moeten natuurlijk wel goed werken.

Samen met de politie is vandaag alleen gewaarschuwd. Later zal daadwerkelijk worden gehandhaafd. Vanochtend waren de resultaten volgens Wieteke Wolterbeek van de Provincie Zeeland goed, maar wel moesten er toch de nodige mensen worden gewaarschuwd.

KansLichtKaart

Fietsers die de juiste verlichting gebruiken, ontvangen van de 'overvallers' een KansLichtKaart. Met de kaart maken ze kans op een mooie prijs: een cadeaubon van Vero Moda of Jack & Jones. Om mee te dingen naar één van de prijzen dient de unieke code op de KansLichtKaart te worden geactiveerd op www.vakerveiligfietsen.nl.

Is
de fietsverlichting niet in orde? Dan krijgt de fietser een waarschuwing en een verzoek om de verlichting bij de dichtstbijzijnde rijwielzaak te laten repareren. De fietsers zonder juiste verlichting krijgen van de overvallers een 'helaas-kaart': geen kans op een prijs, maar wel informatie over kortingsacties bij Zeeuwse rijwielhandelaren voor het repareren of aanschaffen van nieuwe fietsverlichting. Verlichten ze daarna hun fiets wél op de juiste manier, dan ontvangen ze van de rijwielhandelaren alsnog een KansLichtKaart.

In het kader van de campagne zijn ook posters opgehangen op opvallende locaties: scholen, dorpshuizen, langs fietspaden et cetera, om fietsers te herinneren aan het belang van het voeren van (de juiste) fietsverlichting.

Dit jaar is het thema van de Zeeuwse fietsverlichtingscampagne Samen aan! De donkere, winterse dagen zijn weer aangebroken. Voor veel mensen een gezellige periode die ze doorbrengen met familie en vrienden. Het is ook een periode waarin we buiten extra moeten oppassen, omdat het snel donker is en het ook glad kan zijn. Het is dan belangrijk dat je goed zicht op de weg hebt en ook goed zichtbaar bent voor het overige verkeer. Zet ze daarom 'samen aan', je voor- en achterlicht.

Overvallen
Op welke locaties in Zeeland de overvalteams precies in actie komen, blijft een verrassing. Het zijn in ieder geval 33 verschillende plekken waar veel fietsers komen, zoals fietspaden en rondom scholen. De locaties worden opgegeven door de 13 gemeenten in Zeeland en de waterschappen.

Vaker Veilig Fietsen financiert één inzet in iedere gemeente, de overige inzetten worden bekostigd door de gemeenten en de waterschappen. De acties van het overvalteam staan vooral in het teken van het belonen van goed gedrag. Ook is het een waarschuwing, want er wordt samengewerkt met politie. Agenten zullen enkele dagen na het bezoek van het overvalteam op de locaties aanwezig zijn om te controleren op de fietsverlichting en indien nodig boetes uit te delen.

Vaker Veilig Fietsen
Het overvalteam is een onderdeel van het project Vaker Veilig Fietsen. Dit is een initiatief van het Zeeuws Coördinatiepunt Fiets (ZCF) en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). Vaker Veilig Fietsen heeft als doel om mensen te stimuleren vaker te gaan fietsen zonder dat dit leidt tot toename van het aantal verkeersongevallen.


Foto's


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Fdees (23-11-2010 om 16:06)
Ik hoorde van een klasgenoot dat hij een waarschuw had gekregen omdat zijn achter licht paar centimeter te hoog zat.
K (23-11-2010 om 13:30)
Een cadeaubon voor mensen die zich aan de wet houden? dan kunnen ze ook automobilisten die zich keurig aan de max snelheid houden en hondenbezitters die netjes de hondestrond in een zakje doen ook wel gaan belonen met cadeaubonnen. HALLO POLITIE WAAR ZIJN WE NU HELEMAAL MEE BEZIG?
Chris (22-11-2010 om 22:10)
Waneer gaan ze het in vliss doen heb vavond ook bijna een moeder en kind aan gereden die allebij zonderlicht fietste en als je er wa van zeg krijg je een grote bek dat ik moet uit kijke maar ik zie ze niet als autobestuurder!!!!!
Kaatje (22-11-2010 om 21:54)
Ik ben het in grote lijnen eens dat ze gelijk bekeurd moeten worden.Mijn kinderen gaf ik zelf de verantwoording bij het aanzetten van hun licht .Niet aan en aangehouden! Ze mochten de boete zelf betalen en dat wisten ze. Nooit een bekeuring gezien,terwijl er vaak controle was.
De wet is toch duidelijk genoeg? (22-11-2010 om 20:54)
@Harry; ik ben het niet met je eens. De wet is duidelijk, je verlichting moet in orde zijn. Als je je niet aan de wet houdt moet je daarvoor boeten, ongeacht je leeftijd. Je kan niet met 2 maten gaan meten. Beter leren ze het nu dan te laat!! Veiligheid staat voorop, ouders uw taak is voorlichten!!
PP (22-11-2010 om 19:49)
Goed zo! tijdens de donkere maanden begint het weer gevaarlijk te worden en niet alleen door zonder licht te rijden maar het lijkt of mensen door een winterdepressie steeds vaker dronken rondrijden. Vindt het wel een leuke manier van campagne voeren. Vroeger was je meteen de sjaak.
Cookie-instellingen beheren