Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Brandweer houdt pelotonsoefening

Toegevoegd: 06-11-2012, 21.31 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Een reeks explosies op het terrein van chemiedrijf Eastman in Middelburg. Daarmee begon dinsdagavond het rampscenario van de jaarlijkse pelotonsoefening van de Stadsgewestelijke brandweer Vlissingen/Middelburg.


De ontploffingen waren het begin van een reeks opeenvolgende incidenten met de explosies als oorsprong. Rond 19.30 uur krijgen de hulpdiensten de eerste 'meldingen' binnen vanaf het Eastman-terrein. Bij een hoge druk aardgasstation heeft zich een gaswolk gevormd. Deze is tot ontploffing gekomen en de ontstane vuurbal zorgt ervoor dat brandende brokstukken en vaten met natuurlijke kunsthars in de omgeving belandden.

In eerste instantie rukken de bedrijfsbrandweer en een tankautospuit uit. De situatie blijkt echter ernstiger dan gedacht. Bij omliggende bedrijven zijn namelijk brandjes ontstaan. Er woedt brand bij Van der Peijl Techniek, de gemeentewerken en bij transportbedrijf Wielemaker.

Ook is er op een nabij gelegen kruising een verkeersongeluk gebeurd. De botsing vindt plaats op het kruispunt Herculesweg - Waldammeweg. Vier voertuigen komen met elkaar in botsing. Een busje belandt op zijn kant en één voertuig komt tot stilstand tegen een boom. Hier is sprake van een beknelling.

Bij Van der Peijl Techniek woedt brand op het dak en in een bulkmagazijn. Ook loopt een gasflessenopslag gevaar. Er wordt een magazijnmedewerker vermist en in het magazijn bevinden zich diverse reinigingsmiddelen, poetsdoeken, oliën en vetten. Dit zorgt voor extra gevaar en de brandweer moet hier dan ook rekening mee houden tijdens de inzet.

Bij de gemeentewerken zijn twee brandende vaten door het plexiglazen dak in de gang gevallen. Daar bevindt zich op dat moment een medewerker. Hij wordt geraakt door een vat en loopt een beenbreuk op. De medewerker vlucht naar de toiletruimte. Deze en een andere persoon moeten door de brandweer worden gered.

Bij transportbedrijf Wielemaker ontstaat brand op het dak en in een werkplaats. Er zijn enkele slachtoffers. Ook deze moeten door de brandweer in veiligheid worden gebracht. De lokale waterwinning op het terrein is niet toereikend. Daarom moet een waterwinning worden aangelegd bij het Arnekanaal. Ook moeten waterwagens worden ingezet.

Uiteindelijk werden bij de verschillende incidenten zo'n twintig brandweervoertuigen ingezet. De oefening werd opgezet door de brandweerpost Torenweg. Tijdens de oefening stond een blusploeg uit Vlissingen op de kazerne aan de Stromenweg stand-by voor eventuele echte calamiteiten. Een tweede tankautospuit en een ladderwagen konden in geval van nood uitrukken vanaf de oefenlocatie.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren