Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 7 km

Veiligheidsregio houdt jaarlijkse systeemoefening

Toegevoegd: 30-11-2022, 09.34 uur
Veiligheidsregio houdt jaarlijkse systeemoefening
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

’S-HEER ARENDSKERKE - De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) houdt vandaag een grote oefening rondom een fictief incident op het spoor bij het Mallardviaduct tussen Arnemuiden en Lewedorp. Op locatie is er echter weinig te zien want het gaat om een zogeheten systeemoefening.


Doel van een systeemoefening is het testen van de hoofdstructuur van de crisisorganisatie. Alle veiligheidsregio’s zijn volgens de wet verplicht om jaarlijks zo’n systeemoefening te organiseren zodat inzicht verkregen kan worden in de kwaliteit van de crisismanagementorganisatie in de regio.

Bij de oefening zijn onafhankelijke waarnemers aanwezig. Zij kijken onder andere naar de wijze van opschaling, naar de informatievoorziening en de crisiscommunicatie. Ook de onderlinge samenwerking is een belangrijk element. De Inspectie van Justitie en Veiligheid kijkt ook mee en gebruikt de resultaten om de minister van Justitie en Veiligheid een beeld te geven over de kwaliteit van de crisisbestrijding in Zeeland op dit moment.

De oefening vandaag draait om een groot treinongeval. De hulpdiensten schalen hiervoor op naar een zogeheten GRIP 3-situatie. In het echt zou bij een incident als dit een groot aantal hulpverleningsvoertuigen worden ingezet maar vandaag is dat zoals gezegd niet het geval. Bij het Mallardviaduct, dat officieel onder ’s-Heer Arendskerke valt, wordt wel een zogeheten CoPI-unit geplaatst: een haakarmbak waarin overleg kan worden gevoerd door het ‘Commando Plaats Incident’. Hierbij komen de verschillende hulpdiensten samen.

Bij de oefening zijn verder de meldkamer, het Regionaal Operationeel Team (ROT), het Gemeentelijk Beleidsteam (GBt) en de gemeente Goes betrokken. Ook doen diverse ondersteunende crisisteams mee voor bijvoorbeeld brandweer, politie, geneeskundige hulpverlening, informatiemanagement, gemeente en crisiscommunicatie.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Fred (1-12-2022 om 12:28)
Gelukkig zijn er ook nog professionals. Ik neem aan dat Joris een leek is
Emergo (30-11-2022 om 16:07)
@Joris Voor je reactie is een groen vinkje niet op zijn plaatsm Door hele simpele dingen kan het in de werkelijkheid behoorlijk fout gaan. Willen we niet.
Joris (30-11-2022 om 10:28)
Voor de leken onder ons lijkt me dit gewoon een piepertest. Heeft iedereen die oproepbaar is zijn pieper op zak en werken de lichtkranten in de kazernes. Zet er 2 man bij van een onafhankelijk bureautje dat tienduizenden euro's vangt. Kort samengevat komt het daarop neer. En dat alles voor een verplicht 'groen vinkje'.
Cookie-instellingen beheren