Weerbericht:
Geleidelijk perioden met zon, morgen wolkenvelden en in het zuidoosten zon
Verkeersinformatie:
14 files van totaal 39 km

KNRM houdt grote oefening

Toegevoegd: 18-06-2011, 22.33 uur
Opstappers ontfermen zich over een gewonde.
Opstappers ontfermen zich over een gewonde.
© Foto: KNRM Hansweert / Arjan Verspille
Door: Arjan Verspille & Roland de Jong
ELLEWOUTSDIJK - Zaterdag hebben de Zeeuwse KRNM-stations een grote oefening gehouden op de Westerschelde.

Rond de klok van tien uur 's ochtends kwam de 'melding' bij de kustwacht binnen dat twee binnenvaartschepen een aanvaring hadden gehad in de buurt van Ellewoutsdijk. Het scenario: Eén van de schepen meldt dat er brand is ontstaan in het voorschip en dat er meerdere slachtoffers zijn. Ook het andere schip meldt diverse slachtoffers.


Omdat het om een grote aanvaring gaat, wordt door de kustwacht een viertal reddingsstations opgeroepen. Zodoende varen de reddingsboten Jan van Engelenburg uit Hansweert, de Zeemanshoop uit Breskens, de Winifred Lucy Verkade-Clark uit Cadzand en de Uly uit Westkapelle uit richting de opgegeven locatie.

De reddingsboot uit Hansweert arriveert als eerste. Direct wordt een aantal opstappers op de beide schepen afzet voor het verlenen van eerste hulp en het uitvoeren van een verkenning. Ook wordt begonnen met het blussen van de brand. Korte tijd later arriveren ook de andere reddingsboten en worden bij elk binnenvaartschip twee reddingsboten ingezet om de slachtoffers in veiligheid te brengen.

Stuurman William houdt ondanks de grote golven de Jan van Engelenburg netjes op zijn plaats naast binnenvaartschip “De Elionie”. Hij luistert nauwkeurig naar de aanwijzingen die schipper Arjan aan de opstappers geeft. Gestructureerd gaan de redders te werk en ontfermen zich over de slachtoffers die op kundige wijze in veiligheid worden gebracht. Al gauw vertrekt de Reddingsboot Uly met een slachtoffer met brandwonden richting Terneuzen waar al een ambulance staat te wachten.

Inmiddels komt de melding vanaf de Zeemanshoop, die naast het binnenvaartschip “Rio 1” ligt, dat er twee opvarenden worden vermist. Direct wordt overlegd met de andere reddingsboten. Vervolgens vertrekt de reddingsboot uit Cadzand om op zoek te gaan naar de vermisten.

Er worden zoekslagen gemaakt op de Westerschelde. Op beide binnenvaartschepen zijn inmiddels de slachtoffers in veiligheid gebracht en er wordt besloten dat ook de Zeemanshoop gaat zoeken naar de vermisten. De vermisten worden al gauw gevonden ter hoogte van de Middelplaat. Op één van de platen die in de Westerschelde ligt, hebben diverse personen zich in veiligheid weten te brengen. De groep wordt door beide reddingsboten opgehaald en voor onderzoek naar Terneuzen gebracht waar inmiddels opnieuw een ambulance klaarstaat.

“Het doel van deze oefening was om de samenwerking en communicatie nog meer te versterken”, zo vertelt Edwin Kriekaard van de KNRM. “Ook kunnen we door deze oefening kennis en ervaring delen”. Eén van de opstappers benadrukt dat dit erg belangrijk is: “Het gaat toch om mensen die de dood in ogen zien. Als je zulke mensen kan redden, dat is het mooiste van ons werk. Daar doen wij het voor.”


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Knrm-vrouw (20-6-2011 om 08:29)
Mannen van de KNRM: Wat een mooi werk kunnen jullie doen!!!! Super hoe jullie inzet is in tijden van nood. GEWELDIG.
Cookie-instellingen beheren